Najlepsza zapiekanka na obiad lub kolację: łatwe wykonanie, obłędny smak
Dieta niskokaloryczna
Zapiekanka to idealne rozwiązanie na nieskomplikowany posiłek. Niewiele wysiłku, a smak zawsze zachwyca. Po prostu w piekarniku dzieją się cuda z piersią kurczaka, resztkami makaronu i porcją mrożonych lub świeżych warzyw. Koniecznie wypróbujcie!
Jakich warzyw użyć do zapiekanki?
Zawsze mam pod ręką paczkę mrożonych warzyw w zamrażarce. To bardzo ułatwia życie. Skraca czas przygotowania. Można jednak użyć świeżych warzyw: brokułów, kalafiora, rzodkiewki, kalarepy, cukinii. Wystarczy użyć około 500 g warzyw. Nie ma potrzeby wydłużać czasu pieczenia. Pokrojone warzywa będą gotowe po 30 minutach w 180°C.
Jak zrobić idealną zapiekankę?
W idealnej zapiekance cała tajemnica tkwi w odpowiedniej proporcji składników zwartych i płynnych. Jeśli chcecie żeby waszą zapieknakę spoił smaczny, pełen obiecującej wilgoci sos to koniecznie dodajcie coś mokrego. Ja używam różnych mieszanin. Może to być:
- 2 części przecieru pomidorowego, 1 część śmietany 30%, do tego przyprawy
- przecier pomidorowy oraz przyprawy
- śmietana oraz przyprawy
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 500 g mieszanki mrożonych warzyw
- 1 szklanka makaronu, ugotowanego poprzedniego dnia
- 5 pieczarek, pokrojonych na plasterki lub przekrojonych na pół, w zależności od wielkości
- 1 pomidor, pokrojony na plastry lub 8-10 małych pomidorków
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 100 ml śmietany 30%
- 100 g sera mozzarella
- 1/2 pęczka koperku
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 1/3 pęczka szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z piersi kurczaka pokroić na kawałki. Okryć folią i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.
- Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć ugotowany makaron oraz mrożone warzywa. Posypać połową posiekanej zieleniny. Lekko przemieszać.
- Następnie ułożyć pieczarki oraz pomidory. Polać mieszaniną przecieru pomidorowego i śmietany. Posypać tartym serm.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać przez 40 minut w temperaturze 180°C.
- Przed podaniem posypać pozostała zieleniną.