Z tego egzotycznego owocu i 3 produktów robię wyśmienity deser. Jest gotowy w kwadrans

Dieta wegetariańska
Co można zrobić z mango? Jak się okazuje, najlepszy patent na ten egzotyczny owoc mają Filipińczycy. To właśnie tam narodził się przepis na Mango Float. To wyśmienity deser bez pieczenia, który zachwyci nie tylko obłędnym smakiem, ale i dziecinnie prostym przygotowaniem. Jak zrobić Mango Float? Oto łatwy i szybki przepis na tradycyjny deser rodem z Filipin.
Co to jest Mango Float?
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się obłędny warstwowy deser, na który przepis narodził się na Filipinach. W tym wyspiarskim kraju jest bardzo popularny. Można go kupić w prawie każdej cukierni, ale sporo mieszkańców przyrządza go w domu. Mango Float ma przyjemny smak i jest orzeźwiający. Z czego przygotowuje się ten tradycyjny filipiński deser? Wystarczą tylko cztery produkty, które z łatwością można kupić w naszych sklepach.
- Mango – dojrzałe i słodkie owoce mango pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę nadają charakterystycznego smaku.
- Herbatniki pełnoziarniste – w tradycyjnych recepturach wykorzystuje się Graham Crackers, ale można zastąpić je ciasteczkami z mąki pełnoziarnistej.
- Krem – przyrządzony z bitej śmietany i mleka skondensowanego idealnie łączy składniki
Jak zrobić Mango Float?
Chociaż przepis pochodzi z Filipin, deser można przygotować w domu bez podróży do tego dalekiego kraju. Przepis na Mango Float nie jest skomplikowany. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc przygotowanie nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek. Dużym plusem tego przepisu jest czas. Mango Float robi się w 15 minut.
Warto pamiętać, aby śmietankę mocno schłodzić. Dzięki temu będzie się łatwiej ubijać i zachowa odpowiednią konsystencję. Po przygotowaniu Mango Float należy wstawić do lodówki na minimum cztery godziny. Można go też zamrozić, aby otrzymać deser lodowy.
Jak więc robi się obłędny Mango Float? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne. Wrażenia smakowe są wyjątkowe i każdy kto spróbuje tego deseru, będzie zachwycony.
- 1. krok – ubicie śmietanki
- 2. krok – zmiksowanie bitej śmietany z mleczkiem skondensowanym
- 3. krok – ułożenie w formie warstw z herbatników, kremu i mango
- 4. krok – schłodzenie Mango Float w lodówce
Jak podawać Mango Float?
Przepis na przepyszny deser Mango Float warto zapisać, ponieważ jest genialny. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, a przygotowanie jest tak łatwe, ten filipiński przysmak z mango sprawdzi się na każdą okazję. Każdy gość będzie pod wrażeniem. Mango Float oczaruje wyglądem, a po chwili zauroczy smakiem. To propozycja na coś słodkiego i egzotycznego na deser po rodzinnym obiedzie. Mango Float można też serwować na urodziny, imieniny i różne święta.
SKŁADNIKI
- 3 dojrzałe mango
- 500 ml skondensowanego mleka słodzonego
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- 200 g herbatników pełnoziarnistych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietankę ubić na sztywno.
- Stopniowo wlewać mleko skondensowane i miksować, aż powstanie gęsty i puszysty krem.
- Mango obrać i pokroić w plasterki.
- W formie układać warstwami herbatniki, krem i plasterki mango. Ostatnią warstwą powinno być mango.
- Formę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Podawać na deser na rożne okazje.