Surówka z kapusty pekińskiej do ryby: wyrazista, pikantna, przepyszna

Surówka z kapusty pekińskiej do ryby: wyrazista, pikantna, przepyszna
Autor: Shutterstock.com Surówka z kapusty pekińskiej do ryby: wyrazista, pikantna, przepyszna
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z kapusty pekińskiej do ryby z dodatkiem pora i kiszonych ogórków jest soczysta, pikantna i przepyszna. Przygotowanie surówki z pekinki zajmuje zaledwie kilka minut. Wypróbujcie ten łatwy przepis i cieszcie się smakiem orzeźwiającej surówki, która idealnie pasuje do ryby! 

SKŁADNIKI

  • 1 kapusta pekińska, średniej wielkości główka
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 por
  • 1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki majonezu zwykłego lub wegańskiego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub wegańskiego zamiennika roślinnego
  • cukier, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pora pokroić w krążki. Przełożyć do miski. Posypać szczyptą cukru i soli. Wymieszać. Pozostawić na kilka minut.
  • Kapustę pokroic na kwadraty. Ogórki pokroić na plasterki lub półplasterki w zależności od wielkości ogórka. Dodać do miski z porem.
  • Cebulkę i koperek drobno posiekać. Dodać do surówki. 
  • Do sałatki w misce dodać majonez i jogurt. Wymieszać. Podawać od razu. Smacznego! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Jaka surówka do ryby? Sprawdź 10 przepisów na najlepsze surówki do ryby

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej