Paella z owocami morza: przepis na danie z kuchni hiszpańskiej

Paella z owocami morza: przepis na danie z kuchni hiszpańskiej

Autor Zdjęcia: Marcin Czechowicz

Paella z owocami morza: przepis na sylwestrowy kulinarny hit.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Paella z owocami morza to danie pochodzenia hiszpańskiego, które możesz przygotować zarówno na wieczór z przyjaciółmi, jak i na każdą inną imprezę w domu i plenerze. 

Sprawdź także: Sałatka z kozim serem, Kulki mozzarelli w cieście naleśnikowym, Krewetki po japońsku oraz Zielone masło z Cypru

Składniki

  • 2 szklanki ryżu długoziarnistego

  • 10 krewetek

  • 10 małży

  • 10 paluszków krabowych

  • 15 dag kalmarów

  • oliwa

  • szczypta szafranu

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na dużej patelni rozgrzej cztery łyżki oliwy. Wrzuć pozbawione pancerzy krewetki, małże w muszlach, paluszki krabowe i pokrojone kalmary.

  • Po 3 minutach dodaj ryż i odczekaj kolejne 4 minuty do momentu, aż będzie szklisty.

  • Całość zalej trzema szklankami wrzącej wody, dopraw solą i szafranem.

  • Naczynie przykryj i duś potrawę na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki.

  • Paellę podawaj na patelni tuż po przygotowaniu, przybraną tymiankiem.

Ocena: 5