Jak zrobić marchewkę z groszkiem do obiadu? 3 proste sposoby

2023-01-17 13:20

Oto 3 sposoby przygotowania marchewki z groszkiem do obiadu. Wszystkie trzy przepisy są bardzo proste w realizacji, można je przygotować ze świeżych warzyw, marchewki i groszku z puszki, słoika lub mrożonej mieszanki. W każdym wypadku smakuje jarzynka z marchewki i groszku smakuje wyśmienicie i pasuje do wielu tradycyjnych polskich dań.

Jak zrobić marchewkę z groszkiem do obiadu?
Autor: Shutterstock Przygotowanie marchewki z groszkiem do obiadu nie jest trudne.

Wszystkie trzy przepisy na marchewkę z groszkiem do obiadu można przygotować ze świeżych lub częściowo przetworzonych warzyw. Świeże warzywa lub mrożone mieszanki należy najpierw obgotować w osolonej wodzie. Jeśli marchewkę z groszkiem przygotowujemy z warzyw z puszki lub słoika, to wystarczy je poddusić na maśle, nie trzeba wcześniej ich gotować. Ja najchętniej korzystam z mieszanki marchewki i groszku ze słoika. Czasami przygotowuje marchewkę samodzielnie, a ze słoika lub puszki dodaję groszek. Mrożona marchewka z groszkiem też spełnia swoje zadanie.

Najprostszy przepis na marchewkę z groszkiem do obiadu

W wersji najprostszej marchewkę z groszkiem przygotowuje się jedynie z dodatkiem odrobiny masła i przyprawami. Lubię te sposób, bo unikam dzięki temu zbędnego glutenu.

Składniki:

  • 3 - 4 marchewki
  • 1 puszka groszku 
  • lub 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
  • lub 2 słoiki marchewki z groszkiem
  • 1-2 łyżki masła
  • pieprz i sól
  • sok z cytryny
  • (opcjonalnie) szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Marchew obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i gdy nieco przestygnie kroimy w kosteczkę lub plastry. Marchewki można pokroić również przed gotowaniem, ale ugotowaną, miękką marchewkę kroi się łatwiej. Pokrojoną marchewkę mieszamy z groszkiem.

Jeśli używamy mrożonki, wrzucamy ja na wrzącą osoloną wodę i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu lub po prostu do momentu aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Jeśli używamy marchewki z groszkiem ze słoika pomijamy gotowanie.

Na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę mieszając.

Marchewka z groszkiem na gęsto

To sposób moje mamy na marchewkę z groszkiem. W tej wersji obgotowana marchewkę z groszkiem zaprawia się mąką. Wersja smaczna, ale bardziej kaloryczna i z dodatkiem glutenu (choć można użyć skrobi ziemniaczanej zamiast mąki, aby go uniknąć). 

Składniki:

  • 3 - 4 marchewki
  • 1 puszka groszku 
  • lub 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
  • lub 2 słoiki marchewki z groszkiem
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej (można zastąpić ziemniaczaną)
  • 2 łyżki wody

Marchewkę z groszkiem gotujemy jak w poprzednim przepisie (mrożoną lub świeżą)lub podgrzewamy razem z płynem, jeśli korzystamy z marchewki ze słoika.

Gdy gdy warzywa będą miękkie, a te ze słoika zagotują się odlewamy nadmiar wody - powinno zostać nie więcej wody niż połowa objętości warzyw.

Dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści, przyprawiamy warzywa solą i pieprzem do smaku.

Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody, wlewamy do warzyw  gotujemy jeszcze przez chwilę, aż zgęstnieją.

Marchewka z groszkiem podkręcona przyprawami

Tym razem proponuję marchewkę z groszkiem z azjatycka nutą - ciekawe urozmaicenie, które może się spodobać miłośnikom wyrazistych smaków. Najwygodniej jest przygotować tę jarzynkę z mieszanki marchewki i groszku ze słoika.

Składniki:

  • 2 słoiki marchewki z groszkiem
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru lub szczypta mielonego
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sok z cytryny lub limonki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego z puszki

Masło rozpuścić na patelni, podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na małych oczkach tarki imbir.

Po ok minucie dodać marchewkę i groszek (odcedzone z zalewy, ale niezbyt dokładnie). Dodać przyprawy, wymieszać.

Dla złagodzenia smaku można dodać śmietankę lub mleczko kokosowe, wymieszać i podawać.

Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?