Jak długo i w jakiej temperaturze parzyć herbatę?
Temperatura i czas parzenia herbaty zależą od jej rodzaju. Warto poznać podstawowe zasady, ponieważ właściwie parzona herbata będzie miała wspaniały smak, pozbawiony nuty goryczy. Jak zaparzyć smaczną herbatę?
Spis treści
- Zasady parzenia herbaty
- Parzenie herbaty: herbata czarna
- Parzenie herbaty: herbata czerwona Pu Erh i herbata Rooibos
- Parzenie herbaty: herbata zielona
- Parzenie herbaty Mate
Zasady parzenia herbaty
Wydawałoby się, że przygotowanie herbaty nie jest skomplikowanym zadaniem i każdy z nas wie, jak to zrobić. Tymczasem, aby herbata była naprawdę pyszna, pozbawiona cierpkiego smaku, powinna być parzona w odpowiedniej temperaturze i odpowiednio długo. To z kolei zależy od rodzaju herbaty. Inaczej bowiem powinno się przygotowywać herbatę czarną, inaczej zieloną i czerwoną.
Zanim podamy temperatury wody i czas parzenia poszczególnych rodzajów herbat, podpowiemy, że woda w około 3 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 st. C. Po 12 – 14 minutach od zagotowania temperatura wody spada do 75 st. C.
Parzenie herbaty: herbata czarna
Czarna herbata powinna być parzona przez około 2-3 minuty. Liście zalewaj wodą zaraz po zagotowaniu. Optymalna temperatura wody to 95 st. C.
Parzenie herbaty: herbata czerwona Pu Erh i herbata Rooibos
Herbatę czerwoną Pu Erh i Rooibos parzymy dłużej od czarnej – około 3-5 minut. Temperatura wody powinna być tak samo wysoka jak w przypadku herbaty czarnej, czyli około 95 st. C.
Parzenie herbaty: herbata zielona
Herbaty zielonej nie zalewamy wrzątkiem. Optymalna temperatura wody to 70 – 80 st. C. Herbatę parzymy 2 - 3 minuty. Herbatę zieloną można parzyć kilka razy. Po pierwszym parzeniu herbata ma działania pobudzające, a po drugim i trzecim – relaksujące.
Parzenie herbaty Mate
Mate powinna być przygotowana w temperaturze około 70 st. C. Optymalny czas parzenia tej herbaty waha się od 3 do 5 minut.