Parzę herbatę i wkładam do niej schab. To najlepsza domowa wędlina na Wielkanoc i nie tylko

Dieta bezglutenowa
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To już ostatni moment, aby wybrać potrawy na świąteczne dni. W tym roku warto skorzystać z tego przepisu. Pyszny i aromatyczny schab w herbacie zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia. Poznajcie prosty przepis na wyśmienitą wędlinę na święta wielkanocne. Znakomity schab w herbacie oczaruje smakiem każdego gościa.
Dlaczego warto zrobić schab w herbacie?
Schab w herbacie smakuje wyśmienicie i idealnie zastępuje gotowe wędliny ze sklepu, które często zawierają chemiczne dodatki i konserwanty. To ciekawy przepis na schab inaczej, który zrobi oszałamiającą karierę na wielkanocnym stole. Dzięki gotowaniu w herbacie schab staje się bardziej aromatyczny, kruchy i soczysty. W tym przepisie wykorzystuje się czarną herbatę, ale schab można ugotować także w zielonej, czerwonej czy owocowej.
Schab w herbacie jest tak dobry dzięki odpowiedniemu przygotowaniu. Gotowanie i pieczenie sprawia, że mięso smakuje rewelacyjnie. Najlepiej się o tym przekonać, wybierając ten sprawdzony przepis.
Jak zrobić schab w herbacie?
Schab pieczony lub gotowany to jedna z obowiązkowych pozycji w świątecznym menu. W sieci krąży mnóstwo prostych przepisów na tego typu domową wędlinę, ale na szczególne wyróżnienie zasługuje ta receptura. Schab w herbacie jest nie tylko pyszny i aromatyczny. Mięso jest miękkie, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Jak zrobić taki schab? Wystarczy wybrać ten przepis.
Schab w herbacie przygotowuje się w kilku etapach. Nie są trudne i nikomu nie powinny sprawić trudności. Postępując według tego przepisu krok po kroku, ta wyjątkowa wielkanocna wędlina uda się i oczaruje smakiem całą rodzinę. Jak przygotować schab w herbacie?
- 1. etap – przygotowania naparu z czarnej herbaty
- 2. etap – gotowanie schabu 5 minut i odstawienie na 12 godzin – czynność należy powtórzyć
- 3. etap – przygotowanie marynaty do schabu
- 4. etap – upieczenie schabu w piekarniku
Ile gotować schab w herbacie?
W tym prostym przepis schab gotuje się w herbacie dwa razy. Pierwsze i drugie gotowanie trwają po 5 minut. Między nimi należy zachować odstęp czasowy, który wynosi 12 godzin. Najlepiej więc pierwszy raz ugotować schab w herbacie wieczorem i odstawić na noc, a drugi następnego dnia. Kolejnym krokiem jest pieczenia. Ugotowany i ostudzony schab naciera się prostą marynatą i zapieka w piekarniku przez kwadrans. Dzięki tej czynności mięso smakuje jeszcze lepiej i ma apetycznie zarumieniony wierzch.
SKŁADNIKI
- 2 litry wrzątku
- 1 kg schabu bez kości
- 4 torebki czarnej herbaty
- 3 ząbki czosnku
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
marynata:- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wrzątek przelać do garnka i zaparzyć w nim mocną herbatę.
- Z naparu wyjąc torebki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, cukier i sól. Wymieszać.
- Do garnka włożyć schab. Gotować na małym ogniu 5 minut. Garnek zestawić z ognia i odstawić na 12 godzin, najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia gotować 5 minut i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować marynatę. Musztardę wymieszać z miodem i oliwą z oliwek. Doprawić słodką papryką, pieprzem i majerankiem.
- Schab wyjąć z herbacianego wywaru i dokładnie natrzeć marynatą. Mięso owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Schab odwinąć z folii spożywczej i przełożyć do formy do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut, a wierzch się zarumieni.
- Podawać na wielkanocne śniadanie i na inne okazje.