Te kotlety to hit w moim domu. Robię je z tego mięsa mielonego i kilku dodatków

Kotlety mielone to klasyka kuchni polskiej, ale od czasu do czasu warto przygotować je nieco inaczej i zastąpić wieprzowinę i wołowinę innym mięsem. Czy można zrobić kotlety mielone z kurczaka? Oczywiście, że można. Najlepszym tego potwierdzeniem jest ten prosty przepis. Wyborne kotlety z mielonego mięsa z kurczaka idealne zastąpią klasyczne. Zobaczcie, jak je zrobić.
Co można zrobić z drobiowego mięsa mielonego?
Mięso mielone z kurczaka ma wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Można przygotować z niego mnóstwo pysznych i zdrowych dań. Idealnie zastępuje wieprzowinę i wołowinę. Sprawdzi się do kotletów mielonych, na które przepis znajdziecie poniżej. Z mielonego drobiu można przyrządzić pełne smaku klopsiki, pulpeciki czy domowe burgery. Można je też wykorzystać do potraw pochodzących z innych krajów. Mielone mięso z kurczaka nadaje się do włoskiej lasagne czy spaghetti bolognese, tacos, burrito i japońskich pierożków gyoza.
Co dodać do kotletów mielonych drobiowych?
W tym prostym przepisie na pyszne kotlety wykorzystuje się składniki, które są łatwo dostępne. Można je kupić w większych i mniejszych sklepach, a ich cena nie jest wygórowana. Tym, co wyróżnia ten przepis od klasycznych receptur, jest nie tylko inny rodzaj mięsa. Do kotletów nie dodaje się kajzerki. Zamiast niej w mleku moczy się czerstwy chleb.
Lista składników, które potrzebne są do przygotowania kotletów wojewody, nie jest długa. Co jest więc potrzebne, aby zrobić te wyborne i soczyste kotlety z mięsa mielonego?
- mielone mięso z kurczaka
- czerstwy chleb
- mleko
- cebula
- koperek
- jogurt naturalny
- jajka
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić pyszne kotlety mielone z mięsa drobiowego?
Przepis na pełne smaku i aromatu domowe kotlety z mielonego kurczaka jest nie tylko łatwy. To szybka receptura na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami z wody lub pieczonymi, ryżem czy drobną kaszą. Posiłek warto uzupełnić o chrupiące surówki z sezonowych warzyw.
Jak więc usmażyć miękkie i soczyste kotlety z mielonego kurczaka? Przygotowanie masy mięsnej i usmażenie kotletów jest proste i nie wymaga skomplikowanych czynności.
- 1. krok – namoczenie chleba w mleku
- 2. krok – przygotowanie masy z mięsa mielonego z kurczaka, chleba i pozostałych składników
- 3. krok – uformowanie kotletów i obtoczenie ich w bułce tartej
- 4. krok – usmażenie kotletów wojewody na patelni
SKŁADNIKI
- 750 g mięsa mielonego z kurczaka
- 1 szklanka bułki tartej
- 100 ml mleka
- 1 cebula
- 2 kromki czerstwego chleba
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czerstwy chleb pokruszyć i przełożyć do miseczki. Wlać mleko i odstawić.
- Mięso mielone przełożyć do miski. Wbić jajka i dodać jogurt, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz koperek. Doprawić solą i pieprzem.
- Chleb odcisnąć z nadmiaru mleka i dodać do masy mięsnej. Wymieszać, a następnie wyrobić, aż składniki się połączą.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej kotlety i panierować je w bułce tartej. Odkładać na deskę.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron po około 5 minut, aż zaczną się rumienić. Po smażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z ziemniakami lub ryżem oraz chrupiącą surówką.