W serowe ciasto zawijam kurczaka i pieczarki. Ta znakomita rolada to pomysł na obiad dla całej rodziny

Dieta bezglutenowa
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami to pyszne i efektowne danie, które smakuje jak z najlepszej restauracji. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad dla całej rodziny. Otulone ciastem serowym mięso jest miękkie i soczyste, a w środku znajduje się wyborny farsz pieczarkowy. Poznajcie prosty przepis na wyśmienitą roladę serową z kurczakiem i pieczarkami, która oczaruje każdego domownika.
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami – składniki
To pyszne i aromatyczne danie to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do jego przygotowania wykorzystuje się składniki, które z łatwością można kupić i w większych, i w mniejszych sklepach spożywczych. Są dostępne przez cały rok, więc pyszną roladę serową można robić na różne okazje i rodzinne obiady.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić pełną smaku i aromatu roladę serową? Lista niezbędnych produktów została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to składniki potrzebne do przygotowania ciasta serowego, a w drugiej znalazły się produkty potrzebne do przyrządzenia farszu.
- składniki do ciasta serowego – starty żółty ser, jajka, majonez, przyprawy
- składniki do farszu – pierś kurczaka, pieczarki, cebula, natka pietruszki, przyprawy, olej do smażenia
Jak zrobić roladę serową z kurczakiem i pieczarkami?
Przepis na znakomitą domową roladę z kurczaka wypełnioną aromatycznym farszem pieczarkowym nie jest trudny, ale wymaga nieco czasu i pracy. Przygotowania do obiadu warto więc zacząć wcześniej, aby wszystko się udało i smakowało wybornie.
Jak więc zrobić smakowitą serową roladę z piersi kurczaka z dodatkiem farszu z pieczarek? Wystarczy wybrać ten sprawdzony przepis i postępować według kolejnych kroków, a wszystko uda się na medal.
- 1. krok – przygotowanie ciasta serowego i upieczenie go w piekarniku
- 2. krok – przygotowanie farszu z pieczarek
- 3. krok – pokrojenie i doprawienie piersi kurczaka
- 4. krok – ułożenie na cieście serowym kurczaka i farszu, zwinięcie w roladę
- 5. krok – upieczenie rolady serowej z kurczakiem i pieczarkami w piekarniku
Z czym podawać roladę serową z kurczakiem i pieczarkami?
Wyśmienita rolada serowa z kurczakiem i pieczarkowym nadzieniem sprawdzi się na rodzinny obiad. Prezentuje się jak z najlepszej restauracji i obłędnie smakuje. Aby posiłek był bardziej sycący, można podać ją z ziemniakami lub ryżem oraz domową surówką. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na pyszne surówki, które wzbogacą obiad z serową roladą z kurczakiem i pieczarkami.
- Szatkuję młodą kapustę i skrapiam ją lekkim sosem. Ta wiosenna surówka jest łatwa i szybka
- Zielona petarda! Sałatka ze szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą
- Młoda kapusta w roli głównej – soczysta surówka z ogórkiem i koperkiem
- Witaminowy hit z kalarepy – najłatwiejsza surówka w sezonie
- Mizerę robię inaczej niż wszyscy. Jej smak podkręcam tymi aromatycznymi zielonymi listkami
SKŁADNIKI
- Ciasto serowe:
- 500 g startego żółtego sera
- 5 jajek
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Farsz:- 500 g piersi kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Starty ser przesypać do miski i wbić jajka. Dodać majonez. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Masę jajeczną przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje. Patelnię zestawić z ognia.
- Wsypać posiekaną natkę pietruszki i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
- Pierś kurczaka pokroić wzdłuż na cienkie kotlety. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Mięso ułożyć na upieczonym cieście serowym. Równomiernie wyłożyć farsz i zwinąć w roladę.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 30 minut.
- Podawać na obiad z ziemniakami lub ryżem oraz chrupiącą surówką.