Te kotlety to hit w moim domu. Robię je z tego mięsa mielonego i kilku dodatków

kotlety z mięsa mielonego z kurczaka
Autor: Shutterstock Wieprzowinę zastąp mielonym kurczakiem. Te kotlety zachwycają smakiem i aromatem.
łatwy
15 min
8

Kotlety mielone to klasyka kuchni polskiej, ale od czasu do czasu warto przygotować je nieco inaczej i zastąpić wieprzowinę i wołowinę innym mięsem. Czy można zrobić kotlety mielone z kurczaka? Oczywiście, że można. Najlepszym tego potwierdzeniem jest ten prosty przepis. Wyborne kotlety z mielonego mięsa z kurczaka idealne zastąpią klasyczne. Zobaczcie, jak je zrobić.

Co można zrobić z drobiowego mięsa mielonego?

Mięso mielone z kurczaka ma wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Można przygotować z niego mnóstwo pysznych i zdrowych dań. Idealnie zastępuje wieprzowinę i wołowinę. Sprawdzi się do kotletów mielonych, na które przepis znajdziecie poniżej. Z mielonego drobiu można przyrządzić pełne smaku klopsiki, pulpeciki czy domowe burgery. Można je też wykorzystać do potraw pochodzących z innych krajów. Mielone mięso z kurczaka nadaje się do włoskiej lasagne czy spaghetti bolognese, tacos, burrito i japońskich pierożków gyoza.

Co dodać do kotletów mielonych drobiowych?

W tym prostym przepisie na pyszne kotlety wykorzystuje się składniki, które są łatwo dostępne. Można je kupić w większych i mniejszych sklepach, a ich cena nie jest wygórowana. Tym, co wyróżnia ten przepis od klasycznych receptur, jest nie tylko inny rodzaj mięsa. Do kotletów nie dodaje się kajzerki. Zamiast niej w mleku moczy się czerstwy chleb.

Lista składników, które potrzebne są do przygotowania kotletów wojewody, nie jest długa. Co jest więc potrzebne, aby zrobić te wyborne i soczyste kotlety z mięsa mielonego?

  • mielone mięso z kurczaka
  • czerstwy chleb
  • mleko
  • cebula
  • koperek
  • jogurt naturalny
  • jajka
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

Jak zrobić pyszne kotlety mielone z mięsa drobiowego?

Przepis na pełne smaku i aromatu domowe kotlety z mielonego kurczaka jest nie tylko łatwy. To szybka receptura na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami z wody lub pieczonymi, ryżem czy drobną kaszą. Posiłek warto uzupełnić o chrupiące surówki z sezonowych warzyw.

Jak więc usmażyć miękkie i soczyste kotlety z mielonego kurczaka? Przygotowanie masy mięsnej i usmażenie kotletów jest proste i nie wymaga skomplikowanych czynności.

  • 1. krok – namoczenie chleba w mleku
  • 2. krok – przygotowanie masy z mięsa mielonego z kurczaka, chleba i pozostałych składników
  • 3. krok – uformowanie kotletów i obtoczenie ich w bułce tartej
  • 4. krok – usmażenie kotletów wojewody na patelni

SKŁADNIKI

  • 750 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 100 ml mleka
  • 1 cebula
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czerstwy chleb pokruszyć i przełożyć do miseczki. Wlać mleko i odstawić.
  • Mięso mielone przełożyć do miski. Wbić jajka i dodać jogurt, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz koperek. Doprawić solą i pieprzem.
  • Chleb odcisnąć z nadmiaru mleka i dodać do masy mięsnej. Wymieszać, a następnie wyrobić, aż składniki się połączą.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej kotlety i panierować je w bułce tartej. Odkładać na deskę.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron po około 5 minut, aż zaczną się rumienić. Po smażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z ziemniakami lub ryżem oraz chrupiącą surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej