Karkówka z grilla - prawdziwie po męsku przyrządzona [przepis wg Gordona Ramsaya]

2017-06-21
Zuzanna Lubart, Marta Lubartowska
Karkówka z grilla - prawdziwie po męsku przyrządzona [przepis wg Gordona Ramsaya]
Autor: Shutterstock Karkówka z grilla jest aromatyczna, soczysta i miękka.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Karkówka z grilla to nieodłączny element imprez przy grillu. O ile panie często wybierają lżejsze propozycje z rusztu, to żaden facet nie wyobraża sobie grilla bez porządnego kawałka wieprzowiny. Dlatego dziś proponujemy prawdziwie męską grillowaną karkówkę wg przepisu Gordona Ramsaya. Mięso długomarynowane w dwóch rodzajach musztardy i sosu będzie miękkie, soczyste i "z charakterem". To prawdziwie męska uczta. Warto wypróbować przepis najlepiej zarabiającego szefa kuchni na świecie.

Karkówka z grilla

Czy możecie sobie wyobrazić imprezę plenerową, na której zabrakłoby karkówki z grilla? Jeśli nie, to doskonale się rozumiemy. My również. A ponieważ bardzo lubimy steki z karkówki, to nieco z nimi eksperymentowaliśmy. Przetestowaliśmy niezliczoną ilość wersji grillowanej karkówki, ale, jak to zazwyczaj bywa, okazuje się w prostocie siła. Wersja Gordona Ramseya została z nami na dłużej, bo jest niekłopotliwa, szybka i bardzo smaczna. Miód nadaje jej lekko słodki posmak, a musztarda sprawia, ze jest miękka i soczysta. Aromatyczne sosy z kolei sprawiają, że mięso jest aromatyczne i pachnące.

Polecamy też:

Marynata do karkówki na grilla: 5 pomysłów na grillowanie karkówki

Składniki

1,2 kg karkówki

4 łyżki musztardy francuskiej

2 łyżki musztardy Dijon

5 łyżek miodu

5 łyżek sosu Worcestershire

4 łyżki jasnego sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W płaskiej misce wymieszaj musztardę, miód, sos Worchestershire i sos sojowy.

Mięso umyj, osusz. Dobrze rozbij i włóż do marynaty. Dokładnie wymieszaj, aby marynata pokryła karkówkę. Miskę przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na całą noc.

Rozgrzej grill. Usuń z mięsa nadmiar marynaty i natrzyj je oliwą z oliwek. Piecz ok. 5 minut z każdej strony, od czasu do czasu smarując odłożoną marynatą.

Nim podasz mięso, odłóż je w ciepłe miejsce na 5 minut, aby jeszcze doszło.

Warzywa na grilla
Zuzanna Lubart, Marta Lubartowska