Z ziemniaków i tej pysznej ryby robię znakomitą zapiekankę. Przepis jest zaskakująco prosty

Dieta bezglutenowa
Tuńczyk to pyszna ryba. Zapomnijcie jednak o tuńczyku w puszce. W tym przepisie wykorzystuje się filety z tej znakomitej ryby, które zapieczone z ziemniakami i serem tworzą obłędne danie w sam raz na rodzinny obiad. Wyśmienita zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i serem zaskoczy łatwym przygotowaniem i wybornym smakiem. Oto sprawdzony przepis, z którego warto skorzystać.
Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i serem – składniki
Do przyrządzenia tej pysznej i aromatycznej zapiekanki ziemniaczanej potrzebne są łatwo dostępne produkty. Lista składników nie jest długa. To danie na bogato, które łączy wiele smaków i tekstur. W tej potrawie rybnej idealnie się ze sobą komponują. Są łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach. Tuńczyk dostępny jest nie tylko w puszkach. Świeżą rybę można łatwo dostać w hipermarketach i sklepach rybnych.
Co jest więc niezbędne, aby przyrządzić pyszną domową zapiekankę rybną? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- filety z tuńczyka
- warzywa – ziemniaki, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki
- dodatki – starty żółty ser, czerwony sos pesto, oliwa z oliwek, musztarda francuska
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, oregano
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z tuńczykiem?
Przepis na domową zapiekankę z ziemniaków, filetów z tuńczyka i sera jest zaskakująco łatwy. Przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności. To łatwy przepis na pyszny obiad w domu, który zachwyci całą rodzinę. Do zapiekanki można wykorzystać niektóre produkty, które zostały z poprzedniego obiadu lub zajmują miejsce w lodówce i brakuje pomysłów na ich wykorzystanie. Resztki ugotowanych ziemniaków, kawałek żółtego sera czy otwarty słoiczek z oliwkami idealnie sprawdzą się w tej pełnej smaku aromatu zapiekance.
Jak więc robi się pyszną i aromatyczną zapiekankę ziemniaczaną z tuńczykiem i żółtym serem? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku.
- 1. krok – ugotowanie ziemniaków i pokrojenie ich na plasterki
- 2. krok – doprawienie tuńczyka i posmarowanie go musztardą
- 3. krok – ułożenie w formie do zapiekania ziemniaków, tuńczyka i pozostałych składników
- 4. krok – upieczenie zapiekanki ziemniaczanej z tuńczykiem w piekarniku
Z czym podawać zapiekankę ziemniaczaną z tuńczykiem?
Znakomita zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem tuńczyka to obiad na bogato. Jest pyszna, aromatyczna i pobija smakiem nawet najwybredniejsze podniebienia. To sycący posiłek, do którego warto podać domowe surówki. To najlepsze uzupełnienie takiego obiadu. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na chrupiące surówki, które uświetnią domowy obiad z rodziną.
- Surówka z kapusty pekińskiej do ryby: wyrazista, pikantna, przepyszna
- Surówka z kapusty kiszonej do ryby: najlepszy przepis
- Surówka z 4 składników, która zaskoczy każdego. Różowy hit obiadowy
- Surówka z pora, marchewki i jabłka do obiadu. Jej smak podkręcisz ogórkiem kiszonym
SKŁADNIKI
- 700 g ziemniaków
- 600 g filetu z tuńczyka
- 500 g pomidorów koktajlowych
- 100 g startego żółtego sera
- 100 g czarnych oliwek
- 3 łyżki czerwonego pesto
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki gotować w osolonej wodzie 8 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na grubsze plastry.
- Filety z tuńczyka doprawić solą i pieprzem. Natrzeć musztardą.
- Połowę ziemniaków ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek. Skropić sosem pesto i doprawić oregano.
- Na ziemniakach ułożyć tuńczyka, pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. Ułożyć warstwę z pozostałych ziemniaków.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut.
- Po tym czasie wierzch posypać startym żółtym serem i zapiekać około 10 minut, aż się roztopi i zacznie rumienić.
- Podawać na obiad z chrupiącą surówką.