Biorę pierś kurczaka i tę aromatyczną przyprawę. W mig robię pyszny obiad w klimacie Bliskiego Wschodu

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu na pyszną i aromatyczną pierś kurczaka, sprawdźcie ten przepis. Idealnym dodatkiem do tego rodzaju mięsa jest przyprawa, która stanowi podstawę kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Za wyborny smak i aromat mięsa odpowiada sumak. Zobaczcie, jak zrobić kruczka z sumakiem i wypróbujcie prosty przepis na znakomity obiad.
Co można zrobić z sumakiem?
Sumak to aromatyczna przyprawa, którą stosuje się w przepisach kuchni arabskiej, libańskiej czy tureckiej. Wyróżnia się intensywnym purpurowym kolorem i kwaśnym, cierpko-owocowy i jednocześnie orzeźwiającym smakiem. Oprócz walorów smakowych posiada wiele korzystnych właściwości prozdrowotnych i jest skarbnicą witamin, minerałów i substancji odżywczych.
Sumak można zaliczyć do przypraw uniwersalnych, którą można stosować w wielu przepisach kulinarnych. Sprawdzi się do nacierania mięsa, podkreśla smak gulaszy i kebabu. Podkręci smak pieczonych i grillowanych ryb, owoców morza i warzyw. Sumak pasuje do ryżu, jajek, sałatek, a nawet deserów.
Czy sumak mielony nadaje się do kurczaka?
Pierś kurczaka to idealny produkt na szybki obiad. Można doprawiać ją ziołami świeżymi lub suszonymi, aromatycznymi przyprawami lub przygotować w sosie. Smak mięsa idealnie podkręci sumak. Ta purpurowa przyprawa nadaje przyjemnego, orzeźwiającego i głębokiego smaku. Mięso kurczaka zyskuje obłędny aromat, który nęci kubki smakowe już w czasie przyrządzania dania.
Jak zrobić pierś kurczaka z sumakiem?
Przepis na pysznego i aromatycznego kurczaka z sumakiem jest łatwy i szybki. Przygotowanie trwa dosłownie kilka minut. Surowe i doprawione sumakiem mięso można wstawić do lodówki na pół godziny, aby kurczak i przyprawy przegryzły się. Można też od razu usmażyć pierś kurczaka z sumakiem na patelni. W obu wersjach danie wyjdzie pierwsza klasa.
Jak więc usmażyć pierś kurczaka z sumakiem? Przyrządzenie tego wyśmienitego dania w bliskowschodnim klimacie nie jest trudne. Wystarczy podzielić pierś kurczaka, doprawić ją sumakiem, czosnkiem i przyprawami, a następnie usmażyć na patelni. Gotowe!
Jak podawać kurczaka z sumakiem?
To pełne smaku i aromatu danie z piersi kurczaka to świetny pomysł na obiad. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i kolorową sałatą skropioną sosem winegret. Zaletą tego dania jest to, że doskonale smakuje i na ciepło, i na zimno. Kurczaka z sumakiem można więc wykorzystać jako składnik sałatek. Stanowi również wyborną przekąskę imprezową. W tej wersji do kurczaka z sumakiem można podać różne sosy i dipy, które podkręcą smak przysmaku.
SKŁADNIKI
- 800 g piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki sumaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- posiekany szczypiorek do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze kotlety i lekko rozbić.
- Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i sumakiem.
- Mięso przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzać patelnię i smażyć na niej pierś kurczaka z obu stron około 5 minut, aż nabiorą złotego koloru. Pod koniec smażenia skropić sokiem z cytryny.
- Podawać na obiad posypane posiekanym szczypiorkiem i kolorową sałatą z sosem winegret.