Sushi burger – orientalny smak w niecodziennej formie

sushi burger
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Sushi burger to innowacyjny pomysł na japońską klasykę.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sushi burger to kulinarna nowinka, która łączy japońską klasykę z amerykańskim street foodem. Zamiast rolek mamy apetyczną kanapkę z ryżu i ulubionych dodatków – prostą w przygotowaniu, efektowną i pełną smaku. To idealny sposób, by cieszyć się sushi w nowoczesnej formie, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czym jest sushi burger?

Pyszny sushi burger to połączenie kanapki i składników typowych dla japońskiego dania. W burgerze nie ma jednak klasycznej bułki sezamowej. Zamiast niej wykorzystuje się ryż do sushi doprawiony octem ryżowym, sosem sojowym, cukrem i solą. Oprócz niego w przekąsce znalazł się także wędzony łosoś, świeży zielony ogórek i awokado. Składniki uzupełnia sos przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem ostrego chrzanu wasabi.

Jak zrobić sushi burger?

Przepis na ten pyszny i innowacyjny przysmak nie jest trudny i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Pysznego domowego sushi burgera robi się w pół godziny. Warto wybrać ten przepis, ponieważ sushi burger smakuje każdemu. Nawet ci, którzy nie przepadają za tradycyjnym sushi będą zachwyceni sposobem podania i smakiem.

Przepis na sushi burger nie jest trudny. Aby przygotowanie było jeszcze prostsze, został podzielony na kilka łatwych kroków:

  • 1. krok – ugotowanie i doprawienie ryżu
  • 2. krok – ułożenie i zawinięcie składników na wodorostach nori
  • 3. krok – panierowanie burgerów
  • 4. krok – usmażenie burgerów sushi

Jak podawać sushi burger?

Pyszny i pełen japońskich smaków sushi burger to propozycja na smaczny obiad, kolację lub przekąskę. Zaletą tego dania jest to, że dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Panierkę można wzbogacić ziarnami białego lub czarnego sezamu lub przygotować ją z panko. Sushi burgery można usmażyć w frytkownicy beztłuszczowej. Dzięki temu przekąska będzie mniej kaloryczna.

Do burgerów sushi warto podać chrupiącą surówkę z czerwonej kapusty oraz azjatyckie sosy. Sprawdzi się sos sojowy lub teriyaki. Idealnym dodatkiem jest chrzan wasabi i marynowany imbir.

SKŁADNIKI

  • 150 ml wody
  • 100 g wędzonego łososia
  • 50 g ryżu do sushi
  • 50 g serka śmietankowego
  • 50 g bułki tartej
  • 1 awokado
  • 1 świeży zielony ogórek
  • 1 jajko
  • 2 arkusze wodorostów nori
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka chrzanu wasabi
  • 1 łyżeczka soli

  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż dokładnie opłukać i przełożyć do garnka. Wlać wodę, zagotować i gotować pod przykryciem 8 minut. Odstawić na 10 minut, aby ryż napęczniał.
  • Do rondelka wlać ocet ryżowy. Wsypać cukier i sól. Podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić na 2 minuty, a następnie wlać do ryżu razem z sosem sojowym Wymieszać.
  • Na środku wodorostów nori nałożyć 1/4 ryżu. Na wierzchu ułożyć pokrojonego w cienkie paski ogórka i plasterki awokado. Skropić majonezem wymieszanym z wasabi i ułożyć kawałki łososia. Przykryć 1/4 ryżu. Tak samo przygotować drugiego burgera.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi zwinąć składniki w nori i zlepić, formując okrągłe burgery. Odstawić na 5 minut.
  • Burgery zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
  • Burgery smażyć na głębokim i mocno rozgrzanym oleju około 2 minut, aż zaczną się rumienić. Przekładać za pomocą łyżki cedzakowej na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać od razu z surówką z czerwonej kapusty.
Kuchnia japońska. Sushi dla początkujących
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej