Jakie właściwości odżywcze mają lody? Przepis na lody domowe [QUIZ]

2022-07-05 15:45

Lody - deser najbardziej popularny podczas upałów – najlepiej smakują jeśli zrobimy je sami w domu. Domowe lody są pracochłonne, ale efekt rekompensuje wysiłek. Na dodatek lody przygotowane w domu są zdrowe! Podajemy przepis na domowe lody. Zobacz wideo: prawdy i mity o lodach.

Jakie właściwości odżywcze mają lody? + Przepis na lody domowe
Autor: Shutterstock Lody, doskonale smakują latem, chociaż lekarze zalecają ich jedzenie również zimą.

Spis treści

  1. Lody - historia powstania pysznego deseru
  2. Przepis na lody domowe
  3. Przygotowanie lodów:

Lody - historia powstania pysznego deseru

Lody znane już były za czasów Aleksandra Wielkiego, ale wtedy ich rolę pełniły owoce z miodem mrożone w dzbanach. Starożytne lody to nic innego jak dzisiejszy sorbet z owoców. Co ciekawe, lody chłodzą tylko chwilowo, bo potem w związku z tym, że są tuczące – rozgrzewają. Desery lodowe są kaloryczne, ale zawierają też witaminy: A, B, C, PP, wapń i białko. Pamiętajmy, aby zimnych lodów nie popijać gorącymi napojami, ponieważ nasz przewód pokarmowy nie jest przyzwyczajony do dużych zmian temperaturowych.

Najlepsze lody domowe powstają w specjalnej maszynce do lodów, ale można je też samemu przygotować bez specjalistycznego sprzętu - wiąże się to ze żmudnym kręceniem, ale warto. Lody domowe smakują o niebo lepiej od tych proponowanych przez supermarkety. No i nie zawierają żadnych sztucznych składników ani konserwantów.

Przepis na lody domowe

Składniki:

  • 70 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskiej)
  • 2 jajka
  • czekolada
  • owoce sezonowe do smaku

Przygotowanie lodów:

  • Cukier puder, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać i wsypać do garnuszka. Dodać do tego żółtka.
  • Garnek ustawić na parze i masę ubijać trzepaczką aż zgęstnieje (można ubijać mikserem).
  • Na koniec ubić pianę z białek i dodać ją do masy. Delikatnie wymieszać.
  • Jeśli chcemy mieć lody owocowe możemy dodać owoce (truskawki, jagody) albo czekoladowe wówczas startą czekoladę.
  • Wystudzić i przełożyć do miseczek lub większego pojemnika. Wstawić do zamrażalnika.

QUIZ: Lody i sorbety. Sprawdź swoją wiedzę o deserach lodowych.

Pytanie 1 z 12
Lody dzielą się na 3 rodzaje:

Dlaczego zimą warto jeść lody?

Lody w 5 minut - błyskawiczne domowe lody ananasowe

Indyjskie lody kulfi

Lody prawdziwe i fałszywe. Jak rozpoznać prawdziwe lody?

Kto i kiedy wynalazł lody?