Soczyste klopsiki z tą kaszą są pyszne. Prosty przepis na wyśmienity obiad w 30 minut

klopsiki z kaszą bulgur
Autor: Shutterstock Mięso mielone połącz z kaszą bulgur. Soczyste klopsiki w sosie to strzał w 10!
łatwy
30 min
4

Miękkie i soczyste klopsiki z kaszą bulgur w delikatnym sosie pomidorowym sprawdzą się zawsze i będą smakować każdemu. To pomysł na pyszny i aromatyczny obiad z jednej patelni dla całej rodziny. Przepis jest bardzo łatwy, a składniki są w sklepach przez cały rok. Zobaczcie, co można zrobić z ugotowanej kaszy bulgur i zaskoczcie bliskich tymi oryginalnymi klopsikami.

Z czym połączyć kaszę bulgur?

W tym sprawdzonym przepisie na liście składników znajdują się proste i niedrogie produkty. Aż trudno uwierzyć, że tylko tyle wystarczy, aby przyrządzić soczyste klopsiki drobiowe. Wszystkie produkty są zawsze w sklepach, więc to pyszne danie obiadowe można robić bez względu na porę roku.

Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty potrzebne do przygotowania masy mięsnej, z której robi się klopsiki. Druga część obejmuje składniki potrzebne do przygotowania aromatycznego sosu pomidorowego. Idealnie komponuje się z klopsikami i podkreśla ich smak.

  • składniki do klopsików – mięso mielone drobiowe, kasza bulgur, cebula, jajko, mąka, olej, przyprawy
  • składniki do sosu – bulion warzywny, śmietanka, koncentrat pomidorowy, cebula, czosnek, przyprawy

Jak zrobić klopsiki z kaszy bulgur?

Przepis na smakowite klopsiki drobiowe z dodatkiem kaszy bulgur jest bardzo łatwy. Miękkie klopsiki robi się błyskawicznie na jednej patelni. Kaszę bulgur można ugotować wcześniej, co znacznie przyspieszy czas przygotowania.

Jak więc przyrządzić smakowite klopsiki z kaszą bulgur w sosie pomidorowym? Przepis jest wyjątkowo łatwy i nawet ci, którzy nie mają dużego doświadczenia w domowym gotowaniu, zrobią je na piątkę z plusem.

  • 1. krok – ugotowanie kaszy bulgur
  • 2. krok – przygotowanie masy z mięsa mielonego i kaszy bulgur
  • 3. krok – uformowanie klopsików i obsmażenie ich na patelni
  • 4. krok – przygotowanie sosu pomidorowego i gotowanie go wraz z klopsikami

Z czym podawać klopsiki z kaszy bulgur?

Rewelacyjne klopsiki wzbogacone pełną zdrowia kaszą bulgur podane z sosem pomidorowym to świetna propozycja na rodzinny obiad. Klopsiki są sycące i wybornie smakują z rożnymi dodatkami. Można podać je z ziemniakami, ryżem lub drobnym makaronem. Obiad wzbogacą domowe surówki, które idealnie łączą się z klopsikami i podkreślają ich smak. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na domowe surówki, które można zrobić nawet w ostatniej chwili.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

  • Sos:
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę bulgur ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miski i ziarenka rozdzielić widelcem. Odstawić do ostygnięcia.
  • Do miski przełożyć mięso mielone, kaszę bulgur i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wbić jajko i doprawić, solą, pieprzem, bazylią, majerankiem oraz słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać.
  • Z masy mięsnej formować klopsiki wielkości mandarynek i obtoczyć je w mące pszennej.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim klopsiki z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Klopsiki przełożyć na deskę.
  • Na tej samej patelni smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Na patelnię przełożyć klopsiki i wlać bulion. Zagotować i zmniejszyć ogień.
  • Odlać 2 łyżki bulionu i wymieszać go ze śmietanką oraz koncentratem pomidorowym, a następnie wlać na patelnię. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 20 minut.
  • Podawać na obiad z ulubioną surówką.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej