Karkówkę faszeruję tymi grzybami. To najlepszy przepis na wielkanocną wędlinę

Dieta bezglutenowa
W tym roku Wielkanoc wypada dość późno, bo dopiero pod koniec kwietnia. Już teraz w sieci pojawia się coraz więcej przepisów na pyszne dania, które warto przygotować z okazji tych wiosennych świąt. Jednym z nich jest miękka i soczysta karkówka faszerowana pieczarkami. To wyborna domowa wędlina, która podbije kubki smakowe całej rodziny. Poznajcie prosty przepis na znakomitą pieczoną karkówkę nadzianą pieczarkami.
Czym można nadziać karkówkę?
W tym sprawdzonym przepisie na Wielkanoc karkówka skrywa pyszne i aromatyczne nadzienie. Składa się z prostych i łatwo dostępnych produktów, które często wykorzystuje się do innych potraw. Miękka i soczysta karkówka wypełniona jest znakomitym farszem z pieczarek, jajek ugotowanych na twardo, ogórków konserwowych i marynowanej papryki. Uzupełnieniem jest wędzony boczek, w który zawija się nadzienie.
Jak zrobić karkówkę faszerowaną pieczarkami?
Pełna smaku i aromatu karkówka wypełniona pieczarkowym farszem to wyborna domowa wędlina na święta wielkanocne. Przepis na ten przysmak nie jest trudny, ale wymaga nieco pracy i czasu. Mięso należy przygotować dzień wcześniej. Powinno spędzić w lodówce całą noc, zanim wstawi się je do piekarnika. Dzięki długiemu marynowaniu nabierze smaku i aromatu przypraw.
Jak przygotować miękką i soczystą karkówkę faszerowaną pieczarkami na Wielkanoc? Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, aby wielkanocna wędlina udała się i smakowała obłędnie.
- 1. krok – podsmażenie pieczarek i przygotowanie farszu
- 2. krok – zawinięcie farszu w boczek i włożenie go w karkówkę
- 3. krok – przygotowanie marynaty z przypraw, czosnku i oliwy z oliwek
- 4. krok – natarcie karkówki marynatą i schłodzenie mięsa w lodówce
- 5. krok – obsmażenie karkówki na patelni
- 6. krok – upieczenie karkówki w piekarniku
Ile piec karkówkę z pieczarkami?
Wyborną karkówkę faszerowaną pieczarkami piecze się w piekarniku. Jednak zanim do niego trafi, należy ją obsmażyć z każdej strony na patelni. Dzięki temu mięso się zamknie, a podczas pieczenia nie wyschnie. Karkówka stanie się miękka i soczysta. Następnie mięso przekłada się do formy do zapiekania i wlewa wodę oraz czerwone wytrawne wino. Ten trik także zapobiegnie wysychaniu mięsa w czasie pieczenia. Karkówka powinna się piec przez półtorej godziny w temperaturze 180 stopni C.
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka ziaren jałowca
- 1 łyżka suszonej kolendry
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 1 łyżka oleju
- nadzienie:
- 200 g pieczarek
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 2 ogórki konserwowe
- 2 kawałki marynowanej papryki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojone w kostkę pieczarki. Smażyć, aż zaczną się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
- Plastry boczku ułożyć na desce, tak aby lekko na siebie nachodziły. Równomiernie wyłożyć podsmażone pieczarki, posiekane jajka, paski ogórków konserwowych i marynowanej papryki. Zawinąć w rulon.
- Umytą i osuszoną karkówkę naciąć wzdłuż z boku, tak aby powstała kieszonka. Włożyć do niej nadzienie i zszyć lub spiąć wykałaczkami.
- W moździerzu utrzeć czarny pieprz, jałowiec i kolendrę. Wymieszać z solą, a następnie uprażyć na suchej patelni. Wlać oliwę z oliwek i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około 3 minut, cały czas mieszając. Patelnię zestawić z ognia.
- Mięso natrzeć mieszanką przypraw i czosnku. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia karkówkę odwinąć z folii spożywczej i obsmażyć na patelni na oleju z każdej strony.
- Mięso przełożyć do formy do zapiekania. Wlać wodę i wino.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 90 minut.
- Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki.
- Podawać na wielkanocne śniadanie pokrojoną w plastry.