Dietetyczne lody Ani Lewandowskiej. Trenerka zdradza domowy przepis
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Ania Lewandowska znana jest nie tylko jako trenerka. Żona napastnika FC Barcelona od wielu lat zachęca do zdrowego odżywiania. Właśnie pokazała, jak robi pyszne domowe lody z dwóch sezonowych owoców. Poznajcie przepis Ani i przekonajcie się sami, jak pysznie smakuje jej lodowy deser owocowy.
Z czego Ania Lewandowska robi lody?
Do przygotowania domowych fit lodów Ania używa kilku składników. Wśród potrzebnych produktów znalazły się:
- truskawki – niskokaloryczne i pyszne owoce sezonowe
- arbuz – egzotyczny owoc, który w większości składa się z wody
- mleczko kokosowe – roślinny odpowiednik mleka krowiego, pełen dobrych tłuszczy
- miód – naturalny zamiennik białego cukru
- sok z cytryny – moc witaminy C
Jak Ania Lewandowska robi domowe lody?
Przepis znanej trenerki nie jest skomplikowany. Przed przystąpieniem do robienia lodów należy przygotować blender i pojemnik, który nadaje się do mrożenia. Pierwszym krokiem jest dokładnie umycie truskawek, osuszenie ich i pozbawienie szypułek. Drugim składnikiem jest arbuz, z którego należy usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce miksuje się na mus, a następnie wlewa gęste mleczko kokosowe i dodaje miód. Po wymieszaniu owocową masę przelewa się do pojemnika i wstawia do zamrażarki. Po kilku godzinach pyszne i zdrowe lody owocowe są gotowe.
Przepis na lody Ani Lewandowskiej
- Przepis, który właśnie udostępniła żona Roberta Lewandowskiego, jest prosty. Dietetyczne i pełne owocowego smaku lody robi się w kilku bardzo łatwych krokach.
- Przygotowanie miksu z owoców i mleczka kokosowego trwa kilka minut. Trzeba jedynie poczekać, aż masa się zamrozi.
- Lista składników obejmuje kilka produktów. To przepis sezonowy idealny na lato, kiedy świeżych i słodkich owoców jest pod dostatkiem.
- Zdrowe lody owocowe będą bardziej kremowe i aksamitne, jeżeli po godzinie mrożenia ponownie zmiksuje się masę. Ania Lewandowska zaleca, aby tę czynność wykonać nawet trzy razy.
SKŁADNIKI
- 500 g truskawek
- 500 g arbuza (waga bez skóry)
- 200 g gęstego mleczka kokosowego
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie umyte i osuszone truskawki przełożyć do miski. Dodać pokrojonego w kostkę i pozbawionego pestek arbuza. Dokładnie zblednować na mus.
- Wlać mleczko kokosowe, sok z cytryny i płynny miód. Wymieszać i przełożyć do pojemnika. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
- Kulki lodów przełożyć do pucharków i udekorować listkami mięty.