Pieczone steki z łopatki wieprzowej: najlepsze kotlety świata
Pieczone steki z łopatki wieprzowej są przepyszne. Soczyste i aromatyczne, po prostu najlepsze kotlety świata. Pieczone w piekarniku uwalniają nas od stania przy kuchni, mniej pracy i mniej bałaganu. Jak i z czym je podać, piszę poniżej przepisu. Wypróbujcie przepis na steki, polecam!
Jak i z czym podawać pieczony stek wieprzowy?
Możliwości jest tyle, ile fantazji. Pieczone steki z łopatki wieprzowej możesz podać ze świeżymi warzywami, sałatką ziemniaczaną lub makaronową. Z ciepłych dodatków proponuję pęczotto, chrupiące ziemniaki pieczone, pieczone warzywa, pieczoną cebulę, sałatkę coleslaw i fasolką szparagową - mnogość możliwości nie jest w stanie zapełnić tej listy.
Możesz również od razu upiec steki w piekarniku wraz z dodatkami:
Pieczone steki wieprzowe i ziemniaki. Ziemniaki ugotuj, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki i wrzuć do oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Rozłóż je wokół steków wieprzowych i upiecz razem.
Pieczone steki wieprzowe i jabłka. Jabłka obierz i pokrój w plasterki, posyp odrobiną skrobi ziemniaczanej (mąki kartoflanej), skrop odrobiną oliwy z oliwek i posyp cynamonem, brązowym cukrem i mielonym kminkiem, zapiekaj razem ze stekami wieprzowymi.
Pieczone steki wieprzowe i pieczarki oraz cebula. Wymieszaj drobne pieczarki o jednakowej wielkości lub pieczarki cremini oraz cebulę pokrojoną na talarki (niezbyt cienkie) z oliwą z oliwek, solą i pieprzem, rozsyp wokół wieprzowiny i razem zapiecz.
SKŁADNIKI
- Na steki:
- 4 duże steki z łopatki wieprzowej o grubości około 2 cm, 200-250 g każdy, razem około 800-1000 g
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- Na marynatę do steków:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1 mała cebula, cienko pokrojona
- 1 1/2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki musztardy sarepskiej lub podobnej w smaku
- 6-7 gałązek tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego)
- 1 łyżka grubej soli
- 1 łyżeczka pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj składniki marynaty w bezpiecznym pojemniku (przeznaczonym do kontaktu z artykułami spożywczymi i tłuszczami) lub torebce z suwakiem. Umieść steki wieprzowe w środku i upewnij się, że są pokryte marynatą. Przechowuj w lodówce, od 4 do 12 godzin.
- Wyjmij marynowane steki z lodówki na 30 minut przed pieczeniem, aby ociepliły się do temperatury pokojowej i rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia (opcjonalnie, to po prostu bardzo ułatwia czyszczenie blachy po pieczeniu).
- Ze steków wieprzowych zeskrob marynatę i dopraw solą i pieprzem. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut.
- Odwróć steki i kontynuuj pieczenie przez około 5-8 minut, aby druga strona była ładnie zrumieniona. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości steku. Jeśli używasz termometru do pieczenia mięs, to steki są upieczony, gdy wewnętrzna temperatura osiągnie 65°C. Warto wiedzieć, że steki z łopatki wieprzowej nie wysychają łatwo, więc nie bójcie się, że je przepieczecie, to nie schab.
- Steki wyjmij z piekarnika, okryj luźno folią i daj im odpocząć około 5 minut przed podaniem.