Sushi burger – orientalny smak w niecodziennej formie

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sushi burger to kulinarna nowinka, która łączy japońską klasykę z amerykańskim street foodem. Zamiast rolek mamy apetyczną kanapkę z ryżu i ulubionych dodatków – prostą w przygotowaniu, efektowną i pełną smaku. To idealny sposób, by cieszyć się sushi w nowoczesnej formie, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czym jest sushi burger?
Pyszny sushi burger to połączenie kanapki i składników typowych dla japońskiego dania. W burgerze nie ma jednak klasycznej bułki sezamowej. Zamiast niej wykorzystuje się ryż do sushi doprawiony octem ryżowym, sosem sojowym, cukrem i solą. Oprócz niego w przekąsce znalazł się także wędzony łosoś, świeży zielony ogórek i awokado. Składniki uzupełnia sos przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem ostrego chrzanu wasabi.
Jak zrobić sushi burger?
Przepis na ten pyszny i innowacyjny przysmak nie jest trudny i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Pysznego domowego sushi burgera robi się w pół godziny. Warto wybrać ten przepis, ponieważ sushi burger smakuje każdemu. Nawet ci, którzy nie przepadają za tradycyjnym sushi będą zachwyceni sposobem podania i smakiem.
Przepis na sushi burger nie jest trudny. Aby przygotowanie było jeszcze prostsze, został podzielony na kilka łatwych kroków:
- 1. krok – ugotowanie i doprawienie ryżu
- 2. krok – ułożenie i zawinięcie składników na wodorostach nori
- 3. krok – panierowanie burgerów
- 4. krok – usmażenie burgerów sushi
Jak podawać sushi burger?
Pyszny i pełen japońskich smaków sushi burger to propozycja na smaczny obiad, kolację lub przekąskę. Zaletą tego dania jest to, że dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Panierkę można wzbogacić ziarnami białego lub czarnego sezamu lub przygotować ją z panko. Sushi burgery można usmażyć w frytkownicy beztłuszczowej. Dzięki temu przekąska będzie mniej kaloryczna.
Do burgerów sushi warto podać chrupiącą surówkę z czerwonej kapusty oraz azjatyckie sosy. Sprawdzi się sos sojowy lub teriyaki. Idealnym dodatkiem jest chrzan wasabi i marynowany imbir.
SKŁADNIKI
- 150 ml wody
- 100 g wędzonego łososia
- 50 g ryżu do sushi
- 50 g serka śmietankowego
- 50 g bułki tartej
- 1 awokado
- 1 świeży zielony ogórek
- 1 jajko
- 2 arkusze wodorostów nori
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka chrzanu wasabi
- 1 łyżeczka soli
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż dokładnie opłukać i przełożyć do garnka. Wlać wodę, zagotować i gotować pod przykryciem 8 minut. Odstawić na 10 minut, aby ryż napęczniał.
- Do rondelka wlać ocet ryżowy. Wsypać cukier i sól. Podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić na 2 minuty, a następnie wlać do ryżu razem z sosem sojowym Wymieszać.
- Na środku wodorostów nori nałożyć 1/4 ryżu. Na wierzchu ułożyć pokrojonego w cienkie paski ogórka i plasterki awokado. Skropić majonezem wymieszanym z wasabi i ułożyć kawałki łososia. Przykryć 1/4 ryżu. Tak samo przygotować drugiego burgera.
- Zwilżonymi wodą dłońmi zwinąć składniki w nori i zlepić, formując okrągłe burgery. Odstawić na 5 minut.
- Burgery zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
- Burgery smażyć na głębokim i mocno rozgrzanym oleju około 2 minut, aż zaczną się rumienić. Przekładać za pomocą łyżki cedzakowej na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać od razu z surówką z czerwonej kapusty.