Soczyste klopsiki z tą kaszą są pyszne. Prosty przepis na wyśmienity obiad w 30 minut
Miękkie i soczyste klopsiki z kaszą bulgur w delikatnym sosie pomidorowym sprawdzą się zawsze i będą smakować każdemu. To pomysł na pyszny i aromatyczny obiad z jednej patelni dla całej rodziny. Przepis jest bardzo łatwy, a składniki są w sklepach przez cały rok. Zobaczcie, co można zrobić z ugotowanej kaszy bulgur i zaskoczcie bliskich tymi oryginalnymi klopsikami.
Z czym połączyć kaszę bulgur?
W tym sprawdzonym przepisie na liście składników znajdują się proste i niedrogie produkty. Aż trudno uwierzyć, że tylko tyle wystarczy, aby przyrządzić soczyste klopsiki drobiowe. Wszystkie produkty są zawsze w sklepach, więc to pyszne danie obiadowe można robić bez względu na porę roku.
Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty potrzebne do przygotowania masy mięsnej, z której robi się klopsiki. Druga część obejmuje składniki potrzebne do przygotowania aromatycznego sosu pomidorowego. Idealnie komponuje się z klopsikami i podkreśla ich smak.
- składniki do klopsików – mięso mielone drobiowe, kasza bulgur, cebula, jajko, mąka, olej, przyprawy
- składniki do sosu – bulion warzywny, śmietanka, koncentrat pomidorowy, cebula, czosnek, przyprawy
Jak zrobić klopsiki z kaszy bulgur?
Przepis na smakowite klopsiki drobiowe z dodatkiem kaszy bulgur jest bardzo łatwy. Miękkie klopsiki robi się błyskawicznie na jednej patelni. Kaszę bulgur można ugotować wcześniej, co znacznie przyspieszy czas przygotowania.
Jak więc przyrządzić smakowite klopsiki z kaszą bulgur w sosie pomidorowym? Przepis jest wyjątkowo łatwy i nawet ci, którzy nie mają dużego doświadczenia w domowym gotowaniu, zrobią je na piątkę z plusem.
- 1. krok – ugotowanie kaszy bulgur
- 2. krok – przygotowanie masy z mięsa mielonego i kaszy bulgur
- 3. krok – uformowanie klopsików i obsmażenie ich na patelni
- 4. krok – przygotowanie sosu pomidorowego i gotowanie go wraz z klopsikami
Z czym podawać klopsiki z kaszy bulgur?
Rewelacyjne klopsiki wzbogacone pełną zdrowia kaszą bulgur podane z sosem pomidorowym to świetna propozycja na rodzinny obiad. Klopsiki są sycące i wybornie smakują z rożnymi dodatkami. Można podać je z ziemniakami, ryżem lub drobnym makaronem. Obiad wzbogacą domowe surówki, które idealnie łączą się z klopsikami i podkreślają ich smak. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na domowe surówki, które można zrobić nawet w ostatniej chwili.
- Najlepsza surówka z młodej kapusty. Przepis babci na pyszny dodatek do obiadu
- Surówka z marchwi Ewy Wachowicz. Prosty przepis z 3 składników
- Najprostsza surówka z ogórków kiszonych z cebulą. Idealna sałatka do obiadu
- Surówka z marchewki i selera. Pyszna, chrupiąca i gotowa w 5 minut
- Surówka z czerwonej kapusty. Znakomita i gotowa w 10 minut
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 100 g kaszy bulgur
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
Sos:- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę bulgur ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miski i ziarenka rozdzielić widelcem. Odstawić do ostygnięcia.
- Do miski przełożyć mięso mielone, kaszę bulgur i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wbić jajko i doprawić, solą, pieprzem, bazylią, majerankiem oraz słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać.
- Z masy mięsnej formować klopsiki wielkości mandarynek i obtoczyć je w mące pszennej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim klopsiki z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Klopsiki przełożyć na deskę.
- Na tej samej patelni smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
- Na patelnię przełożyć klopsiki i wlać bulion. Zagotować i zmniejszyć ogień.
- Odlać 2 łyżki bulionu i wymieszać go ze śmietanką oraz koncentratem pomidorowym, a następnie wlać na patelnię. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 20 minut.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką.