Mieszam z bułką tartą i panieruję schabowe. Są tak dobre, że dosłownie rozpływają się w ustach

kotlety schabowe w panierce z sezamem
Autor: Shutterstock Te kotlety schabowe smakują najlepiej na świecie. Do panierki dodaj ten nieoczywisty składnik.
łatwy
30 min
4

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. Są pyszne i soczyste, a dzięki panierce przyjemnie chrupią. Od czasu do czasu warto przyrządzić schaboszczaki inaczej. Dzięki dodatkowi jednego składnika panierka zyskuje jeszcze lepszy smak i apetyczny aromat. Poznajcie przepis na kotlety schabowe w panierce z sezamem i zaskoczcie bliskim tradycyjnym obiadem w nowej odsłonie.

Czy sezam nadaje się do panierki?

Sezam to roślina oleista, której nasiona są szeroko wykorzystywane w kuchni na całym świecie. Cenione są nie tylko ze względu na orzechowy smak i aromat, ale i właściwości prozdrowotne. Nasiona sezamu to dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę układu trawiennego. Są bogate w witaminy z grupy B i witaminę E. Zawierają magnez, wapń, żelazo, cynk i fosfor.

Nasiona sezamu mają wszechstronne zastosowanie w kulinariach. To główny składnik pasty tahini, która szczególnie popularna jest w kuchni bliskowschodniej. Wytwarza się z nich aromatyczny olej, który często pojawia się w przepisach pochodzących z Azji. Bez sezamu nie powstanie klasyczna chałwa. Sezam to również doskonały składnik panierki do kotletów schabowych. Dodaje chrupkości, orzechowego smaku i atrakcyjnego wyglądu. W tym przepisie do panierowania schabowych można wykorzystać sezam biały lub czarny.

Jak zrobić kotlety schabowe w sezamie?

Przepis na pyszne domowe schaboszczaki w panierce sezamowej nie jest trudny. To receptura łatwa, szybka i sprawdzona. W ten sposób klasyczne kotlety ze schabu bez kości można robić przez cały rok, ponieważ wszystkie składniki są zawsze w sklepach. Lista produktów jest krótka i obejmuje kilka artykułów spożywczych.

Jak panierować kotlety schabowe w sezamie? Przepis jest nie tylko łatwy, ale i szybki. Przygotowanie wygląda prawie tak samo jak według tradycyjnej receptury na kotlety schabowe. Różni się tylko jedną czynnością.

  • 1. krok – rozbicie kotletów schabowych i doprawienie ich solą oraz pieprzem
  • 2. krok – wymieszanie bułki tartej z sezamem
  • 3. krok – roztrzepanie jajek
  • 4. krok – oprószenie kotletów mąką pszenną, zanurzenie w jajku i panierowanie w bułce tartej z sezamem
  • 5. krok – usmażenie kotletów schabowych na patelni

Jak podawać kotlety schabowe w sezamie?

Pyszne i soczyste kotlety schabowe w panierce z sezamem to świetny pomysł na pyszny obiad w nowej odsłonie. Schabowe z dodatkiem sezamu są jeszcze smaczniejsze niż klasyczne. Mięso jest miękkie i soczyste, a dzięki panierce wzbogaconej białym lub czarnym sezamem zyskuje delikatnie orzechowy smak i aromat. Kotlety najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków gotowanych w wodzie lub w formie kremowego purèe. Można podać do nich zasmażane buraczki, kapustę lub marchewkę z groszkiem. Posiłek warto uzupełnić chrupiącymi surówkami.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety schabowe
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki sezamu białego lub czarnego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.
  • Do miski przesypać bułkę tartą. Wsypać sezam i wymieszać.
  • Do drugiej miski wbić jajka i roztrzepać widelcem. Doprawić szczyptą soli.
  • Kotlety schabowe oprószyć mąką pszenną, zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej z sezamem.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety schabowe na średnim ogniu z obu stron, aż nabiorą złotego koloru i staną się chrupiące. Po usmażeniu przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przykryć drugim talerzem, aby nie ostygły.
  • Podawać na obiad z ziemniakami i ulubioną surówką.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej