Soczysty boczek pieczony z ziemniakami: przepis na pożywny obiad

2021-03-29
Soczysty boczek pieczony z ziemniakami: przepis na pożywny obiad
Autor: Shutterstock Boczek pieczony razem ze skórą i żebrami zachowuje swoją soczystość
łatwy
20 min
4

Soczysty boczek pieczony z ziemniakami to świetny przepis na pożywny obiad. Mięso dzięki powolnemu pieczeniu zachowuje swoją soczystość i po prostu rozpływa się w ustach. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg surowego boczku ze skórą i żebrami
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać. Cebulę pokroić na talarki.
  • Olej wymieszać z czosnkiem i przyprawami.
  • Skórę na boczku naciąć. Natrzeć solą i pieprzem. Całą powierzchnię boczku oraz w nacięciach posmarować olejem z przyprawami. 
  • Pozostałym olejem posmarować ziemniaki.
  • W brytfannie ułożyć krążki cebuli. Na nich boczek skórą do góry. Obok ułożyć ziemniaki.
  • Wstawić do pieca rozgrzanego do 200°C i piec przez 30 minut. 
  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 2 godziny. 
  • Podawać boczek pokrojony na grube plastry razem z upieczonymi ziemniakami i sałatką z kiszonych warzyw.