Sumak – przyprawa w kolorze purpury. Jaki ma smak i do czego jej używać?

2022-11-22 9:53

Oryginalna przyprawa sumak zdobywa coraz większe grono fanów. Jest uniwersalna i można jej używać do wielu różnych dań. Nadaje przyjemnego aromatu, niebanalnego smaku i pięknego koloru. Dowiedz się, czym jest sumak i jak go używać.

sumak
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Co to jest sumak?
  2. Jaki smak ma sumak?
  3. Jakie właściwości lecznicze ma sumak?
  4. Do czego używać sumak?
  5. Jak używać sumak?
  6. Jak przechowywać sumak?
  7. Przepisy z sumakiem

Co to jest sumak?

Przyprawa pozyskiwana jest sumaka garbarskiego – krzewu rosnącego w klimacie śródziemnomorskim, który kwitnie w czerwcu i lipcu. Z zielonożółtych kwiatów powstają małe owłosione owoce w kulistym kształcie o brązowoczerwonej lub bordowej barwie. Dojrzałe owoce zbiera się, suszy i rozdrabnia na wilgotny, kleisty i ziarnisty proszek. Przyprawa ma purpurowy kolor.

Sumak jest często używany w potrawach kuchni arabskiej, tureckiej i libańskiej. To obowiązkowy składnik mieszanki przypraw za'atar. W Iranie sumak jest jednym z siedmiu produktów, które powinny się znaleźć na perskim noworocznym stole, aby zapewnić pomyślność w nadchodzącym nowym roku.

Jaki smak ma sumak?

Sumak ma kwaśny i cierpko-owocowy smak z wyczuwalną orzeźwiającą. Może przypominać startą  skórkę z cytryny ze szczyptą soli.

Jakie właściwości lecznicze ma sumak?

Walory smakowe i właściwości lecznicze sumaku docenili już starożytni Rzymianie. Z owoców sumaka garbarskiego produkowano sok, który nadawał pięknego koloru i oryginalnego smaku różnym potrawom. Sok stosowano także w leczeniu bólu gardła i łagodzeniu problemów z układem pokarmowym.

Sumak to źródło potasu, magnezu, wapnia, witamin A i C oraz kwasów omega-3. Jest bogaty w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Przyprawa wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjnie. Pomaga złagodzić objawy przeziębienia i zmniejszyć gorączkę. Jest skuteczna w bólach i stanach zapalnych mięśni po wymagających ćwiczeniach fizycznych. Zapewnia prawidłowy poziom cukru i cholesterolu. Może pomóc w leczeniu problemów z układem pokarmowym, wspomaga prawidłową pracę wątroby, przyspiesza przemianę materii i usuwa toksyny.

Do czego używać sumak?

Jest to uniwersalna przyprawa. Podkreśli smak wielu różnych potraw z mięsa, ryb i warzyw. Używa się jej także do deserów owocowych.

Sumak używa się do:

  • marynowania i nacierania różnych rodzajów mięsa i ryb,
  • gulaszy mięsnych i warzywnych,
  • szaszłyków z mięsa,
  • owoców morza,
  • gotowania ryżu,
  • grillowanych warzyw,
  • sałatek,
  • dań z jajek,
  • deserów ze świeżych owoców.

Jak używać sumak?

Pół łyżeczki do dania z jedną piersią kurczaka wystarczy, aby smak potrawy był oryginalny i miał orzeźwiającą nutę. Warto pamiętać, że sumak to słona przyprawa, więc należy zupełnie zrezygnować z soli lub dodać jedynie szczyptę.

Jak przechowywać sumak?

Nieodpowiednio przechowywany sumak szybko traci swój oryginalny aromat, piękny purpurowy kolor oraz intensywny smak. Zaraz po otwarciu torebki z przyprawą należy przesypać ją do szczelnie zamykanego pojemnika lub zakręcanego słoiczka. Najlepiej przechowywać je w ciemnym miejscu. Ten prosty zabieg sprawi, że sumak zachowa swoje walory smakowe i właściwości nawet przez kilka miesięcy.

Przepisy z sumakiem

Doprawienie potrawy sumakiem sprawi, że będzie miała lekko kwaśny, ale i orzeźwiający smak. Do dań na ciepło dodaje się go pod koniec gotowania, aby smak i aromat zbyt wcześnie się nie ulotnił. Marynaty do mięsa, ryb czy warzyw z sumaku i oliwy z oliwek nadadzą pięknego koloru. Przyprawa pasuje do soczewicy, ciecierzycy i bakłażanów. Dodając ją do jogurtu naturalnego, powstanie pyszny i aromatyczny sos. Z kolei ryż zyska oryginalną barwę. Sumak może być także składnikiem różnych mieszanek przyprawowych. Oprócz za’ataru można łączyć go z czosnkiem, tymiankiem, kolendrą, miętą, natką pietruszki i kuminem. 

Przyprawy podkreślają smak potraw i nadają im aromatu. Zobacz wideo o przyprawach i poznaj różne ciekawostki.

Poradnik Zdrowie: przyprawy