Surówka z kapusty pekińskiej do ryby: wyrazista, pikantna, przepyszna
2022-03-24
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z kapusty pekińskiej do ryby z dodatkiem pora i kiszonych ogórków jest soczysta, pikantna i przepyszna. Przygotowanie surówki z pekinki zajmuje zaledwie kilka minut. Wypróbujcie ten łatwy przepis i cieszcie się smakiem orzeźwiającej surówki, która idealnie pasuje do ryby!
SKŁADNIKI
- 1 kapusta pekińska, średniej wielkości główka
- 6 ogórków kiszonych
- 1 por
- 1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki majonezu zwykłego lub wegańskiego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub wegańskiego zamiennika roślinnego
- cukier, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pora pokroić w krążki. Przełożyć do miski. Posypać szczyptą cukru i soli. Wymieszać. Pozostawić na kilka minut.
- Kapustę pokroic na kwadraty. Ogórki pokroić na plasterki lub półplasterki w zależności od wielkości ogórka. Dodać do miski z porem.
- Cebulkę i koperek drobno posiekać. Dodać do surówki.
- Do sałatki w misce dodać majonez i jogurt. Wymieszać. Podawać od razu. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?