Czym przyprawić boczek do pieczenia?
Pieczony boczek ceniony jest pod każdą szerokością geograficzną. Upieczony boczek rozpływa się w ustach jest pełen umami - bardzo smaczny. Czym przyprawić boczek do pieczenia, aby wydobyć pełnię smaku? Podpowiadamy, czytaj dalej
Spis treści
- Jaki kawałek boczku wybrać do pieczenia?
- Jak duży powinien być boczek przeznaczony do pieczenia?
- Jak przygotować boczek do pieczenia?
- Czym przyprawić boczek do pieczenia?
- Trzy sprawdzone zestawy przypraw do boczku:
Jaki kawałek boczku wybrać do pieczenia?
Najlepszy do pieczenia jest surowy boczek ze skórą i żeberkami. Skóra zapobiega wysychaniu mięsa w trakcie pieczenia. Po upieczeniu jest chrupiąca i pyszna. Można także upiec boczek bez żeberek. Jednak w szpiku kostnym zawarte jest wiele związków, które uwolnione podczas pieczenia nadają bardzo mięsny smak pieczeni. Boczek powinien być umiarkowanie przerośnięty tłuszczem. Zewnętrzna, podskórna warstwa tłuszczu nie powinna być grubsza niż 2-3 cm. To raczej chudy boczek. Jeśli lubicie i możecie jeść bardziej tłusty, to też dobrze.
Jak duży powinien być boczek przeznaczony do pieczenia?
Tak jak w przypadku każdego mięsa przeznaczonego na pieczyste, kawałek boczku nie powinien być mniejszy niż 1 kg. Wybierajcie raczej kawałek o wadze około 1,5 kg. Pamiętajcie, że spora część tłuszczu wytopi się.
Jak przygotować boczek do pieczenia?
Boczek ze sklepu zazwyczaj pozbawiony jest szczeciny. Warto jednak sprawdzić, czy nie pozostały jakieś włosy. Jeśli tak, to opalcie skórę nad gazem. Skórę boczku należy naciąć w kratkę po skosie. Ewentualnie zrobić głębokie nacięcia na przyprawy
Czym przyprawić boczek do pieczenia?
Boczek należy natrzeć solą oraz wybranymi przyprawami.
- Do boczku bardzo pasuje czosnek. Czosnek należy posiekać drobno i natrzeć nim mięso. Również w nacięciach. Można także wykonać głębokie pionowe nacięcia i do każdego wsunąć po ząbku czosnku.
- Tradycyjnie w kuchni polskiej wieprzowinę przyprawia się majerankiem. Można także użyć tymianku lub jego mniejszej kuzynki - macierzanki.
- Inną doskonałą przyprawą są pokruszone ziarna jałowca. Należy je wetrzeć w mięso.
- Niektórzy dodają pokruszone listki laurowe. Osobiście nie przepadam za liściem bobkowym. Przy długiej obróbce cieplnej laur uwalnia gorycze.
- Zarówno słodka papryka mielona, jaki papryka wędzona są mile widzianym dodatkiem do boczku.
Przyprawy najlepiej pokruszyć w moździerzu. Często używam młotkowanego pieprzu, czyli właśnie grubo pokruszonego za pomocą tłuczka. Lub użyć przypraw mielonych.
Trzy sprawdzone zestawy przypraw do boczku:
- czosnek, majeranek, pieprz
- jałowiec, pieprz, ziele angielskie
- czosnek, tymianek, papryka wędzona