Kurczak faszerowany mięsem mielonym: łatwy przepis na pieczeń bez kości i bez skóry

Kurczak faszerowany mięsem mielonym: łatwy przepis na pieczeń bez kości i bez skóry
Autor: Shutterstock Soczysta pieczeń drobiowa faszerowana mięsem mielonym
łatwy
45 min
4

Luzowany kurczak faszerowany mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Osobiście nie lubię wyłamywania kości i unikam jak mogę przygotowania tej potrawy. Tym co są równie wrażliwi jak ja, polecam ten łatwy przepis na roladę z kurczaka, która godnie zastąpi klasyczną pieczeń drobiową! 

SKŁADNIKI

  • Na roladę:
  • 1,2 kg filetu z piersi kurczaka
  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Na farsz:
  • 350 g mięsa mielonego z udek kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować nadzienie: cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej 1 łyżce oleju, następnie przestudzić. Do mięsa dodać cebulę, jajko i tartą bułkę oraz przyprawy. Wlać 3 łyżki mleka i dobrze wyrobić. Odstawić. 
  • Filet z piersi kurczaka rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Tylko tyle, aby wyrównać grubość.
  • Płaty mięsa ułożyć na folii spożywczej, tak aby się zachodziły na siebie, starając się nadać całości kształt prostokąta.
  • Mięso posypać przyprawami. Po środku umieścić nadzienie.  Pomagając sobie folią zwinąć mięso w zgrabną roladę.
  • Roladę owinąć kilkukrotnie folią. Szczelnie zamknąć końce foli na skraju rolady.  Wstawić do lodówki co najmniej na 1 godzinę. Pozwoli to ukształtować roladę, aby podczas pieczenia zachowała swój kształt.
  • Po wyjęciu z lodówki, delikatnie usunąć folię. Na roladę naciągnąć siatkę lub obwiązać sznurkiem lub grubą nicią.
  • Tak przygotowaną pieczeń drobiową ułożyć w brytfannie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 2 godzin.
  • Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut. Następnie usunąć siatkę lub sznurki i pokroić na plastry.
  • Podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatkami ze świeżych warzyw
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?

Jak długo piec kurczaka?

Czas pieczenia kurczaka zależy od wagi tuszki. Przyjmuje się około 60 minut na kilogram masy kurczaka; jeśli więc kurczak waży np. 1½ kg, trzeba go piec ok. 90 minut. Optymalna waga kurczaka do pieczenia w całości to 1-1,5 kg.

Jak przygotować kurczaka do pieczenia?

Kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierem kuchennym i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy nadać mu ciekawszy smak, możemy przed pieczeniem (co najmniej na godzinę przed, ale można także zrobić to w przeddzień, aby kurczak się dobrze przemacerował) posmarować go na zewnątrz i w środku specjalną marynatą do kurczaka, a tuszkę nafaszerować, wkładając np. główkę czosnku. Nogi kurczaka związujemy nicią kuchenną, aby podczas pieczenia ładnie się ułożyły.

Jak piec kurczaka?

Tuszkę kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180ºC (piekarnik z termoobiegiem: 170ºC) – w gorącym powietrzu powierzchnia mięsa zetnie się i zatrzyma soki, dzięki czemu kurczak po upieczeniu będzie miękki i soczysty. Po 15-20 minutach kurczaka smarujemy olejem. Po kolejnych 20-30 minutach polewamy kurczaka powstałym sosem i powtarzamy tę czynność co kilkanaście minut. W ten sposób skórka nie będzie wysuszona i ładnie się zrumieni.

Polecamy też: Jak upiec soczystą pierś z kurczaka?Kurczak pieczony doskonały: długo marynowanyKurczak na butelce pieczony

Zobacz także: Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej