Młoda kapusta w roli głównej – soczysta surówka z ogórkiem i koperkiem

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ta surówka to prawdziwa wiosenna klasyka – młoda kapusta, chrupiący ogórek i aromatyczny koperek tworzą duet (a właściwie trio!) idealny. Smakuje lekko, soczyście i orzeźwiająco, a do tego świetnie komponuje się z pieczonym mięsem, grillowanymi warzywami czy rybą. Działa jak naturalny reset dla kubków smakowych. A co najlepsze – z naszym prostym przepisem przygotujesz ją w kilka minut!
Wskazówki, jak zrobić surówkę z młodej kapusty:
Kapustę drobno pokrój na wąskie paseczki. Możesz także zszatkować ją na staromodnej szatkownicy lub nowoczesnej mandolinie.
Pokrojoną kapustę wymieszaj z pokrojonym w słupki ogórkiem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Posyp solą i cukrem. Wymieszaj i odstaw. Pod wpływem soli liście kapusty zmiękną, uwolnią wodę i olejki eteryczne. Kapusta stanie się nie tylko bardziej miękka, ale również lżej strawna. I najważniejsze - pyszniejsza.
Wodę uwolnioną z ogórka warto związać odpowiednim dodatkiem sosu. Najlepszy będzie gęsty majonez i jogurt. Gdy wymiesza się całość surówka będzie pokryta pysznym i lekkim sosem.
SKŁADNIKI
- 1/2 główki młodej kapusty
- 250 g ogórków gruntowych lub szklarniowych
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki majonezu tradycyjnego lub wegańskiego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub wegańskiego
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę bardzo drobno pokroić nożem lub zszatkować.
- Ogórki gruntowe obrać ze skórki. Ogórki okroić w słupki.
- Koperek posiekać. Szczypiorek drobno pokroić.
- Kapustę i ogórki przełożyć do miski. Posypać koperkiem i szczypiorkiem. Oprószyć cukrem i solą. Lekko wygnieść. Pozostawić na 15 minut.
- Surówkę wymieszać. Dodać pieprz, majonez, jogurt i sok z cytryny. Ponownie wymieszać.
- Podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.