Sushi burger. Tradycyjne japońskie danie w nowoczesnej odsłonie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jak sushi zrobić, żeby się nie narobić? Odpowiedzią na to pytanie jest sushi burger. To innowacyjny patent na pyszny japoński przysmak. Przygotowanie sushi burgera jest o wiele prostsze i szybsze. Danie świetnie smakuje na ciepło, ale równie dobre jest na zimno. Zobaczcie, jak zrobić sushi burgery, czyli nowoczesną wersję znanego na całym świecie tradycyjnego dania kuchni japońskiej.
Czym jest sushi burger?
Pyszny sushi burger to połączenie kanapki i składników typowych dla japońskiego dania. W burgerze nie ma jednak klasycznej bułki sezamowej. Zamiast niej wykorzystuje się ryż do sushi doprawiony octem ryżowym, sosem sojowym, cukrem i solą. Oprócz niego w przekąsce znalazł się także wędzony łosoś, świeży zielony ogórek i awokado. Składniki uzupełnia sos przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem ostrego chrzanu wasabi.
Jak zrobić sushi burger?
Przepis na ten pyszny i innowacyjny przysmak nie jest trudny i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Pysznego domowego sushi burgera robi się w pół godziny. Warto wybrać ten przepis, ponieważ sushi burger smakuje każdemu. Nawet ci, którzy nie przepadają za tradycyjnym sushi będą zachwyceni sposobem podania i smakiem.
Przepis na sushi burger nie jest trudny. Aby przygotowanie było jeszcze prostsze, został podzielony na kilka łatwych kroków:
- 1. krok – ugotowanie i doprawienie ryżu
- 2. krok – ułożenie i zawinięcie składników na wodorostach nori
- 3. krok – panierowanie burgerów
- 4. krok – usmażenie burgerów sushi
Jak podawać sushi burger?
Pyszny i pełen japońskich smaków sushi burger to propozycja na smaczny obiad, kolację lub przekąskę. Zaletą tego dania jest to, że dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Panierkę można wzbogacić ziarnami białego lub czarnego sezamu lub przygotować ją z panko. Sushi burgery można usmażyć w frytkownicy beztłuszczowej. Dzięki temu przekąska będzie mniej kaloryczna.
Do burgerów sushi warto podać chrupiącą surówkę z czerwonej kapusty oraz azjatyckie sosy. Sprawdzi się sos sojowy lub teriyaki. Idealnym dodatkiem jest chrzan wasabi i marynowany imbir.
SKŁADNIKI
- 150 ml wody
- 100 g wędzonego łososia
- 50 g ryżu do sushi
- 50 g serka śmietankowego
- 50 g bułki tartej
- 1 awokado
- 1 świeży zielony ogórek
- 1 jajko
- 2 arkusze wodorostów nori
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka chrzanu wasabi
- 1 łyżeczka soli
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż dokładnie opłukać i przełożyć do garnka. Wlać wodę, zagotować i gotować pod przykryciem 8 minut. Odstawić na 10 minut, aby ryż napęczniał.
- Do rondelka wlać ocet ryżowy. Wsypać cukier i sól. Podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić na 2 minuty, a następnie wlać do ryżu razem z sosem sojowym Wymieszać.
- Na środku wodorostów nori nałożyć 1/4 ryżu. Na wierzchu ułożyć pokrojonego w cienkie paski ogórka i plasterki awokado. Skropić majonezem wymieszanym z wasabi i ułożyć kawałki łososia. Przykryć 1/4 ryżu. Tak samo przygotować drugiego burgera.
- Zwilżonymi wodą dłońmi zwinąć składniki w nori i zlepić, formując okrągłe burgery. Odstawić na 5 minut.
- Burgery zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
- Burgery smażyć na głębokim i mocno rozgrzanym oleju około 2 minut, aż zaczną się rumienić. Przekładać za pomocą łyżki cedzakowej na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać od razu z surówką z czerwonej kapusty.