Pasztet wieprzowy z wątróbką. Pyszny i aromatyczny, idealny na Wielkanoc
Pasztet to obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu. Przyrządzony według tego sprawdzonego przepisu pasztet wieprzowy z wątróbką ma pyszny smak i przyjemny aromat. Zachwyca także kolorem. Zaletą tego przepisu jest to, że przygotowanie jest łatwe. To dobry przepis dla osób, które jeszcze nigdy nie piekły domowego pasztetu. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten prosty przepis na pasztet wieprzowy z dodatkiem drobiowej wątróbki.
Czy do pasztetu można dać wątróbkę wieprzowa?
W tym przepisie na pyszny i aromatyczny domowy pasztet wieprzowy do masy mięsnej z warzywami dodaje się drobiową wątróbkę. Dodatek tego składnika sprawia, że pasztet staje się aksamitny i kremowy. Zyskuje pyszny smak i ma apetyczny kolor.
Czy wątróbkę do pasztetu gotujemy? Wieprzowy pasztet przyrządzony według tego sprawdzonego przepisu jest wzbogacony drobiową wątróbkę. Przed dodaniem jej do pozostałym składników należy obgotować ją w wodzie. Warto pamiętać, żeby wody nie solić, ponieważ wątróbka stanie się twarda i niesmaczna.
Co się dodaje do pasztetu wieprzowego?
W tym sprawdzonym przepisie wykorzystuje się proste składniki, które zazwyczaj dodaje się do tradycyjnego pasztetu. Lista obejmuje takie produkty jak mięso, warzywa i przyprawy. Wszystkie składniki są łatwo dostępne przez cały rok, ale pasztet wieprzowy z dodatkiem drobiowej wątróbki warto upiec na Wielkanoc.
Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- szynka wieprzowa
- wątróbka drobiowa
- boczek
- warzywa – marchewka, pietruszka, seler, por
- bułka tarta
- namoczona w wodzie kajzerka
- jajka
- przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, sól i pieprz
Jak zrobić pasztet wieprzowy z wątróbką?
Przepis na wyśmienity domowy pasztet urozmaicony drobiową wątróbką sprawdzi się w Wielkanoc. Receptura nie jest skomplikowana. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, można łatwo i w miarę szybko upiec wyborny pasztet, który zachwyci smakiem.
Przepis na doskonały pasztet z wieprzowiny wzbogacony wątróbką jest podzielony na poszczególne kroki.
- 1. krok – ugotowanie szynki wieprzowej i warzyw
- 2. krok – obgotowanie wątróbki
- 3. krok – zmielenie szynki, boczku, wątróbki i warzyw
- 4. krok – wymieszanie masy mięsno-warzywnej z pozostałymi składnikami
- 5. krok – upieczenie pasztetu wieprzowego w piekarniku
Jak upiec pasztet wieprzowy z wątróbką?
Pełen smaku i aromaty wieprzowy pasztet z wątróbką drobiową piecze się w piekarniku. Formę z pasztetem wstawia się do piekarnika, który należy wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Pieczenie trwa godzinę. Po wyjęciu formy z piekarnika i ostygnięciu, pyszny domowy pasztet wieprzowy warto wstawić do lodówki. Po schłodzeniu będzie się łatwej kroił.
SKŁADNIKI
- 800 g szynki wieprzowej
- 500 g wątróbki drobiowej
- 200 g surowego boczku
- 1 kajzerka namoczona w wodzie
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1/2 małego selera
- 2 jajka
- 5 łyżek bułki tartej
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka. Wlać wodę i dodać obrane warzywa, ziele angielskie oraz liście laurowe. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż mięso będzie miękkie. Mięso i warzywa wyjąć z wywaru i odstawić do ostygnięcia.
- Wątróbkę obgotować w wodzie bez soli. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- W maszynce zmielić szynkę, wątróbkę i warzywa, a następnie boczek i odciśniętą z wody kajzerkę. Dodać żółtka i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą mięso-warzywną.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
- Podawać z pieczywem na wielkanocne śniadanie i inne okazje.