Grillowana karkówka po męsku – przepis w stylu Gordona Ramsaya, który robi wrażenie

2025-04-23
Zuzanna Lubart, Marta Lubartowska
Karkówka z grilla - prawdziwie po męsku przyrządzona [przepis wg Gordona Ramsaya]
Autor: Shutterstock Karkówka z grilla jest aromatyczna, soczysta i miękka.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Karkówka z grilla to klasyk, który rządzi na każdej porządnej imprezie pod chmurką. Gdy panie wybierają warzywa i rybki, faceci marzą tylko o jednym – o solidnym kawałku mięsa z rusztu. I tu wkracza ona – karkówka z przepisu samego Gordona Ramsaya. Marynowana w dwóch rodzajach musztardy, z dodatkiem sosu o wyrazistym pazurze, rozpływa się w ustach, ale nie traci charakteru. To grillowanie na poważnie – bez kompromisów i bez tofu.

Karkówka z grilla

Czy wyobrażacie sobie plenerową biesiadę bez zapachu grillowanej karkówki unoszącego się w powietrzu? My też nie. To klasyka, która zawsze robi wrażenie – szczególnie, gdy mięso jest dobrze zamarynowane, idealnie przypieczone i rozpływa się w ustach. My również mamy słabość do karkówki z grilla i po wielu kulinarnych eksperymentach, testach różnych marynat, przypraw i sposobów przyrządzania, doszliśmy do jednego wniosku: siła tkwi w prostocie. Dlatego od kiedy odkryliśmy przepis Gordona Ramsaya, nie szukamy już dalej. Długo marynowana karkówka w dwóch rodzajach musztardy, z odrobiną miodu i aromatycznymi sosami, wychodzi krucha, soczysta i pełna smaku. To kawałek mięsa z charakterem – dokładnie taki, jaki powinien trafić na ruszt podczas prawdziwej, porządnej grillowej uczty.

Sekretem tego przepisu jest nie tylko dobrze dobrana marynata, ale też odpowiednie podejście do mięsa – bez pośpiechu, z odrobiną kulinarnego szacunku. Wystarczy kilka godzin, by karkówka nasiąkła smakami, a potem już tylko dobrze rozgrzany grill i chwila cierpliwości. Efekt? Mięso, które ma chrupiącą skórkę, miękkie wnętrze i aromat, który przyciąga sąsiadów zza płotu. Idealna na rodzinne spotkania, majówkę czy każdą okazję, kiedy chcecie zaimponować gościom bez zbędnego kombinowania.

Polecamy też:

Marynata do karkówki na grilla: 5 pomysłów na grillowanie karkówki

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg karkówki
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 5 łyżek miodu
  • 5 łyżek sosu Worcestershire
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W płaskiej misce wymieszaj musztardę, miód, sos Worchestershire i sos sojowy.
  • Mięso umyj, osusz. Dobrze rozbij i włóż do marynaty. Dokładnie wymieszaj, aby marynata pokryła karkówkę. Miskę przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na całą noc.
  • Rozgrzej grill. Usuń z mięsa nadmiar marynaty i natrzyj je oliwą z oliwek. Piecz ok. 5 minut z każdej strony, od czasu do czasu smarując odłożoną marynatą.
  • Nim podasz mięso, odłóż je w ciepłe miejsce na 5 minut, aby jeszcze doszło.
Warzywa na grilla
Zuzanna Lubart, Marta Lubartowska