Jakie właściwości odżywcze mają lody? Przepis na lody domowe [QUIZ]
Lody - deser najbardziej popularny podczas upałów – najlepiej smakują jeśli zrobimy je sami w domu. Domowe lody są pracochłonne, ale efekt rekompensuje wysiłek. Na dodatek lody przygotowane w domu są zdrowe! Podajemy przepis na domowe lody. Zobacz wideo: prawdy i mity o lodach.
Spis treści
Lody - historia powstania pysznego deseru
Lody znane już były za czasów Aleksandra Wielkiego, ale wtedy ich rolę pełniły owoce z miodem mrożone w dzbanach. Starożytne lody to nic innego jak dzisiejszy sorbet z owoców. Co ciekawe, lody chłodzą tylko chwilowo, bo potem w związku z tym, że są tuczące – rozgrzewają. Desery lodowe są kaloryczne, ale zawierają też witaminy: A, B, C, PP, wapń i białko. Pamiętajmy, aby zimnych lodów nie popijać gorącymi napojami, ponieważ nasz przewód pokarmowy nie jest przyzwyczajony do dużych zmian temperaturowych.
Najlepsze lody domowe powstają w specjalnej maszynce do lodów, ale można je też samemu przygotować bez specjalistycznego sprzętu - wiąże się to ze żmudnym kręceniem, ale warto. Lody domowe smakują o niebo lepiej od tych proponowanych przez supermarkety. No i nie zawierają żadnych sztucznych składników ani konserwantów.
Przepis na lody domowe
Składniki:
- 70 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskiej)
- 2 jajka
- czekolada
- owoce sezonowe do smaku
Przygotowanie lodów:
- Cukier puder, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać i wsypać do garnuszka. Dodać do tego żółtka.
- Garnek ustawić na parze i masę ubijać trzepaczką aż zgęstnieje (można ubijać mikserem).
- Na koniec ubić pianę z białek i dodać ją do masy. Delikatnie wymieszać.
- Jeśli chcemy mieć lody owocowe możemy dodać owoce (truskawki, jagody) albo czekoladowe wówczas startą czekoladę.
- Wystudzić i przełożyć do miseczek lub większego pojemnika. Wstawić do zamrażalnika.
Dlaczego zimą warto jeść lody?
Lody w 5 minut - błyskawiczne domowe lody ananasowe
Lody prawdziwe i fałszywe. Jak rozpoznać prawdziwe lody?