Mieszam z bułką tartą i panieruję schabowe. Są tak dobre, że dosłownie rozpływają się w ustach

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. Są pyszne i soczyste, a dzięki panierce przyjemnie chrupią. Od czasu do czasu warto przyrządzić schaboszczaki inaczej. Dzięki dodatkowi jednego składnika panierka zyskuje jeszcze lepszy smak i apetyczny aromat. Poznajcie przepis na kotlety schabowe w panierce z sezamem i zaskoczcie bliskim tradycyjnym obiadem w nowej odsłonie.
Czy sezam nadaje się do panierki?
Sezam to roślina oleista, której nasiona są szeroko wykorzystywane w kuchni na całym świecie. Cenione są nie tylko ze względu na orzechowy smak i aromat, ale i właściwości prozdrowotne. Nasiona sezamu to dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę układu trawiennego. Są bogate w witaminy z grupy B i witaminę E. Zawierają magnez, wapń, żelazo, cynk i fosfor.
Nasiona sezamu mają wszechstronne zastosowanie w kulinariach. To główny składnik pasty tahini, która szczególnie popularna jest w kuchni bliskowschodniej. Wytwarza się z nich aromatyczny olej, który często pojawia się w przepisach pochodzących z Azji. Bez sezamu nie powstanie klasyczna chałwa. Sezam to również doskonały składnik panierki do kotletów schabowych. Dodaje chrupkości, orzechowego smaku i atrakcyjnego wyglądu. W tym przepisie do panierowania schabowych można wykorzystać sezam biały lub czarny.
Jak zrobić kotlety schabowe w sezamie?
Przepis na pyszne domowe schaboszczaki w panierce sezamowej nie jest trudny. To receptura łatwa, szybka i sprawdzona. W ten sposób klasyczne kotlety ze schabu bez kości można robić przez cały rok, ponieważ wszystkie składniki są zawsze w sklepach. Lista produktów jest krótka i obejmuje kilka artykułów spożywczych.
Jak panierować kotlety schabowe w sezamie? Przepis jest nie tylko łatwy, ale i szybki. Przygotowanie wygląda prawie tak samo jak według tradycyjnej receptury na kotlety schabowe. Różni się tylko jedną czynnością.
- 1. krok – rozbicie kotletów schabowych i doprawienie ich solą oraz pieprzem
- 2. krok – wymieszanie bułki tartej z sezamem
- 3. krok – roztrzepanie jajek
- 4. krok – oprószenie kotletów mąką pszenną, zanurzenie w jajku i panierowanie w bułce tartej z sezamem
- 5. krok – usmażenie kotletów schabowych na patelni
Jak podawać kotlety schabowe w sezamie?
Pyszne i soczyste kotlety schabowe w panierce z sezamem to świetny pomysł na pyszny obiad w nowej odsłonie. Schabowe z dodatkiem sezamu są jeszcze smaczniejsze niż klasyczne. Mięso jest miękkie i soczyste, a dzięki panierce wzbogaconej białym lub czarnym sezamem zyskuje delikatnie orzechowy smak i aromat. Kotlety najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków gotowanych w wodzie lub w formie kremowego purèe. Można podać do nich zasmażane buraczki, kapustę lub marchewkę z groszkiem. Posiłek warto uzupełnić chrupiącymi surówkami.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 3 łyżki sezamu białego lub czarnego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.
- Do miski przesypać bułkę tartą. Wsypać sezam i wymieszać.
- Do drugiej miski wbić jajka i roztrzepać widelcem. Doprawić szczyptą soli.
- Kotlety schabowe oprószyć mąką pszenną, zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej z sezamem.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety schabowe na średnim ogniu z obu stron, aż nabiorą złotego koloru i staną się chrupiące. Po usmażeniu przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przykryć drugim talerzem, aby nie ostygły.
- Podawać na obiad z ziemniakami i ulubioną surówką.