Klasyczne kotlety schabowe: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kotlet schabowy - najlepiej z ziemniakami i surówką z kapusty - to polska klasyka kulinarna. Nawet jedzony wiele razy, nigdy się nie nudzi. Podajemy prosty przepis na kotlety schabowe!
SKŁADNIKI
- 4 kotlety ze schabu środkowego
- jajko
- łyżka mąki
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- smalec do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, nakryć folią spożywczą, zbić tłuczkiem na grubość ok. 7-8 mm.
- Jajko rozbełtać widelcem, w dwóch miseczkach przygotować mąkę i bułkę tartą.
- Kotlety posolić, popieprzyć. Obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać smalec, smażyć mięso na rumiano. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.