Karkówkę faszeruję tymi grzybami. To najlepszy przepis na wielkanocną wędlinę

karkówka faszerowana pieczarkami
Autor: Shutterstock Ta faszerowana pieczarkami karkówka to domowa wędlina idealna na wielkanocne śniadanie.
łatwy
60 min
8

Dieta bezglutenowa

W tym roku Wielkanoc wypada dość późno, bo dopiero pod koniec kwietnia. Już teraz w sieci pojawia się coraz więcej przepisów na pyszne dania, które warto przygotować z okazji tych wiosennych świąt. Jednym z nich jest miękka i soczysta karkówka faszerowana pieczarkami. To wyborna domowa wędlina, która podbije kubki smakowe całej rodziny. Poznajcie prosty przepis na znakomitą pieczoną karkówkę nadzianą pieczarkami.

Czym można nadziać karkówkę?

W tym sprawdzonym przepisie na Wielkanoc karkówka skrywa pyszne i aromatyczne nadzienie. Składa się z prostych i łatwo dostępnych produktów, które często wykorzystuje się do innych potraw. Miękka i soczysta karkówka wypełniona jest znakomitym farszem z pieczarek, jajek ugotowanych na twardo, ogórków konserwowych i marynowanej papryki. Uzupełnieniem jest wędzony boczek, w który zawija się nadzienie.

Jak zrobić karkówkę faszerowaną pieczarkami?

Pełna smaku i aromatu karkówka wypełniona pieczarkowym farszem to wyborna domowa wędlina na święta wielkanocne. Przepis na ten przysmak nie jest trudny, ale wymaga nieco pracy i czasu. Mięso należy przygotować dzień wcześniej. Powinno spędzić w lodówce całą noc, zanim wstawi się je do piekarnika. Dzięki długiemu marynowaniu nabierze smaku i aromatu przypraw.

Jak przygotować miękką i soczystą karkówkę faszerowaną pieczarkami na Wielkanoc? Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, aby wielkanocna wędlina udała się i smakowała obłędnie.

  • 1. krok – podsmażenie pieczarek i przygotowanie farszu
  • 2. krok – zawinięcie farszu w boczek i włożenie go w karkówkę
  • 3. krok – przygotowanie marynaty z przypraw, czosnku i oliwy z oliwek
  • 4. krok – natarcie karkówki marynatą i schłodzenie mięsa w lodówce
  • 5. krok – obsmażenie karkówki na patelni
  • 6. krok – upieczenie karkówki w piekarniku

Ile piec karkówkę z pieczarkami?

Wyborną karkówkę faszerowaną pieczarkami piecze się w piekarniku. Jednak zanim do niego trafi, należy ją obsmażyć z każdej strony na patelni. Dzięki temu mięso się zamknie, a podczas pieczenia nie wyschnie. Karkówka stanie się miękka i soczysta. Następnie mięso przekłada się do formy do zapiekania i wlewa wodę oraz czerwone wytrawne wino. Ten trik także zapobiegnie wysychaniu mięsa w czasie pieczenia. Karkówka powinna się piec przez półtorej godziny w temperaturze 180 stopni C.

SKŁADNIKI

  • 1 kg karkówki
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka ziaren jałowca
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • nadzienie:
  • 200 g pieczarek
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 kawałki marynowanej papryki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojone w kostkę pieczarki. Smażyć, aż zaczną się rumienić. Patelnię zestawić z ognia.
  • Plastry boczku ułożyć na desce, tak aby lekko na siebie nachodziły. Równomiernie wyłożyć podsmażone pieczarki, posiekane jajka, paski ogórków konserwowych i marynowanej papryki. Zawinąć w rulon.
  • Umytą i osuszoną karkówkę naciąć wzdłuż z boku, tak aby powstała kieszonka. Włożyć do niej nadzienie i zszyć lub spiąć wykałaczkami.
  • W moździerzu utrzeć czarny pieprz, jałowiec i kolendrę. Wymieszać z solą, a następnie uprażyć na suchej patelni. Wlać oliwę z oliwek i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około 3 minut, cały czas mieszając. Patelnię zestawić z ognia.
  • Mięso natrzeć mieszanką przypraw i czosnku. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia karkówkę odwinąć z folii spożywczej i obsmażyć na patelni na oleju z każdej strony.
  • Mięso przełożyć do formy do zapiekania. Wlać wodę i wino.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 90 minut.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki.
  • Podawać na wielkanocne śniadanie pokrojoną w plastry.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej