Żeberka

Pieczone, smażone, duszone, grillowane - żeberka mają mnóstwo zwolenników. Amerykanie specjalizują się w polewaniu ich sosem barbecue, z kolei kuchnia azjatycka dostarcza inspiracji w postaci ostrzejszych smaków. Nie trzeba jednak wędrować tak daleko, bo i polska tradycja kulinarna ma wiele do zaoferowania.

Żeberka

Żeberka wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Jak zrobić żeberka z grilla? Przepis na soczyste grillowane żeberka

Jak zrobić żeberka z grilla? Przepis na soczyste grillowane żeberka

Grillowane żeberka - danie smaczne, a przy tym banalnie proste do przygotowania. Żeberka w przepysznej glazurze to sprawdzony sposób na udanego grilla. Jego zaletą jest to, że praktycznie każdy ma w domu składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy. Podajemy przepis na soczyste żeberka z grilla.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy kociołek z żeberkami i młodą kapustą: przepis na sycący obiad

Domowy kociołek z żeberkami i młodą kapustą: przepis na sycący obiad

Domowy kociołek z żeberkami i młodą kapustą w sosie pomidorowo-paprykowym to sycące danie obiadowe. Rozpływające się w ustach żeberka i pyszna młoda kapusta zyskają aplauz twoich bliskich. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Żur na zakwasie żytnim i wędzonce

Żur na zakwasie żytnim i wędzonce

Żur to prawdziwa epopeja narodowa. Może być postny, zabielany (z dodatkiem śmietany), z jajkiem na twardo, na ogonie wieprzowym, na świńskich uszach, na wywarze z szynki, na białej kiełbasie, albo na wędzonce. Pod każdą postacią jest inny, a jednocześnie równie pyszny. Proponujemy formę przejściową żuru na bulionie wieprzowym z dodatkiem jajka i wędzonego boczku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przebojowe żeberka w coli: prosty trik zmienia wszystko

Przebojowe żeberka w coli: prosty trik zmienia wszystko

Żeberka ugotowane w coli, a następnie pieczone, są miękkie i rozpływające się w ustach. Zawdzięczają to gotowaniu w kwaśno-słodkim napoju. Po upieczeniu smakują jak amerykańskie żeberka w stylu barbecue. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mięciutkie żeberka duszone w keczupie: prawdziwa eksplozja smaku w ustach

Mięciutkie żeberka duszone w keczupie: prawdziwa eksplozja smaku w ustach

Żeberka duszone w keczupie to pyszne danie, szalenie proste w przygotowaniu. Wystarczy przyprawić, wrzucić do garnka i uzbroić się w cierpliwość. Po 2 godzinach powolnego duszenia możemy delektować się miękkimi, rozpływającymi się w ustach żeberkami duszonymi w doskonałym sosie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa z tartym chrzanem na żeberkach [WIDEO]

Zupa z tartym chrzanem na żeberkach [WIDEO]

Zupa chrzanowa na żeberkach według przepisu Andrzeja Polana, kucharza znanego z Dzień Dobry TVN, może być konkurencją dla wielkanocnego żurku. A gdyby tak przełamać tradycję i przygotować w tym roku zupę ze świeżym chrzanem? Podajemy przepis na wyśmienitą zupę chrzanową na żeberkach Andrzeja Polana. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rozgrzewający barszcz czerwony na żeberkach: przepis na sycącą i niebanalną zupę

Rozgrzewający barszcz czerwony na żeberkach: przepis na sycącą i niebanalną zupę

Barszcz czerwony z żeberkami to danie urzekające w swej prostocie - zupa z wkładką plus ziemniaki ze skwarkami. Idealna na ferie i podczas wypadów zimowych, gdy trzeba bez większego wysiłku ugotować wielki gar jedzenia dla grupy zziębniętych narciarzy. Sprawdź, jak zrobić barszcz na żeberkach - podajemy przepis krok po kroku.  Polecamy również inne przepisy na barszcze: Czysty barszcz czerwonyPrzepis na barszcz czerwony z majerankiem oraz Barszcz czerwony z kulebiakiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bigos z kiszonej kapusty na żeberkach: sprawdzony przepis [WIDEO]

Bigos z kiszonej kapusty na żeberkach: sprawdzony przepis [WIDEO]

Bigos na żeberkach to danie uniwersalne: dobre i na codzienny obiad, i na imprezę. Warto zrobić większą ilość i zamrozić na później – odgrzewany jest jeszcze lepszy! Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty na żeberkach? Podajemy sprawdzony przepis.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Bigos na żeberkach: sprawdzony przepis [WIDEO]

Bigos na żeberkach: sprawdzony przepis [WIDEO]

Bigos to tradycyjna polska potrawa, która nabiera smaku i aromatu, im dłużej się ją podgrzewa i schładza. Najlepsza staje się wtedy, gdy niewiele zostaje jej w garnku. Bigos przygotowuje się z tanich składników, ale dzięki doprawieniu i dobranym proporcjom można z niego uczynić danie wyrafinowane. Podajemy przepis na bigos na żeberkach - idealny na każdą okazję, a zwłaszcza na dni wolne od pracy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 240 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Żeberka w kawie - przepis na aromatyczne mięso

Żeberka w kawie - przepis na aromatyczne mięso

Żeberka w kawie to aromatyczna potrawa, która pobudzi nie tylko zaspany organizm, ale również zmysły. Wyobraźcie sobie kolację we dwoje, albo spotkanie w gronie przyjaciół. Żeberka można jeść placami, obgryzać, oblizywać się i rozmawiać o przyjemnych sprawach. Zmysłowo i pysznie. Sprawdź, jak zrobić żeberka w kawie.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 2