Sandacz z piekarnika w sosie szczawiowym z jajkiem

2021-05-13
Sandacz z piekarnika w sosie szczawiowym z jajkiem
Autor: Shutterstock Sandacz z piekarnika w sosie szczawiowym z jajkiem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Sandacz to delikatna, biała, rozpływająca się w ustach ryba, którą warto na stałe włączyć do naszego jadłospisu. Przepis na sandacza z piekarnika w sosie szczawiowym, z jajkiem, doskonale pasuje na wiosenno-letni obiad.

SKŁADNIKI

  • 4 porcje filetów z sandacza
  • 1 szalotka
  • 50 g przecieru ze szczawiu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jaja
  • 1 łyżka masła
  • łyżeczka majeranku
  • pieprz biały mielony
  • sól morska w młynku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sandacza oprósz majerankiem, pieprzem, solą i obsmaż na patelni. Wstaw do piekarnika na około 12 minut w temp. 140°C
  • Szalotkę podsmaż na maśle, dodaj przecier ze szczawiu, podsmaż, wlej śmietankę. Gotuj kilka minut, dopraw do smaku. Jajka ugotuj na twardo. Zetrzyj na tarce o grubych okach.
  • Sandacza podawaj z sosem oraz wiórkami  jaja.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?

Polecamy także: 

Jak zrywać szczaw? Jak go przerabiać?

Szczaw - gdzie zrywać? Jak przechować na zimę?

Przepisy na szczawiowe specjały:

Chłodnik szczawiowy - przepis na chłodnik ze szczawiu

Pasta z ciecierzycy i szczawiu [hummus ze szczawiem]

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska