Tęczowa pieczeń cielęca: przepis na wykwintne danie główne na sylwestra
Tęczowa pieczeń cielęca - już sama nazwa zachęca do spróbowania tego oryginalnego dania! Sylwestrowa uczta w domu wymaga od gospodarza organizacji bez zarzutu. Jeśli przyjmiemy zasadę, że każdy z gości przynosi jakiś smakołyk – odciążymy nieco własny harmonogram prac. Niektórzy mogą pomyśleć, że to nie wypada... że to nieeleganckie poprosić gości, aby przynieśli ze sobą chociażby przystawkę. Jeśli umówimy się jednak w ten sposób ze wszystkimi imprezowiczami, nie ma w tym nic dziwnego. To normalne, że każdy wnosi wkład własny w noworoczną prywatkę. Zostawiając drobne przystawki i przekąski, my w tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie czegoś nieco bardziej wykwintnego. Co powiecie na tęczową pieczeń cielęcą? Rezygnując z przygotowania szybkiego finger food, możemy postawić na coś bardziej wyrafinowanego!
Sprawdź także: Sałatka z kozim serem, Paella z owocami morza oraz Koktajl krewetkowy
Sprawdź także>>> Menu na sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło?
SKŁADNIKI
- cielęcina pokrojona w plastry – ok. 1200 g
- 4 jaja
- 65 g masła
- mleko
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- szałwia i rozmaryn
- ser
- 350 g szynki gotowanej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Utłucz plastry mięsa, a krawędzie wyrównaj nożem.
- Odcięte skrawki ułóż na wierzchu i przykryj gotowaną szynką.
- Umyj i drobno posiekaj pietruszkę.
- Jajka wbij do miski, a następnie dodaj pietruszkę.
- Do całości dolej ok. 2 łyżki mleka, dodaj starty ser oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko delikatnie pomieszaj.
- Przygotowaną masę wlej na patelnię, podsmaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek do czasu, aż masa zgęstnieje.
- Przerzuć omlet na drugą stronę, a po usmażeniu odstaw do ostygnięcia.
- Omlet połóż na szynce, uprzednio położonej na plastrach cielęciny. Zawiń w ruloniki i zabezpiecz całość, umieszczając kilka liści szałwii i rozmarynu pomiędzy wykałaczką a mięsem.
- Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, umieść pieczeń w naczyniu wodoodpornym, skrop niewielką ilością oliwy z oliwek, a na wierzchu umieść kilka kawałeczków masła. Włóż do piekarnika.