Million Dollar Spaghetti. Przepis, na punkcie którego oszalał TikTok

Million Dollar Spaghetti
Autor: Shutterstock Million Dollar Spaghetti smakuje obłędnie i każdy je pokocha.
łatwy
60 min
4

Million Dollar Spaghetti to jeden z najpopularniejszych przepisów na TikToku. Jest to połączenie dwóch klasycznych włoskich dań, czyli spaghetti bolognese i lasagne. Danie smakuje obłędnie, robi się je szybko, a składniki są łatwo dostępne. To posiłek, który pokocha cała rodzina, bo smakuje jak milion dolarów.

Jak zrobić Million Dollar Spaghetti?

Ugotuj makaron. Postępuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przełóż makaron do miski. Wlej 1/4 passaty pomidorowej i dodaj łyżkę masła. Wymieszaj.

Zrób sos mięsny. Na patelni roztop masło i podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso mielone i kiełbasę, a następnie wlej passatę pomidorową. Dopraw solą i pieprzem.

Zrób sos serowy. Wymieszaj serek śmietankowy z kwaśną śmietaną i serkiem wiejskim.

Przygotuj zapiekankę. Do formy do zapiekania przełóż połowę makaronu. Wyłóż sos serowy, pozostały makaron i sos mięsny. Wierzch posyp startą mozzarellą i parmezanem.

Upiecz zapiekankę. Formę wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut.

Przepis na Million Dollar Spaghetti

  • Przepis na to pyszne danie jest łatwy. Właśnie dlatego zdobył tak duże uznanie na Tik Toku.
  • Przyrządzenie dania nie zajmuje tak dużo czasu.
  • Kiedy makaron się gotuje, należy przygotować dwa sosy – serowy i mięsny. W ten sposób czas przygotowania nieco się skróci.
  • Na liście składników są produkty niedrogie i proste.
  • Zapiekane spaghetti można zrobić dzień wcześniej. Kiedy makaron jest gotowy do wstawienia do piekarnika, formę należy przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Następnego dnia można od razu je upiec.
  • Surowe danie można zamrozić i przechowywać je w ten sposób do 3 miesięcy.
  • Tego obłędnego dania mogą spróbować wegetarianie. Zamiast mięsa sprawdzą się rośliny. Wołowinę zastąpi ciecierzyca lub soczewica. W ten prosty sposób powstanie wegetariańskie Million Dollar Spaghetti.
  • Do spaghetti za milion dolarów można podać lekką sałatkę z sosem winegret lub chrupiącą surówkę.
  • Przed podaniem danie można udekorować świeżymi ziołami jak bazylia, oregano lub natka pietruszki.

Kiedy podawać Million Dollar Spaghetti?

Zapiekankę makaronową za milion dolarów można robić przez cały rok. To danie pyszne, aromatyczne, sycące i rozgrzewające. Świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. To pomysł nie tylko na obiad dla całej rodziny, ale i super danie na kolację z przyjaciółmi czy przekąskę na ciepło na imprezę. Porcje tej makaronowej zapiekanki można też podać na kolację lub zabrać ze sobą do pracy. Wystarczy odgrzać je w mikrofalówce i zjeść na lunch.

SKŁADNIKI

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 450 g makaronu spaghetti
  • 300 g serka śmietankowego
  • 300 g startego sera mozzarella
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 250 g kiełbasy wieprzowej
  • 200 g serka wiejskiego
  • 100 g startego parmezanu
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmielone
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do dużej miski.
  • Na patelni roztopić 2 łyżki masła i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Dodać mielone mięso i pokrojoną w bardzo drobną kostkę kiełbasę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż mięso całkowicie zmieni kolor, a woda odparuje. Wlać 3/4 passaty pomidorowej i wymieszać. Podgrzewać kilka minut, a następnie zestawić patelnię z ognia.
  • Do makaronu wlać pozostałą passatę pomidorową i dodać 1 łyżkę masła. Wymieszać i przełożyć połowę makaronu do formy do zapiekania.
  • Serek śmietankowy wymieszać z serkiem wiejskim i śmietaną. Wyłożyć na makaron i wyrównać. Wyłożyć pozostały makaron i sos mięsny. Wyrównać wierzch i posypać mozzarellą oraz parmezanem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, aby ser zastygł.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szulc-Górska
więcej