Najlepsza zapiekanka na obiad lub kolację: łatwe wykonanie, obłędny smak

Najlepsza zapiekanka na obiad lub kolację: łatwe wykonanie, obłędny smak
Autor: Shutterstock.com Zapiekanka z piersi kurczaka, warzyw i makaronu - prosto z piekarnika
łatwy
15 min
4

Dieta niskokaloryczna

Zapiekanka to idealne rozwiązanie na nieskomplikowany posiłek. Niewiele wysiłku, a smak zawsze zachwyca. Po prostu w piekarniku dzieją się cuda z piersią kurczaka, resztkami makaronu i porcją mrożonych lub świeżych warzyw. Koniecznie wypróbujcie! 

Jakich warzyw użyć do zapiekanki?

Zawsze mam pod ręką paczkę mrożonych warzyw w zamrażarce. To bardzo ułatwia życie. Skraca czas przygotowania. Można jednak użyć świeżych warzyw: brokułów, kalafiora, rzodkiewki, kalarepy, cukinii. Wystarczy użyć około 500 g warzyw. Nie ma potrzeby wydłużać czasu pieczenia. Pokrojone warzywa będą gotowe po 30 minutach w 180°C. 

Jak zrobić idealną zapiekankę?

W idealnej zapiekance cała tajemnica tkwi w odpowiedniej proporcji składników zwartych i płynnych. Jeśli chcecie żeby waszą zapieknakę spoił smaczny, pełen obiecującej wilgoci sos to koniecznie dodajcie coś mokrego. Ja używam różnych mieszanin. Może to być:

  • 2 części przecieru pomidorowego, 1 część śmietany 30%, do tego przyprawy
  • przecier pomidorowy oraz przyprawy
  • śmietana oraz przyprawy

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 500 g mieszanki mrożonych warzyw 
  • 1 szklanka makaronu, ugotowanego poprzedniego dnia
  • 5 pieczarek, pokrojonych na plasterki lub przekrojonych na pół, w zależności od wielkości
  • 1 pomidor, pokrojony na plastry lub 8-10 małych pomidorków
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100 g sera mozzarella
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z piersi kurczaka pokroić na kawałki. Okryć folią i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.
  • Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć ugotowany makaron oraz mrożone warzywa. Posypać połową posiekanej zieleniny. Lekko przemieszać.
  • Następnie ułożyć pieczarki oraz pomidory. Polać mieszaniną przecieru pomidorowego i śmietany. Posypać tartym serm. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać przez 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Przed podaniem posypać pozostała zieleniną. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej