Tym masłem nacieram kawałki kurczaka. Mięso jest pyszne i soczyste, a skórka przyjemnie chrupie

Dieta bezglutenowa
Jeżeli szukacie przepisu na pyszny i aromatyczny obiad, odpowiedź znajdziecie poniżej. Znakomity kurczak w maśle czosnkowym to prawdziwa uczta dla całej rodziny. Jego przygotowanie jest banalnie proste i błyskawiczne, a na liście składników znajduje się tylko kilka produktów. Wybierzcie przepis na miękkiego i soczystego kurczaka pieczonego w maśle czosnkowym.
Czy można upiec kurczaka na maśle?
Kurczak to uniwersalne, łatwo dostępne i przystępne cenowo mięso, z którego można przygotować pyszne dania w sam raz na obiad. Świetnie smakuje kurczaka pieczony w piekarniku. Aby uzyskać soczyste, miękkie i aromatyczne danie z kurczaka, warto wykorzystać masło. W tym przepisie za wyborny smak i obłędny aromat pieczonego kurczaka odpowiada masło czosnkowe. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, ale należy pamiętać, że masło powinno być miękkie. Trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Miesza się je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawia solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wystarczy już tylko natrzeć nim kawałki kurczaka.
Jak zrobić kurczaka pieczonego w maśle czosnkowym?
Przepis na kurczaka pieczonego w maśle czosnkowym nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych czynności. Kawałki kurczaka z chrupiącą skórką robi się łatwo i bardzo szybko. Warto jednak pamiętać o kilku szczegółach, które sprawią, że przygotowanie będzie jeszcze łatwiejsze, a danie wyjdzie na medal.
Kawałki kurczaka należy wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed pieczeniem i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Dzięki temu skórka stanie się apetycznie chrupiąca. Na kilka minut przed końcem pieczenia można włączyć funkcję grilla, aby wierzch kurczaka był jeszcze bardziej chrupiący.
Jak więc zrobić kurczaka pieczonego w maśle czosnkowym? To łatwy i ekspresowy przepis na znakomity obiad dla całej rodziny.
- 1. krok – przygotowanie masła czosnkowego
- 2. krok – nacięcie i natarcie kurczaka masłem czosnkowym
- 3. krok – upieczenie kurczaka w maśle czosnkowym w piekarniku
Z czym podawać kurczaka pieczonego w maśle czosnkowym?
Pełen smaku i aromatu kurczak w maśle czosnkowym z piekarnika zachwyci każdego, kto go spróbuje. Aby obiad był kompletny, warto podać do niego różne dodatki. Soczyste kawałki kurczaka w maśle czosnkowym pysznie smakują z ziemniakami w formie purée lub z frytkami. Idealnym dodatkiem są domowe surówki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i sprawdzonych przepisów na chrupiące surówki, które idealnie łączą się z pieczonym kurczakiem w maśle czosnkowym.
- Młoda kapusta w roli głównej – soczysta surówka z ogórkiem i koperkiem
- Ta prosta sałatka z pora skradła moje serce. Robotę robi tu aksamitny sos jogurtowy
- Witaminowy hit z kalarepy – najłatwiejsza surówka w sezonie
- Mizerę robię inaczej niż wszyscy. Jej smak podkręcam tymi aromatycznymi zielonymi listkami
- Zielona sałatka z 3 składników pełna smaku i zdrowia. Do zrobienia w kilka minut
SKŁADNIKI
- 1 kg kawałków kurczaka (podudzia, skrzydełka, udziec)
- 150 g miękkiego masła
- 6 ząbków czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miseczki.
- Dodać masło i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Kawałki kruczka lekki naciąć od strony skórki. Dokładnie natrzeć kawałki kurczaka.
- Mięso ułożyć w formie do zapiekania. Między kawałki kurczaka włożyć igiełki rozmarynu.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 1 godziny. Podczas pieczenia od czasu do czasu skropić mięso roztopionym masłem.
- Podawać na obiad w towarzystwie ziemniaków lub frytek i z chrupiącą surówką.