Z dyni i mięsa mielonego robię obłędny obiad. Rodzina zawsze jest nim zachwycona
                  Dieta bezglutenowa
Gratin to potrawa pochodząca z kuchni francuskiej. Danie przygotowane z dodatkiem dyni i mięsa mielonego to propozycja na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. To doskonały pomysł na jesienny posiłek, którego przyrządzenie nie jest trudne i nie zajmuje długiego czasu. Oto prosty przepis na wyśmienity obiad na bogato, czyli gratin z dynią i mięsem mielonym.
Czym jest gratin?
Gratin to potrawa, która korzenie ma w kuchni francuskiej. Nazwa pochodzi z języka francuskiego od słowa gratter, co oznacza drapać lub skrobać. Nawiązuje do chrupiącej i przypieczonej wierzchniej warstwy, która wieńczy potrawę.
Klasyczny francuski gratin dauphinois składa się z ziemniaków, sera i sosu śmietanowego. Ten przepis łamie tradycję, ponieważ główne składniki zapiekanki to farsz z mięsa mielonego, purée z dyni i parmezanu, który po upieczeniu tworzy chrupiącą skorupkę.
Do jakiego mięsa pasuje dynia?
Dynia to królowa jesieni. To smaczne i zdrowe warzywo bardzo dobrze komponuje się z wieloma rodzajami mięs. Dynia jest warzywem sezonowym, które idealnie pasuje do jesiennych i zimowych dań, kiedy częściej sięgamy po sycące i rozgrzewające potrawy mięsne.
W przepisie na gratin dyniowy jednym ze składników jest mięso mielone. Najlepiej sprawdzi się drób lub wieprzowina. Dynia dodaje wilgoci i słodyczy mielonemu mięsu drobiowemu, a także równoważy bogaty smak wieprzowiny. Dodaje też kremowej konsystencji, wilgoci i pięknego koloru potrawom mięsnym.
Jak zrobić gratin z dynią i mięsem mielonym?
Chociaż przepis na pyszny gratin pochodzi z Francji, danie można z łatwością przygotować w domu. Receptura jest prosta i została podzielona na kilka etapów. Danie najpierw przygotowuje się na patelni, a następnie zapieka w piekarniku. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty są łatwo dostępne. Sezon na dynię trwa w najlepsze, więc warto z niego korzystać.
Jak więc zrobić pyszny domowy gratin z dodatkiem purée z dyni i mięsem mielonym? Wybierając ten przepis nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak. Należy jednak trzymać się przepisu, aby danie w stylu kuchni francuskiej wyszło za pierwszym razem.
- 1. krok – przygotowanie purée z dyni
 - 2. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem, boczkiem i mięsem mielonym
 - 3. krok – przełożenie do formy do zapiekania mięsnego farszu, purée z dyni i parmezanu
 - 4. krok – upieczenie gratinu z dynią i mięsem mielonym w piekarniku
 
SKŁADNIKI
- 2 kg dyni Hokkaido lub piżmowej
 - 500 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
 - 150 g wędzonego boczku
 - 80 g startego parmezanu
 - 2 cebule
 - 3 ząbki czosnku
 - 3 łyżki masła
 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 - szczypta gałki muszkatołowej
 - sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować ją w lekko osolonej wodzie, aż stanie się miękka. Odcedzić i zmiksować na gładkie purée. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
 - Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
 - Dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć kilka minut. Następnie dodać mięso mielone i smażyć, aż zacznie się rumienić.
 - Podsmażone mięso mielone przełożyć do formy do zapiekania. Na wierzch wyłożyć dyniowe purée i wyrównać. Posypać startym parmezanem i ułożyć pozostałe masło.
 - Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec około 25 minut.
 - Podawać na obiad z ulubioną surówką.