Kurczak faszerowany mięsem mielonym: łatwy przepis na pieczeń bez kości i bez skóry
Luzowany kurczak faszerowany mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Osobiście nie lubię wyłamywania kości i unikam jak mogę przygotowania tej potrawy. Tym co są równie wrażliwi jak ja, polecam ten łatwy przepis na roladę z kurczaka, która godnie zastąpi klasyczną pieczeń drobiową!
SKŁADNIKI
- Na roladę:
- 1,2 kg filetu z piersi kurczaka
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki cukru
- Na farsz:
- 350 g mięsa mielonego z udek kurczaka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować nadzienie: cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej 1 łyżce oleju, następnie przestudzić. Do mięsa dodać cebulę, jajko i tartą bułkę oraz przyprawy. Wlać 3 łyżki mleka i dobrze wyrobić. Odstawić.
- Filet z piersi kurczaka rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Tylko tyle, aby wyrównać grubość.
- Płaty mięsa ułożyć na folii spożywczej, tak aby się zachodziły na siebie, starając się nadać całości kształt prostokąta.
- Mięso posypać przyprawami. Po środku umieścić nadzienie. Pomagając sobie folią zwinąć mięso w zgrabną roladę.
- Roladę owinąć kilkukrotnie folią. Szczelnie zamknąć końce foli na skraju rolady. Wstawić do lodówki co najmniej na 1 godzinę. Pozwoli to ukształtować roladę, aby podczas pieczenia zachowała swój kształt.
- Po wyjęciu z lodówki, delikatnie usunąć folię. Na roladę naciągnąć siatkę lub obwiązać sznurkiem lub grubą nicią.
- Tak przygotowaną pieczeń drobiową ułożyć w brytfannie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 2 godzin.
- Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut. Następnie usunąć siatkę lub sznurki i pokroić na plastry.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatkami ze świeżych warzyw.
Jak długo piec kurczaka?
Czas pieczenia kurczaka zależy od wagi tuszki. Przyjmuje się około 60 minut na kilogram masy kurczaka; jeśli więc kurczak waży np. 1½ kg, trzeba go piec ok. 90 minut. Optymalna waga kurczaka do pieczenia w całości to 1-1,5 kg.
Jak przygotować kurczaka do pieczenia?
Kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierem kuchennym i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy nadać mu ciekawszy smak, możemy przed pieczeniem (co najmniej na godzinę przed, ale można także zrobić to w przeddzień, aby kurczak się dobrze przemacerował) posmarować go na zewnątrz i w środku specjalną marynatą do kurczaka, a tuszkę nafaszerować, wkładając np. główkę czosnku. Nogi kurczaka związujemy nicią kuchenną, aby podczas pieczenia ładnie się ułożyły.
Jak piec kurczaka?
Tuszkę kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180ºC (piekarnik z termoobiegiem: 170ºC) – w gorącym powietrzu powierzchnia mięsa zetnie się i zatrzyma soki, dzięki czemu kurczak po upieczeniu będzie miękki i soczysty. Po 15-20 minutach kurczaka smarujemy olejem. Po kolejnych 20-30 minutach polewamy kurczaka powstałym sosem i powtarzamy tę czynność co kilkanaście minut. W ten sposób skórka nie będzie wysuszona i ładnie się zrumieni.
Polecamy też: Jak upiec soczystą pierś z kurczaka?, Kurczak pieczony doskonały: długo marynowany, Kurczak na butelce pieczony