W serowe ciasto zawijam kurczaka i pieczarki. Ta znakomita rolada to pomysł na obiad dla całej rodziny

rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami
Autor: Shutterstock Z kurczaka i pieczarek zrobisz pyszny obiad. Ta rolada serowa to hit rodzinnych spotkań.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami to pyszne i efektowne danie, które smakuje jak z najlepszej restauracji. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad dla całej rodziny. Otulone ciastem serowym mięso jest miękkie i soczyste, a w środku znajduje się wyborny farsz pieczarkowy. Poznajcie prosty przepis na wyśmienitą roladę serową z kurczakiem i pieczarkami, która oczaruje każdego domownika.

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami – składniki

To pyszne i aromatyczne danie to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do jego przygotowania wykorzystuje się składniki, które z łatwością można kupić i w większych, i w mniejszych sklepach spożywczych. Są dostępne przez cały rok, więc pyszną roladę serową można robić na różne okazje i rodzinne obiady.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić pełną smaku i aromatu roladę serową? Lista niezbędnych produktów została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to składniki potrzebne do przygotowania ciasta serowego, a w drugiej znalazły się produkty potrzebne do przyrządzenia farszu.

  • składniki do ciasta serowego – starty żółty ser, jajka, majonez, przyprawy
  • składniki do farszu – pierś kurczaka, pieczarki, cebula, natka pietruszki, przyprawy, olej do smażenia

Jak zrobić roladę serową z kurczakiem i pieczarkami?

Przepis na znakomitą domową roladę z kurczaka wypełnioną aromatycznym farszem pieczarkowym nie jest trudny, ale wymaga nieco czasu i pracy. Przygotowania do obiadu warto więc zacząć wcześniej, aby wszystko się udało i smakowało wybornie.

Jak więc zrobić smakowitą serową roladę z piersi kurczaka z dodatkiem farszu z pieczarek? Wystarczy wybrać ten sprawdzony przepis i postępować według kolejnych kroków, a wszystko uda się na medal.

  • 1. krok – przygotowanie ciasta serowego i upieczenie go w piekarniku
  • 2. krok – przygotowanie farszu z pieczarek
  • 3. krok – pokrojenie i doprawienie piersi kurczaka
  • 4. krok – ułożenie na cieście serowym kurczaka i farszu, zwinięcie w roladę
  • 5. krok – upieczenie rolady serowej z kurczakiem i pieczarkami w piekarniku

Z czym podawać roladę serową z kurczakiem i pieczarkami?

Wyśmienita rolada serowa z kurczakiem i pieczarkowym nadzieniem sprawdzi się na rodzinny obiad. Prezentuje się jak z najlepszej restauracji i obłędnie smakuje. Aby posiłek był bardziej sycący, można podać ją z ziemniakami lub ryżem oraz domową surówką. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na pyszne surówki, które wzbogacą obiad z serową roladą z kurczakiem i pieczarkami.

SKŁADNIKI

  • Ciasto serowe:
  • 500 g startego żółtego sera
  • 5 jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

  • Farsz:
  • 500 g piersi kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Starty ser przesypać do miski i wbić jajka. Dodać majonez. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Masę jajeczną przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje. Patelnię zestawić z ognia.
  • Wsypać posiekaną natkę pietruszki i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  • Pierś kurczaka pokroić wzdłuż na cienkie kotlety. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Mięso ułożyć na upieczonym cieście serowym. Równomiernie wyłożyć farsz i zwinąć w roladę.
  • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 30 minut.
  • Podawać na obiad z ziemniakami lub ryżem oraz chrupiącą surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej