Jak długo i w jakiej temperaturze parzyć herbatę?
Temperatura i czas parzenia herbaty zależą od jej rodzaju. Warto poznać podstawowe zasady, ponieważ właściwie parzona herbata będzie miała wspaniały smak, pozbawiony nuty goryczy. Jak zaparzyć smaczną herbatę?

Spis treści
Zasady parzenia herbaty
Wydawałoby się, że przygotowanie herbaty nie jest skomplikowanym zadaniem i każdy z nas wie, jak to zrobić. Tymczasem, aby herbata była naprawdę pyszna, pozbawiona cierpkiego smaku, powinna być parzona w odpowiedniej temperaturze i odpowiednio długo. To z kolei zależy od rodzaju herbaty. Inaczej bowiem powinno się przygotowywać herbatę czarną, inaczej zieloną i czerwoną.
Zanim podamy temperatury wody i czas parzenia poszczególnych rodzajów herbat, podpowiemy, że woda w około 3 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 st. C. Po 12 – 14 minutach od zagotowania temperatura wody spada do 75 st. C.
Parzenie herbaty: herbata czarna
Czarna herbata powinna być parzona przez około 2-3 minuty. Liście zalewaj wodą zaraz po zagotowaniu. Optymalna temperatura wody to 95 st. C.
Parzenie herbaty: herbata czerwona Pu Erh i herbata Rooibos
Herbatę czerwoną Pu Erh i Rooibos parzymy dłużej od czarnej – około 3-5 minut. Temperatura wody powinna być tak samo wysoka jak w przypadku herbaty czarnej, czyli około 95 st. C.
Parzenie herbaty: herbata zielona
Herbaty zielonej nie zalewamy wrzątkiem. Optymalna temperatura wody to 70 – 80 st. C. Herbatę parzymy 2 - 3 minuty. Herbatę zieloną można parzyć kilka razy. Po pierwszym parzeniu herbata ma działania pobudzające, a po drugim i trzecim – relaksujące.
Parzenie herbaty Mate
Mate powinna być przygotowana w temperaturze około 70 st. C. Optymalny czas parzenia tej herbaty waha się od 3 do 5 minut.