Genialna marynata do filetu z kurczaka na grilla: tak soczystego mięsa jeszcze nie jedliście
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Niezależnie od tego, czy chcesz upiec czy grillować kurczaka, jest to uniwersalny przepis na marynatę do piersi, udek lub innych kawałków. Łatwo ją zrobić z kilku podstawowych składników. Na pewno masz w kuchni: oliwę, sok z cytryny i popularne zioła przyprawowe. Mięso z tej marynaty po upieczeniu jest soczyste i po prostu rozpływa się w ustach. Zatem do dzieła!
Jakich filetów z kurczaka użyć?
Używam świeżych całych piersi z kurczaka, które są bez kości i skóry. Doskonale sprawdzają się również filety z udek kurczaka bez kości i skóry. Ich mięso jest bardziej zwarte i po zamarynowaniu i upieczeniu obłędnie pyszne. Można również użyć wstępnie pokrojonego kurczaka, takiego jak połówki piersi z kurczaka, polędwiczki z kurczaka lub sznycle z piersi kurczaka. Wystarczy je wtedy krócej marynować od 30 minut do 1 godziny.
Czym można zastąpić sok z cytryny?
Sok z cytryny można zastąpić sokiem z limonki lub ulubionym octem, takim jak ocet jabłkowy, ocet balsamiczny lub ocet z czerwonego wina.
Co jest lepsze do marynowania torebka z suwakiem czy naczynie?
Wolę używać zamykanej torebki zamiast naczynia do przechowywania kurczaka i marynaty. Torebka łatwo dopasowuje się do kształtu kurczaka i zapewnia lepsze pokrycie marynaty, podczas gdy filet w naczyniu często nie jest w całości zanurzony w marynacie.
Jak długo marnować filet kurczaka na grilla?
Unikaj marynowania dłużej niż 24 godziny. Kwaśny składnik tej marynaty (sok z cytryny) może rozbić włókna mięśniowe mięsa do tego stopnia, że konsystencja mięsa stanie się papkowata.
Jak upiec marynowany filet kurczaka?
Możesz go po prostu wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180°C. Proponuję jednak dodanie około 700 g pokrojonych dowolnych warzyw oraz marynaty. Filet ułóż na warzywach i piecz około 45 minut w temperaturze 200°C.
Jak grillować marynowany filet z kurczaka?
Na wstępnie rozgrzanym ruszcie grilla ułóż piersi z kurczaka. Potrzebują około 10 minut z każdej strony, aby uzyskać ładne ślady przypalenia i upiec się w środku. Grillowany filet kurczaka możesz podać w całości lub pokroić i użyć do kanapek, wrapów, sałatek i zapiekanek. Grillowanego fileta kurczaka podawaj z dodatkami, takimi jak sałatka truskawkowa, grillowana cukinia lub sałatka colesław .
SKŁADNIKI
- Na grillowany filet z kurczaka:
- 1-1,5 kg filetu z piersi kurczaka
- Na marynatę do kurczaka:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
- 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych lub przeciśniętych przez praskę
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1/2 łyżeczki soli kuchennej
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie kurczaka: Jeśli filet jest wilgotny, osusz kurczaka papierowym ręcznikiem, aby uniknąć rozcieńczenia marynaty. Za pomocą widelca nakłuj filet z kurczaka ze wszystkich stron, aby marynata mogła przeniknąć w głąb mięsa. Umieść kurczaka w zamykanej torebce lub płytkim naczyniu.
- Przygotowanie marynaty: Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w misce. Zalej kurczaka marynatą w zamykanej torebce lub płytkim naczyniu. Wymieszaj, aby marynata dobrze pokryła mięso.
- Marynowanie: Zamknij torebkę (wyciskając powietrze) lub przykryj naczynie. Marynuj w lodówce przez co najmniej 30 minut do 24 godzin.
- Gotowanie: Marynowanego kurczaka piecz lub grilluj, tak jak lubisz. Jeśli chesz go upiec, wstaw do rozgrzanego piekarnik i piecz przez 20-30 minut w temperaturze 180°C. Jeśli chesz go grillowa, połóż filety na rozgrzanym grillu i grilluj przez 10 minut z każdej strony.