Szynka duszona z pieczarkami. Pyszny i aromatyczny obiad z jednej patelni
Jak zrobić pyszny obiad dla całej rodziny? Najlepszym rozwiązaniem będzie wybranie tego sprawdzonego przepisu na szynkę duszoną z pieczarkami. Mięso jest miękkie i soczyste, a sos aromatyczny, kremowy i pełen rumianych pieczarek. Oto prosty pomysł na obiad, czyli przepis na wieprzową szynkę duszoną w sosie z dodatkiem pieczarek.
Jak zrobić szynkę w plastrach na obiad?
Przygotowanie obiadu rozpoczyna się od pokrojenia wieprzowiny na plastry i ich doprawieniu. Następnie należy usmażyć na patelni szynkę, aż nabierze rumianego koloru. Przekłada się ją na deskę, a na tej samej patelni przyrządza się sos. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaje się pieczarki. Kiedy staną się rumiane, dodaje się dwa rodzaje musztardy i wlewa białe wino. Po chwili wlewa się wywar z warzyw i z powrotem wkłada plastry szynki. Całość należy dusić około godziny. Pod koniec gotowania kwaśną śmietanę należy wymieszać z kilkoma łyżkami sosu i wlać na patelnię. Po pięciu minutach pyszny i aromatyczny obiad jest gotowy.
Przepis na szynkę duszoną z pieczarkami
- To dość łatwy przepis na smakowity posiłek w rodzinnym gronie. Jeżeli będziecie postępować krok po kroku, potrawa uda się i będzie smakować każdemu.
- Na przyrządzenie dania warto mieć w zapasie nieco więcej czasu. Szynkę w plastrach w sosie pieczarkowym robi się około półtorej godziny, z czego 60 minut to duszenie na patelni.
- Lista składników to produkty, które są w sklepach przez cały rok. Wiele z nich to przyprawy, które każdy ma w domu.
- Wytrawne białe wino można zastąpić wywarem warzywnym.
- Duszoną szynkę można zrobić wcześniej i odgrzać ją tuż przed obiadem.
Z czym podawać szynkę duszoną z pieczarkami?
To danie, które zachwyci pod każdym względem. Soczyste mięso wieprzowe i kremowy sos z dodatkiem pieczarek komponują się z różnymi dodatkami. Do szynki duszonej idealnie pasują ziemniaki w formie puree, pieczonej lub gotowanej. Danie pysznie łączy się z kaszami. Można też zrobić młodą kapustę lub buraczki zasmażane, fasolkę szparagową czy marchewkę z groszkiem. W wersji eleganckiej sprawdzą się szparagi. Aby obiad z szynką w roli głównej był kompletny, warto podać chrupiącą surówkę.
SKŁADNIKI
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 kg pieczarek
- 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę pokroić w plastry, doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, a następnie obtoczyć w mące.
- Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim szynkę z obu stron, aż zacznie się rumienić. Przełożyć na deskę lub talerz.
- Na tej samej patelni smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje.
- Dodać obie musztardy i wlać białe wino. Wymieszać i gotować około 3 minut. Wlać bulion warzywny i wymieszać. Do sosu włożyć szynkę i dusić pod przykryciem około godziny, aż mięso stanie się miękkie.
- Pod koniec duszenia śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego sosu i wlać do sosu. Wymieszać i dusić około 5 minut.
- Podawać od razu z ziemniakami lub kaszą oraz surówką.