Z dyni i mięsa mielonego robię obłędny obiad. Rodzina zawsze jest nim zachwycona

gratin z dyni i mięsa mielonego
Autor: Margouillat Photo/ Shutterstock Królowa jesieni w nowym wydaniu. Gratin z dynią to obiad na bogato dla całej rodziny.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Gratin to potrawa pochodząca z kuchni francuskiej. Danie przygotowane z dodatkiem dyni i mięsa mielonego to propozycja na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. To doskonały pomysł na jesienny posiłek, którego przyrządzenie nie jest trudne i nie zajmuje długiego czasu. Oto prosty przepis na wyśmienity obiad na bogato, czyli gratin z dynią i mięsem mielonym.

Czym jest gratin?

Gratin to potrawa, która korzenie ma w kuchni francuskiej. Nazwa pochodzi z języka francuskiego od słowa gratter, co oznacza drapać lub skrobać. Nawiązuje do chrupiącej i przypieczonej wierzchniej warstwy, która wieńczy potrawę.

Klasyczny francuski gratin dauphinois składa się z ziemniaków, sera i sosu śmietanowego. Ten przepis łamie tradycję, ponieważ główne składniki zapiekanki to farsz z mięsa mielonego, purée z dyni i parmezanu, który po upieczeniu tworzy chrupiącą skorupkę.

Do jakiego mięsa pasuje dynia?

Dynia to królowa jesieni. To smaczne i zdrowe warzywo bardzo dobrze komponuje się z wieloma rodzajami mięs. Dynia jest warzywem sezonowym, które idealnie pasuje do jesiennych i zimowych dań, kiedy częściej sięgamy po sycące i rozgrzewające potrawy mięsne.

W przepisie na gratin dyniowy jednym ze składników jest mięso mielone. Najlepiej sprawdzi się drób lub wieprzowina. Dynia dodaje wilgoci i słodyczy mielonemu mięsu drobiowemu, a także równoważy bogaty smak wieprzowiny. Dodaje też kremowej konsystencji, wilgoci i pięknego koloru potrawom mięsnym.

Jak zrobić gratin z dynią i mięsem mielonym?

Chociaż przepis na pyszny gratin pochodzi z Francji, danie można z łatwością przygotować w domu. Receptura jest prosta i została podzielona na kilka etapów. Danie najpierw przygotowuje się na patelni, a następnie zapieka w piekarniku. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty są łatwo dostępne. Sezon na dynię trwa w najlepsze, więc warto z niego korzystać.

Jak więc zrobić pyszny domowy gratin z dodatkiem purée z dyni i mięsem mielonym? Wybierając ten przepis nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak. Należy jednak trzymać się przepisu, aby danie w stylu kuchni francuskiej wyszło za pierwszym razem.

  • 1. krok – przygotowanie purée z dyni
  • 2. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem, boczkiem i mięsem mielonym
  • 3. krok – przełożenie do formy do zapiekania mięsnego farszu, purée z dyni i parmezanu
  • 4. krok – upieczenie gratinu z dynią i mięsem mielonym w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 2 kg dyni Hokkaido lub piżmowej
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 80 g startego parmezanu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować ją w lekko osolonej wodzie, aż stanie się miękka. Odcedzić i zmiksować na gładkie purée. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć kilka minut. Następnie dodać mięso mielone i smażyć, aż zacznie się rumienić.
  • Podsmażone mięso mielone przełożyć do formy do zapiekania. Na wierzch wyłożyć dyniowe purée i wyrównać. Posypać startym parmezanem i ułożyć pozostałe masło.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec około 25 minut.
  • Podawać na obiad z ulubioną surówką.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej