Sandacz z piekarnika w sosie szczawiowym z jajkiem
2021-05-13
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Sandacz to delikatna, biała, rozpływająca się w ustach ryba, którą warto na stałe włączyć do naszego jadłospisu. Przepis na sandacza z piekarnika w sosie szczawiowym, z jajkiem, doskonale pasuje na wiosenno-letni obiad.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sandacza oprósz majerankiem, pieprzem, solą i obsmaż na patelni. Wstaw do piekarnika na około 12 minut w temp. 140°C
- Szalotkę podsmaż na maśle, dodaj przecier ze szczawiu, podsmaż, wlej śmietankę. Gotuj kilka minut, dopraw do smaku. Jajka ugotuj na twardo. Zetrzyj na tarce o grubych okach.
- Sandacza podawaj z sosem oraz wiórkami jaja.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
Polecamy także:
Jak zrywać szczaw? Jak go przerabiać?
Szczaw - gdzie zrywać? Jak przechować na zimę?
Przepisy na szczawiowe specjały:
Chłodnik szczawiowy - przepis na chłodnik ze szczawiu
Szczaw solony na zimę do słoików
Zielona sałatka z krwistego szczawiu i roszponki - dawka witamin na wiosnę
Pasta z ciecierzycy i szczawiu [hummus ze szczawiem]
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska