Fit mus czekoladowy. Z 5 składników i gotowy w 5 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Mus czekoladowy jest pyszny i bardzo łatwy do samodzielnego przygotowania. Wystarczy kilka niedrogich składników i pięć minut wolnego czasu. To doskonały deser, który pobije niejedno podniebienie. Mus jest lekki jak chmurka i bez wyrzutów sumienia mogą spożywać go osoby, które dbają o linię lub zrzucają zbędne kilogramy. Oto łatwy i szybki przepis na mus czekoladowy prawie bez kalorii.
Z czego zrobić mus czekoladowy?
Do przygotowania wybornego fit musu czekoladowego potrzebne są proste składniki, które są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana. Na liście produktów znalazły się artykuły, które są niskokaloryczne i zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Mus czekoladowy jest słodki, chociaż nie ma w nim białego cukru. Co więc jest potrzebne, aby zrobić pyszny mus o smaku czekolady?
- kefir – niskokaloryczny, bogaty w białko, probiotyki oraz składniki odżywcze napój mleczny przyspieszający metabolizm
- kakao – źródło błonnika, witamin z grupy B i przeciwutleniaczy, pozytywnie wpływ na metabolizm
- żelatyna i woda – mieszanka sprawia, że mus jest sprężysty
- miód lub słodzik – nadaje słodkiego smaku
Jak zrobić mus czekoladowy bez śmietany?
Przepis na mus czekoladowy nie jest skomplikowany. Robi się go łatwo i szybko. Trzeba jedynie poczekać, aż mus nabierze odpowiedniej konsystencji podczas chłodzenia w lodówce. Pierwszym krokiem jest rozpuszczenie żelatyny w wodzie, a następnie podgrzanie jej. Kefir miksuje się z dodatkiem kakao i miodu lub słodzika na puszysty krem, a następnie łączy z żelatyną. Tak przygotowany mus przekłada się do mniejszych naczyń i wstawia do lodówki. Czas chłodzenia wynosi minimum trzy godziny.
Mus czekoladowy można wzbogacić, dodając inne składniki, które podkręcą jego smak i wygląd. Wystarczy dodać je do musu i dokładnie wymieszać. Do fit musu można dodać drobno posiekane orzechy lub suszone owoce. Sprawdzą się nie tylko rodzynki, ale i suszone morele, śliwki czy daktyle. Większe owoce warto pokroić na małe kawałki.
Jak podawać mus czekoladowy fit?
Pyszny i mocno czekoladowy mus to pomysł na dietetyczny deser bez białego cukru. Bez obaw mogą go wcinać osoby, które są na diecie odchudzającej i fani zdrowego odżywiania. Tak naprawdę mus będzie smakował zawsze i każdemu.
Mus czekoladowy fit można podać w miseczkach, pucharkach, szklankach lub słoiczkach. Porcje pięknie prezentują się, jeżeli udekoruje się je świeżymi owocami i listkami mięty. Można oprószyć je startą gorzką czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Mus czekoladowy sprawdzi się też jako dodatek do innych deserów lub jako krem do tortu czy przekładanego ciasta.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kefiru
- 50 ml zimnej wody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka żelatyny
- miód lub słodzik
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę wsypać do miseczki i wlać wodę. Wymieszać i odstawić na 10 minut, a następnie podgrzać.
- Kefir zmiksować z kakao i miodem lub słodzikiem. Masa powinna być puszysta.
- Cały czas miksując, wlać żelatynę i miksować do połączenia składników.
- Mus przelać do miseczek, szklanek lub pucharków i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
- Podawać na deser.