Stek z polędwicy wołowej z foie gras, skorzonerą i sosem z madery - przepis Focaccia
2021-03-31
średni
60 min
4
Stek z polędwicy wołowej to jedno z najdroższych dań - i słusznie - bo przygotowywany jest z wybornego mięsa. Gdy towarzyszą mu wyrafinowane dodatki - stanowi prawdziwie królewski posiłek. Jednak stek trzeba umieć zrobić - skorzystajmy z receptury restauracji Focaccia.
SKŁADNIKI
- 0,8 kg polędwicy wołowej dobrej jakości,
- 0,5 kg skorzonery,
- 1 kg selera korzeniowego,
- 1 l mleka,
- 2 dag foie gras (wątroba gęsia),
- 10 dag masła
- 0.6 l wina madera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Selera gotujemy w mleku do miękkości, następnie blendujemy na gładką masę z dodatkiem masła, doprawiamy solą i cukrem.
- Obraną skorzonerę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 20 minut, następnie hartujemy w lodzie. Przed podaniem czarny korzeń przesmażamy na maśle i doprawiamy solą i cukrem.
- Foie gras smażymy na rozgrzanej patelni, aż jej struktura po dotknięciu będzie miękka.
- Polędwicę wołową porcjowaną po 0,2 kg smażymy na rozgrzanej patelni z każdej ze stron po 3 minuty, następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 4 minuty.
- Na patelnię wlewamy wino i redukujemy, aż odparuje alkohol, następnie dodajemy masło i, cały czas mieszając, redukujemy, aż sos zgęstnieje.