Pasztet wieprzowy z wątróbką. Pyszny i aromatyczny, idealny na Wielkanoc

pasztet wieprzowy z wątróbką
Autor: Shutterstock Pasztet wieprzowy z wątróbką jest najlepszy i najprostszy.
łatwy
60 min
12

Pasztet to obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu. Przyrządzony według tego sprawdzonego przepisu pasztet wieprzowy z wątróbką ma pyszny smak i przyjemny aromat. Zachwyca także kolorem. Zaletą tego przepisu jest to, że przygotowanie jest łatwe. To dobry przepis dla osób, które jeszcze nigdy nie piekły domowego pasztetu. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten prosty przepis na pasztet wieprzowy z dodatkiem drobiowej wątróbki.

Czy do pasztetu można dać wątróbkę wieprzowa?

W tym przepisie na pyszny i aromatyczny domowy pasztet wieprzowy do masy mięsnej z warzywami dodaje się drobiową wątróbkę. Dodatek tego składnika sprawia, że pasztet staje się aksamitny i kremowy. Zyskuje pyszny smak i ma apetyczny kolor.

Czy wątróbkę do pasztetu gotujemy? Wieprzowy pasztet przyrządzony według tego sprawdzonego przepisu jest wzbogacony drobiową wątróbkę. Przed dodaniem jej do pozostałym składników należy obgotować ją w wodzie. Warto pamiętać, żeby wody nie solić, ponieważ wątróbka stanie się twarda i niesmaczna.

Co się dodaje do pasztetu wieprzowego?

W tym sprawdzonym przepisie wykorzystuje się proste składniki, które zazwyczaj dodaje się do tradycyjnego pasztetu. Lista obejmuje takie produkty jak mięso, warzywa i przyprawy. Wszystkie składniki są łatwo dostępne przez cały rok, ale pasztet wieprzowy z dodatkiem drobiowej wątróbki warto upiec na Wielkanoc.

Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • szynka wieprzowa
  • wątróbka drobiowa
  • boczek
  • warzywa – marchewka, pietruszka, seler, por
  • bułka tarta
  • namoczona w wodzie kajzerka
  • jajka
  • przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, sól i pieprz

Jak zrobić pasztet wieprzowy z wątróbką?

Przepis na wyśmienity domowy pasztet urozmaicony drobiową wątróbką sprawdzi się w Wielkanoc. Receptura nie jest skomplikowana. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, można łatwo i w miarę szybko upiec wyborny pasztet, który zachwyci smakiem.

Przepis na doskonały pasztet z wieprzowiny wzbogacony wątróbką jest podzielony na poszczególne kroki.

  • 1. krok – ugotowanie szynki wieprzowej i warzyw
  • 2. krok – obgotowanie wątróbki
  • 3. krok – zmielenie szynki, boczku, wątróbki i warzyw
  • 4. krok – wymieszanie masy mięsno-warzywnej z pozostałymi składnikami
  • 5. krok – upieczenie pasztetu wieprzowego w piekarniku

Jak upiec pasztet wieprzowy z wątróbką?

Pełen smaku i aromaty wieprzowy pasztet z wątróbką drobiową piecze się w piekarniku. Formę z pasztetem wstawia się do piekarnika, który należy wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Pieczenie trwa godzinę. Po wyjęciu formy z piekarnika i ostygnięciu, pyszny domowy pasztet wieprzowy warto wstawić do lodówki. Po schłodzeniu będzie się łatwej kroił.

SKŁADNIKI

  • 800 g szynki wieprzowej
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 200 g surowego boczku
  • 1 kajzerka namoczona w wodzie
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1/2 małego selera
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szynkę pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka. Wlać wodę i dodać obrane warzywa, ziele angielskie oraz liście laurowe. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż mięso będzie miękkie. Mięso i warzywa wyjąć z wywaru i odstawić do ostygnięcia.
  • Wątróbkę obgotować w wodzie bez soli. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • W maszynce zmielić szynkę, wątróbkę i warzywa, a następnie boczek i odciśniętą z wody kajzerkę. Dodać żółtka i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą mięso-warzywną.
  • Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
  • Podawać z pieczywem na wielkanocne śniadanie i inne okazje.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej