Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym. Sekretem ich smaku są te przyprawy

ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym to znakomity obiad z piekarnika.
łatwy
45 min
4

Co zrobić z ziemniaków i mięsa mielonego? Z tych dwóch składników można przygotować pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym i zapieczone w aromatycznym sosie sprawdzą się zawsze. Przepis jest łatwy, a lista składników obejmuje kilka niedrogich produktów oraz przyprawy. Oto łatwy i szybki przepis na przepyszne faszerowane ziemniaki z piekarnika.

Z czego zrobić faszerowane ziemniaki?

Znakomite ziemniaki wypełnione obłędnym farszem przyrządza się z kilku składników. Ważnym elementem są odpowiednio dobrane przyprawy, które świetnie podkręcają smak dania. Wszystkie produkty są łatwo dostępne bez względu na porę roku, a ich cena nie jest zbyt wygórowana.

Co jest więc potrzebne, aby upiec smakowite ziemniaki faszerowane? Aby przygotować to danie samodzielnie, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • ziemniaki
  • mięso mielone
  • stary żółty ser
  • koncentrat pomidorowy
  • musztarda
  • czosnek
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka, kolendra, przyprawa do ziemniaków
  • woda

Jak zrobić ziemniaki faszerowane w piekarniku?

Przepis na pyszne i aromatyczne ziemniaki faszerowane mięsem mielonym jest łatwy i szybki. Nic nie trzeba wcześniej gotować, ani podsmażać. Przepis składa się z paru bardzo łatwych i błyskawicznych kroków, które nikomu nie powinny sprawić problemów.

Jak więc zrobić pyszne ziemniaczki wypełnione aromatycznym farszem z mięsa mielonego? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, danie uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – przekrojenie i wydrążenie ziemniaków
  • 2. krok – doprawienie mięsa mielonego
  • 3. krok – przygotowanie sosu
  • 4. krok – nafaszerowanie ziemniaków mięsem mielony i skropienie sosem
  • 5. krok – upieczenie ziemniaków z mięsem mielonym w piekarniku

Z czym podawać faszerowane ziemniaki?

Wyjątkowo smaczne ziemniaki faszerowane mięsem mielonym i zapieczone wraz z sosem pomidorowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Danie jest sycące, ale posiłek warto wzbogacić domową surówką, która będzie doskonałym uzupełnieniem obiadu. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na pyszne surówki. To pyszny i zdrowy dodatek, który idealnie łączy się z pieczonymi faszerowanymi ziemniakami.

SKŁADNIKI

  • 8 ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 szklanka wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na wzdłuż na pół i wydrążyć środek, tak aby powstały łódeczki. Doprawić słodką papryką i przyprawą do ziemniaków. Skropić olejem i odłożyć na bok.
  • Mięso mielone przełożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem i kolendrą. Wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
  • Koncentrat pomidorowy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Wlać wodę i dokładnie wymieszać.
  • Ziemniaki faszerować mięsem mielonym i układać obok siebie w niedużych odstępach w formie do zapiekania. Polać sosem i posypać startym żółtym serem.
  • Formę z ziemniakami przykryć wilgotnym papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut.
  • Podawać na ciepło z ulubioną surówką.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
więcej