Jak zrobić marchewkę z groszkiem do obiadu? 3 proste sposoby
Oto 3 sposoby przygotowania marchewki z groszkiem do obiadu. Wszystkie trzy przepisy są bardzo proste w realizacji, można je przygotować ze świeżych warzyw, marchewki i groszku z puszki, słoika lub mrożonej mieszanki. W każdym wypadku smakuje jarzynka z marchewki i groszku smakuje wyśmienicie i pasuje do wielu tradycyjnych polskich dań.
Wszystkie trzy przepisy na marchewkę z groszkiem do obiadu można przygotować ze świeżych lub częściowo przetworzonych warzyw. Świeże warzywa lub mrożone mieszanki należy najpierw obgotować w osolonej wodzie. Jeśli marchewkę z groszkiem przygotowujemy z warzyw z puszki lub słoika, to wystarczy je poddusić na maśle, nie trzeba wcześniej ich gotować. Ja najchętniej korzystam z mieszanki marchewki i groszku ze słoika. Czasami przygotowuje marchewkę samodzielnie, a ze słoika lub puszki dodaję groszek. Mrożona marchewka z groszkiem też spełnia swoje zadanie.
Najprostszy przepis na marchewkę z groszkiem do obiadu
W wersji najprostszej marchewkę z groszkiem przygotowuje się jedynie z dodatkiem odrobiny masła i przyprawami. Lubię te sposób, bo unikam dzięki temu zbędnego glutenu.
Składniki:
- 3 - 4 marchewki
- 1 puszka groszku
- lub 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
- lub 2 słoiki marchewki z groszkiem
- 1-2 łyżki masła
- pieprz i sól
- sok z cytryny
- (opcjonalnie) szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Marchew obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i gdy nieco przestygnie kroimy w kosteczkę lub plastry. Marchewki można pokroić również przed gotowaniem, ale ugotowaną, miękką marchewkę kroi się łatwiej. Pokrojoną marchewkę mieszamy z groszkiem.
Jeśli używamy mrożonki, wrzucamy ja na wrzącą osoloną wodę i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu lub po prostu do momentu aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Jeśli używamy marchewki z groszkiem ze słoika pomijamy gotowanie.
Na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę mieszając.
Marchewka z groszkiem na gęsto
To sposób moje mamy na marchewkę z groszkiem. W tej wersji obgotowana marchewkę z groszkiem zaprawia się mąką. Wersja smaczna, ale bardziej kaloryczna i z dodatkiem glutenu (choć można użyć skrobi ziemniaczanej zamiast mąki, aby go uniknąć).
Składniki:
- 3 - 4 marchewki
- 1 puszka groszku
- lub 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
- lub 2 słoiki marchewki z groszkiem
- 1-2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej (można zastąpić ziemniaczaną)
- 2 łyżki wody
Marchewkę z groszkiem gotujemy jak w poprzednim przepisie (mrożoną lub świeżą)lub podgrzewamy razem z płynem, jeśli korzystamy z marchewki ze słoika.
Gdy gdy warzywa będą miękkie, a te ze słoika zagotują się odlewamy nadmiar wody - powinno zostać nie więcej wody niż połowa objętości warzyw.
Dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści, przyprawiamy warzywa solą i pieprzem do smaku.
Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody, wlewamy do warzyw gotujemy jeszcze przez chwilę, aż zgęstnieją.
Marchewka z groszkiem podkręcona przyprawami
Tym razem proponuję marchewkę z groszkiem z azjatycka nutą - ciekawe urozmaicenie, które może się spodobać miłośnikom wyrazistych smaków. Najwygodniej jest przygotować tę jarzynkę z mieszanki marchewki i groszku ze słoika.
Składniki:
- 2 słoiki marchewki z groszkiem
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm świeżego imbiru lub szczypta mielonego
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- sok z cytryny lub limonki
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
- sok z cytryny
- 2 łyżki słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego z puszki
Masło rozpuścić na patelni, podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na małych oczkach tarki imbir.
Po ok minucie dodać marchewkę i groszek (odcedzone z zalewy, ale niezbyt dokładnie). Dodać przyprawy, wymieszać.
Dla złagodzenia smaku można dodać śmietankę lub mleczko kokosowe, wymieszać i podawać.