Filety z kurczaka z piekarnika. Upiecz je tak, a mięso będzie soczyste i pełne smaku

filety z kurczaka z piekarnika
Autor: Shutterstock Filety z kurczaka z piekarnika to pomysł na wypasiony, kolorowy i pyszny obiad.
łatwy
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Jak podać filety z kurczaka inaczej? Najlepiej wybrać ten przepis i zrobić obłędne piersi kurczaka z dodatkiem warzyw i startego żółtego sera, które piecze się w piekarniku. Już sam wygląd dania jest zachwycający, a smak podbije każde podniebienie. Oto sprawdzony przepis na wypasione filety z kurczaka z piekarnika.

Dlaczego warto zrobić filety z kurczaka z piekarnika?

  • Przepis na filety z kurczaka jest łatwy i sprawdzony. Postępując krok po kroku, danie uda się za pierwszym razem i będzie smakować obłędnie.
  • Filety przyrządza się szybko i sprawnie. Mięso trzeba lekko rozbić, posmarować ketchupem i ułożyć pokrojone warzywa. Wierzch posypuje się startym żółtym serem i piecze w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach przez cały rok.
  • W ten sam sposób można przygotować filet z indyka.
  • Łagodny lub ostry ketchup zastąpi domowy sos pomidorowy doprawiony aromatycznymi ziołami.
  • Żółty ser można zamienić na włoską mozzarellę, angielski cheddar lub holenderską goudę.
  • Pieczone filety z kurczaka świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami, makaronem czy frytkami. Uzupełnieniem będzie chrupiąca surówka.

SKŁADNIKI

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 100 g startego żółtego sera
  • 3 pieczarki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety z kurczaka lekko rozbić na większe kotlety. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do formy do zapiekania. Doprawić je solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym.
  • Cebulę pokroić w piórka. Paprykę pokroić w paski. Pieczarki pokroić w plasterki.
  • Kotlety posmarować ketchupem i układać na nich w piórka cebulę, paprykę czerwoną, kukurydzę i pieczarki. Posypać startym żółtym serem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.
  • Podawać z ziemniakami, makaronem, kolorową sałatką lub chrupiącą surówką.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!
Anna Szulc-Górska
więcej