Przepisy
Żeberka
Pieczone, smażone, duszone, grillowane - żeberka mają mnóstwo zwolenników. Amerykanie specjalizują się w polewaniu ich sosem barbecue, z kolei kuchnia azjatycka dostarcza inspiracji w postaci ostrzejszych smaków. Nie trzeba jednak wędrować tak daleko, bo i polska tradycja kulinarna ma wiele do zaoferowania.

Żeberka wszystkie przepisy
Filtry

Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty: przepis na najlepszą zupę domową
Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z najlepszych zup domowych. Esencjonalna, wyrazista w smaku i obfita. Właśnie taki powinien być prawdziwy kapuśniak ugotowany na żeberkach wieprzowych. Nabraliście apetytu? Zatem do roboty! Pora na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB

Prawdziwa zupa fasolowa jak u babci: łatwy przepis na fasolówkę na wędzonych żeberkach
Prawdziwa zupa fasolowa, która smakuje jak u babci, to fasolówka na wędzonce. Gęsta, pachnąca dymem wędzarniczym i pyszna! Do gotowania fasolowej można wykorzystać wędzone żeberka, boczek lub inną wędzonkę. Zawsze wybierajcie to, co lubicie. Nie zapomnijcie o ziołach przyprawowych, majeranku i cząbrze, które redukuję wiatropędne właściwości fasoli. Gotowi! Zatem do dzieła!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB

Glazurowane żeberka cytrusowe - pyszny mięsny obiad z owocowym aromatem tle
Glazurowane żeberka cytrusowe to danie pochodzące z kuchni chińskiej. Znakomite żeberka wieprzowe zamarynowane w sosie sojowym i soku owocowym są aromatyczne i kruche. Słodka owocowa glazura sprawia, ze mięso ma oryginalny smak i pięknie wygląda.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB

Jak zrobić żeberka z grilla? Przepis na soczyste grillowane żeberka
Grillowane żeberka - danie smaczne, a przy tym banalnie proste do przygotowania. Żeberka w przepysznej glazurze to sprawdzony sposób na udanego grilla. Jego zaletą jest to, że praktycznie każdy ma w domu składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy. Podajemy przepis na soczyste żeberka z grilla.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy kociołek z żeberkami i młodą kapustą: przepis na sycący obiad
Domowy kociołek z żeberkami i młodą kapustą w sosie pomidorowo-paprykowym to sycące danie obiadowe. Rozpływające się w ustach żeberka i pyszna młoda kapusta zyskają aplauz twoich bliskich.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB

Żur na zakwasie żytnim i wędzonce
Żur to prawdziwa epopeja narodowa. Może być postny, zabielany (z dodatkiem śmietany), z jajkiem na twardo, na ogonie wieprzowym, na świńskich uszach, na wywarze z szynki, na białej kiełbasie, albo na wędzonce. Pod każdą postacią jest inny, a jednocześnie równie pyszny. Proponujemy formę przejściową żuru na bulionie wieprzowym z dodatkiem jajka i wędzonego boczku.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB

Przebojowe żeberka w coli: prosty trik zmienia wszystko
Żeberka ugotowane w coli, a następnie pieczone, są miękkie i rozpływające się w ustach. Zawdzięczają to gotowaniu w kwaśno-słodkim napoju. Po upieczeniu smakują jak amerykańskie żeberka w stylu barbecue.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB

Mięciutkie żeberka duszone w keczupie: prawdziwa eksplozja smaku w ustach
Żeberka duszone w keczupie to pyszne danie, szalenie proste w przygotowaniu. Wystarczy przyprawić, wrzucić do garnka i uzbroić się w cierpliwość. Po 2 godzinach powolnego duszenia możemy delektować się miękkimi, rozpływającymi się w ustach żeberkami duszonymi w doskonałym sosie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
![Zupa z tartym chrzanem na żeberkach [WIDEO]](https://cdn2.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/450/280/1/recipes/photo/zupa-z-tartym-chrzanem-na-zeberkach.jpg)
Zupa z tartym chrzanem na żeberkach [WIDEO]
Zupa chrzanowa na żeberkach według przepisu Andrzeja Polana, kucharza znanego z Dzień Dobry TVN, może być konkurencją dla wielkanocnego żurku. A gdyby tak przełamać tradycję i przygotować w tym roku zupę ze świeżym chrzanem? Podajemy przepis na wyśmienitą zupę chrzanową na żeberkach Andrzeja Polana.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB

Rozgrzewający barszcz czerwony na żeberkach: przepis na sycącą i niebanalną zupę
Barszcz czerwony z żeberkami to danie urzekające w swej prostocie - zupa z wkładką plus ziemniaki ze skwarkami. Idealna na ferie i podczas wypadów zimowych, gdy trzeba bez większego wysiłku ugotować wielki gar jedzenia dla grupy zziębniętych narciarzy. Sprawdź, jak zrobić barszcz na żeberkach - podajemy przepis krok po kroku. Polecamy również inne przepisy na barszcze: Czysty barszcz czerwony, Przepis na barszcz czerwony z majerankiem oraz Barszcz czerwony z kulebiakiem.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 90 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB