Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym. Sekretem ich smaku są te przyprawy
Co zrobić z ziemniaków i mięsa mielonego? Z tych dwóch składników można przygotować pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym i zapieczone w aromatycznym sosie sprawdzą się zawsze. Przepis jest łatwy, a lista składników obejmuje kilka niedrogich produktów oraz przyprawy. Oto łatwy i szybki przepis na przepyszne faszerowane ziemniaki z piekarnika.
Z czego zrobić faszerowane ziemniaki?
Znakomite ziemniaki wypełnione obłędnym farszem przyrządza się z kilku składników. Ważnym elementem są odpowiednio dobrane przyprawy, które świetnie podkręcają smak dania. Wszystkie produkty są łatwo dostępne bez względu na porę roku, a ich cena nie jest zbyt wygórowana.
Co jest więc potrzebne, aby upiec smakowite ziemniaki faszerowane? Aby przygotować to danie samodzielnie, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:
- ziemniaki
- mięso mielone
- stary żółty ser
- koncentrat pomidorowy
- musztarda
- czosnek
- olej do smażenia
- bułka tarta
- przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka, kolendra, przyprawa do ziemniaków
- woda
Jak zrobić ziemniaki faszerowane w piekarniku?
Przepis na pyszne i aromatyczne ziemniaki faszerowane mięsem mielonym jest łatwy i szybki. Nic nie trzeba wcześniej gotować, ani podsmażać. Przepis składa się z paru bardzo łatwych i błyskawicznych kroków, które nikomu nie powinny sprawić problemów.
Jak więc zrobić pyszne ziemniaczki wypełnione aromatycznym farszem z mięsa mielonego? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, danie uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – przekrojenie i wydrążenie ziemniaków
- 2. krok – doprawienie mięsa mielonego
- 3. krok – przygotowanie sosu
- 4. krok – nafaszerowanie ziemniaków mięsem mielony i skropienie sosem
- 5. krok – upieczenie ziemniaków z mięsem mielonym w piekarniku
Z czym podawać faszerowane ziemniaki?
Wyjątkowo smaczne ziemniaki faszerowane mięsem mielonym i zapieczone wraz z sosem pomidorowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Danie jest sycące, ale posiłek warto wzbogacić domową surówką, która będzie doskonałym uzupełnieniem obiadu. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na pyszne surówki. To pyszny i zdrowy dodatek, który idealnie łączy się z pieczonymi faszerowanymi ziemniakami.
- Jak podkręcić mizerię? Wystarczy dodać to warzywo, a wyjdzie obłędnie
- Surówka z selera, ale bez rodzynek. Dodaj te słodkie owoce, a już zawsze będziesz tak robić
- Chrupiąca surówka z ogórków kiszonych. Z tym sosem to prawdziwa petarda
- Chińska surówka z białej kapusty z marchewką
- Surówka z czerwonej kapusty. Znakomita i gotowa w 10 minut
SKŁADNIKI
- 8 ziemniaków
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 szklanka wody
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki przyprawy do ziemniaków
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kolendry
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na wzdłuż na pół i wydrążyć środek, tak aby powstały łódeczki. Doprawić słodką papryką i przyprawą do ziemniaków. Skropić olejem i odłożyć na bok.
- Mięso mielone przełożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem i kolendrą. Wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
- Koncentrat pomidorowy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Wlać wodę i dokładnie wymieszać.
- Ziemniaki faszerować mięsem mielonym i układać obok siebie w niedużych odstępach w formie do zapiekania. Polać sosem i posypać startym żółtym serem.
- Formę z ziemniakami przykryć wilgotnym papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut.
- Podawać na ciepło z ulubioną surówką.