Przepisy
Steki
Steki wołowe cieszą się szczególną estymą wśród mięsożerców. Wymagają odpowiedniego traktowania na patelni czy grillu, tak by wydobyć najlepszy smak, a przede wszystkim osiągnąć pożądany stopień wysmażenia. Dużą zaletą steków jest to, że nie potrzebują skomplikowanych dodatków. Nie mówiąc już o tym, że wołowina ma mnóstwo wartości odżywczych.

Steki wszystkie przepisy
Filtry

Pieczone steki z łopatki wieprzowej: najlepsze kotlety świata
Pieczone steki z łopatki wieprzowej są przepyszne. Soczyste i aromatyczne, po prostu najlepsze kotlety świata. Pieczone w piekarniku uwalniają nas od stania przy kuchni, mniej pracy i mniej bałaganu. Jak i z czym je podać, piszę poniżej przepisu. Wypróbujcie przepis na steki, polecam!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB

Tomasz Jakubiak poleca: Smażony bryzol wołowy w chrupiącej panierce ze smażonymi ziemniakami
Soczyste mięso, doskonały sos i ziemniaki, które nie mają sobie równych - domowe jedzenie można wznieść na wyżyny sztuki kulinarnej. Smażony bryzol wołowy w chrupiącej panierce ze smażonymi ziemniakami i mirabelkowym chrzanem to jeden z genialnych przepisów jakie prezentuje Tomasz Jakubiak w swoim programie „Sztuka mięsa”. Trzeci sezon programu można oglądać na TVN Style.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB

Bezkonkurencyjne polędwiczki z kurczaka z kolendrą i limonką
Polędwiczki z kurczaka to pyszne i niedrogie danie. Często bywają w promocji i wtedy warto wykorzystać je do przygotowania pysznego dania obiadowego. Smażone polędwiczki można podać z frytkami, czy gotowanymi ziemniakami. To także doskonała przekąską na spotkanie towarzyskie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB

Smażona pierś kurczaka w 9 minut: łatwe i szybkie danie na rodzinny obiad
Smażona pierś kurczaka w oka mgnieniu? Tak, wystarczy tylko 9 minut, by pierś kurczaka była dobrze wysmażona. Jak wiadomo mięso z filetu drobiowego bardzo szybko się gotuje. Wystarczy odrobina sosu sojowego i soku z limony oraz dobrze rozgrzana patelnia, by dokonać tego kulinarnego cudu. Smażona pierś kurczaka to łatwe i szybkie danie na rodzinny obiad.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB

Wołowina duszona z pigwą
Połączenie smaków może wydawać się nieco oryginalne, ale jest warte wypróbowania. Zwłaszcza w sezonie jesiennym, gdy świeżych owoców pigwy jest pod dostatkiem. Nasza propozycja to stek wołowy duszony z pigwą.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 240 MINUT
Porcja dla: 3 OSÓB

Steki picanha: przepis na wołowe steki po brazylijsku
Steki picanha pochodzą z Brazylii. Na steki picanha wykrawa się z części krzyżowej tuszy wołowej z zachowaniem okrywy tłuszczowej. Cienkie steki grilluje się szybko. Steki picanha są soczyste i niezwykle smaczne. Najlepiej smakują podane z pieczonymi ziemniakami i sosem chimichurri (czimiczuri).
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB

Grillowane zielone szparagi z wołowiną: przepis
Plastry aromatycznej wołowiny ułożone na zgrillowanych szparagach mogą być wykwintną przystawką lub samodzielnym, lekkim daniem na upalne popołudnie - można podać je z grzankami, jajkami i białym winem. Korzystajmy, póki trwa sezon!
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB

Aromatyczne steki wołowe w mięcie: przepis na pyszny obiad
Wołowina należy do mięs wymagających - trzeba dobrze wiedzieć, jak wydobyć z niej najlepsze walory smakowe. Steki wołowe z miętą i innymi aromatycznymi przyprawami to ciekawa wariacja na temat kulinarnego klasyka. Sprawdź, jak ją zrobić - podajemy dokładny przepis.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB

Stek z polędwicy wołowej z foie gras, skorzonerą i sosem z madery - przepis Focaccia
Stek z polędwicy wołowej to jedno z najdroższych dań - i słusznie - bo przygotowywany jest z wybornego mięsa. Gdy towarzyszą mu wyrafinowane dodatki - stanowi prawdziwie królewski posiłek. Jednak stek trzeba umieć zrobić - skorzystajmy z receptury restauracji Focaccia.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
![Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami [DORADCA SMAKU]](https://cdn22.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/450/280/1/user_photos/antrykot-wolowy-z-pieczonymi-pomidorami-doradca-smaku.jpg)
Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami [DORADCA SMAKU]
Przepis na antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami pochodzi z programu DORADCA SMAKU. Antrykot to spory stek wołowy z górnej części wołu spomiędzy kręgosłupa i żeber piersiowych. Podajemy także przepis na dip, z którym steki należy podawać
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB