Z ziemniaków i tej pysznej ryby robię znakomitą zapiekankę. Przepis jest zaskakująco prosty

zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i serem
Autor: Shutterstock Mięso zamień na tę pyszną rybę. Ta zapiekanka ziemniaczana smakuje wyjątkowo dobrze.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Tuńczyk to pyszna ryba. Zapomnijcie jednak o tuńczyku w puszce. W tym przepisie wykorzystuje się filety z tej znakomitej ryby, które zapieczone z ziemniakami i serem tworzą obłędne danie w sam raz na rodzinny obiad. Wyśmienita zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i serem zaskoczy łatwym przygotowaniem i wybornym smakiem. Oto sprawdzony przepis, z którego warto skorzystać.

Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i serem – składniki

Do przyrządzenia tej pysznej i aromatycznej zapiekanki ziemniaczanej potrzebne są łatwo dostępne produkty. Lista składników nie jest długa. To danie na bogato, które łączy wiele smaków i tekstur. W tej potrawie rybnej idealnie się ze sobą komponują. Są łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach. Tuńczyk dostępny jest nie tylko w puszkach. Świeżą rybę można łatwo dostać w hipermarketach i sklepach rybnych.

Co jest więc niezbędne, aby przyrządzić pyszną domową zapiekankę rybną? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • filety z tuńczyka
  • warzywa – ziemniaki, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki
  • dodatki – starty żółty ser, czerwony sos pesto, oliwa z oliwek, musztarda francuska
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, oregano

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z tuńczykiem?

Przepis na domową zapiekankę z ziemniaków, filetów z tuńczyka i sera jest zaskakująco łatwy. Przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności. To łatwy przepis na pyszny obiad w domu, który zachwyci całą rodzinę. Do zapiekanki można wykorzystać niektóre produkty, które zostały z poprzedniego obiadu lub zajmują miejsce w lodówce i brakuje pomysłów na ich wykorzystanie. Resztki ugotowanych ziemniaków, kawałek żółtego sera czy otwarty słoiczek z oliwkami idealnie sprawdzą się w tej pełnej smaku aromatu zapiekance.

Jak więc robi się pyszną i aromatyczną zapiekankę ziemniaczaną z tuńczykiem i żółtym serem? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku.

  • 1. krok – ugotowanie ziemniaków i pokrojenie ich na plasterki
  • 2. krok – doprawienie tuńczyka i posmarowanie go musztardą
  • 3. krok – ułożenie w formie do zapiekania ziemniaków, tuńczyka i pozostałych składników
  • 4. krok – upieczenie zapiekanki ziemniaczanej z tuńczykiem w piekarniku

Z czym podawać zapiekankę ziemniaczaną z tuńczykiem?

Znakomita zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem tuńczyka to obiad na bogato. Jest pyszna, aromatyczna i pobija smakiem nawet najwybredniejsze podniebienia. To sycący posiłek, do którego warto podać domowe surówki. To najlepsze uzupełnienie takiego obiadu. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na chrupiące surówki, które uświetnią domowy obiad z rodziną.

SKŁADNIKI

  • 700 g ziemniaków
  • 600 g filetu z tuńczyka
  • 500 g pomidorów koktajlowych
  • 100 g startego żółtego sera
  • 100 g czarnych oliwek
  • 3 łyżki czerwonego pesto
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki gotować w osolonej wodzie 8 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na grubsze plastry.
  • Filety z tuńczyka doprawić solą i pieprzem. Natrzeć musztardą.
  • Połowę ziemniaków ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek. Skropić sosem pesto i doprawić oregano.
  • Na ziemniakach ułożyć tuńczyka, pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. Ułożyć warstwę z pozostałych ziemniaków.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut.
  • Po tym czasie wierzch posypać startym żółtym serem i zapiekać około 10 minut, aż się roztopi i zacznie rumienić.
  • Podawać na obiad z chrupiącą surówką.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej