Smażona ryba lepsza niż nad polskim morzem. Wszystko dzięki patentowi od babci

smażona ryba jak nad morzem
Autor: Shutterstock Dzięki patentowi babci smażona ryba smakuje lepiej niż ta nad morzem.
łatwy
30 min
4

Jak zrobić pyszną smażoną rybę? Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi można usmażyć filety z ryby, które zaskoczą super smakiem. Wystarczy wykorzystać jeden prosty trik, który niegdyś stosowały nasze babcie. Dzięki niemu smażona ryba będzie miała wyjątkowy smak.

Ryba smażona jak nad morzem

Usmażenie ryby w domu nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Ten przepis jest tego najlepszym przykładem. Postępując według niego, ryba uda się za pierwszym razem i będzie smakować jeszcze lepiej niż ta z nadmorskiej smażalni. Ten efekt można osiągnąć stosując prosty trik. Zapomnijcie jednak o panierce z jajka i bułki tartej. O wiele smaczniejsza będzie ryba w cieście piwnym. Dodatek ciemnego i jasnego piwa sprawi, że ryba jest obłędnie pyszna i chrupiąca.

Jak zrobić smażoną rybą jak nad morzem?

Pyszną i soczystą smażoną rybę robi się prosto, a do jej przygotowania wykorzystuje się składniki, które są w sklepach przez cały rok. Pierwszym krokiem jest zrobienie ciasta piwnego. Mąkę pszenną miesza się z proszkiem do pieczenia, jajkiem, przyprawami oraz jasnym i ciemnym piwem. W cieście zanurza się filety, które wcześniej trzeba delikatnie oprószyć mąką pszenną. Rybę w cieście piwnym smaży się na mocno rozgrzanym oleju. Po usmażeniu filety warto przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. W ten sposób można pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Z czym podawać smażoną rybę jak nad morzem?

Pyszna, soczysta i chrupiąca ryba doskonale komponuje się z rożnymi dodatkami. Aby danie wyglądało jak z nadmorskiej smażalni, warto podać ją z frytkami i surówką z kapusty kiszonej. Do ryby w cieście piwnym pasują także gotowane lub pieczone ziemniaki czy ryż. Na talerzach można ułożyć ćwiartki cytryny, aby podkręcić smak ryby. Smak dania wzbogacą też sosy. Sprawdzi się sos chrzanowy, musztardowy lub czosnkowy.

SKŁADNIKI

  • 4 filety z ryby morskiej (dorsz lub mintaj)
  • 250 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • 100 ml ciemnego piwa
  • 50 ml jasnego piwa
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Wbić jajko i wlać jasne oraz ciemne piwo. Dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
  • Umytą i osuszoną rybę obtoczyć w mące pszennej i ułożyć na desce.
  • Na patelnię wlać olej i rozgrzać.
  • Rybę zanurzyć w cieście piwnym, tak aby cała była nim pokryta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać od razu z frytkami i surówką.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej