Dietetyczne lody Ani Lewandowskiej. Trenerka zdradza domowy przepis

lody Ani Lewandowskiej
Autor: Shutterstock Domowe lody od Ani Lewandowskiej są mega owocowe i cudownie kremowe.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ania Lewandowska znana jest nie tylko jako trenerka. Żona napastnika FC Barcelona od wielu lat zachęca do zdrowego odżywiania. Właśnie pokazała, jak robi pyszne domowe lody z dwóch sezonowych owoców. Poznajcie przepis Ani i przekonajcie się sami, jak pysznie smakuje jej lodowy deser owocowy.

Z czego Ania Lewandowska robi lody?

Do przygotowania domowych fit lodów Ania używa kilku składników. Wśród potrzebnych produktów znalazły się:

  • truskawki – niskokaloryczne i pyszne owoce sezonowe
  • arbuz – egzotyczny owoc, który w większości składa się z wody
  • mleczko kokosowe – roślinny odpowiednik mleka krowiego, pełen dobrych tłuszczy
  • miód – naturalny zamiennik białego cukru
  • sok z cytryny – moc witaminy C

Jak Ania Lewandowska robi domowe lody?

Przepis znanej trenerki nie jest skomplikowany. Przed przystąpieniem do robienia lodów należy przygotować blender i pojemnik, który nadaje się do mrożenia. Pierwszym krokiem jest dokładnie umycie truskawek, osuszenie ich i pozbawienie szypułek. Drugim składnikiem jest arbuz, z którego należy usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce miksuje się na mus, a następnie wlewa gęste mleczko kokosowe i dodaje miód. Po wymieszaniu owocową masę przelewa się do pojemnika i wstawia do zamrażarki. Po kilku godzinach pyszne i zdrowe lody owocowe są gotowe.

Przepis na lody Ani Lewandowskiej

  • Przepis, który właśnie udostępniła żona Roberta Lewandowskiego, jest prosty. Dietetyczne i pełne owocowego smaku lody robi się w kilku bardzo łatwych krokach.
  • Przygotowanie miksu z owoców i mleczka kokosowego trwa kilka minut. Trzeba jedynie poczekać, aż masa się zamrozi.
  • Lista składników obejmuje kilka produktów. To przepis sezonowy idealny na lato, kiedy świeżych i słodkich owoców jest pod dostatkiem.
  • Zdrowe lody owocowe będą bardziej kremowe i aksamitne, jeżeli po godzinie mrożenia ponownie zmiksuje się masę. Ania Lewandowska zaleca, aby tę czynność wykonać nawet trzy razy.

SKŁADNIKI

  • 500 g truskawek
  • 500 g arbuza (waga bez skóry)
  • 200 g gęstego mleczka kokosowego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie umyte i osuszone truskawki przełożyć do miski. Dodać pokrojonego w kostkę i pozbawionego pestek arbuza. Dokładnie zblednować na mus.
  • Wlać mleczko kokosowe, sok z cytryny i płynny miód. Wymieszać i przełożyć do pojemnika. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
  • Kulki lodów przełożyć do pucharków i udekorować listkami mięty.
Jak zrobić lody domowe?
Anna Szulc-Górska
więcej