Jak wykorzystać czerstwy chleb?
Statystyczny Kowalski zjada w ciągu roku prawie 36 kg pieczywa. Chleb jest ważnym elementem naszego jadłospisu. Co jednak zrobić, kiedy chleb i bułki stracą świeżość? Czy czerstwe pieczywo musi wylądować w koszu na śmieci? Nie, ponieważ istnieje mnóstwo sprawdzonych przepisów na wykorzystanie chleba i bułek niepierwszej świeżości.
Spis treści
- Jak kupować pieczywo, aby zachowało świeżość?
- Jak odświeżyć czerstwy chleb?
- Czy czerstwy chleb można zamrozić?
- Jak wykorzystać czerstwy chleb?
Jak kupować pieczywo, aby zachowało świeżość?
Kupując pieczywo, należy zwracać uwagę na kolor wypieków. Ciemniejsza barwa sprawia, że chleb czy bułki są nie tylko smaczniejsze, ale i dłużej zachowają świeżość. Wilgotne chleby wysychają wolniej. Dobrze jest wybierać pieczywo z mąki żytniej na zakwasie, który sprawia, że wypieki są świeże przez dłuższy czas. W chlebie powinny znajdować się tylko naturalne składniki. Chemiczne dodatki powodują szybsze wysychanie i rozwój pleśni. Najkrócej świeże jest pszenne pieczywo z supermarketu, które wypieka się z ciasta głęboko mrożonego.
Jak odświeżyć czerstwy chleb?
Pokrojony na kromki chleb można opiec w tosterze, na suchej i mocno rozgrzanej patelni lub w piekarniku.
Czy czerstwy chleb można zamrozić?
Kilkudniowy chleb nie nadaje się do mrożenia. Najlepiej jest mrozić świeże pieczywo w całości lub pokrojone na kromki. Po wyjęciu z zamrażarki bochenek warto włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.
Jak wykorzystać czerstwy chleb?
Najprostszym pomysłem na użycie chleba, który czasy świeżości ma już za sobą, jest zrobienie z niego bułki tartej lub mąki. Bardzo drobno zmielona mąka chlebowa sprawdzi się w wypieku domowych słodkości. Część zwykłej mąki można zastąpić właśnie tą otrzymaną z czerstwego chleba. Okruszki to dobry paten na dodatek do ciast z owocami. Dzięki nim sok z owoców zostanie wchłonięty. Dobrym przykładem jest tu szarlotka.
Kilkudniowy chleb to super składnik potraw na słodko. Kromki idealnie nadadzą się do przyrządzenia tostów francuskich lub puddingu chlebowego. W tym daniu sprawdzą się maślane bułeczki, chałka czy miękkie chleby.
Kromki chleba można posmarować masłem lub skropić oliwą z oliwek. Wzbogacą je też posiekane pomidory z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią. Tak przygotowane wrzuca się na patelnię lub do piekarnika. Z czerstwego pieczywa można też zrobić grzanki do sałatek i zup lub przyrządzić bruschettę.
Ze zwykłego białego chleba przyrządza się fałszywe sznycle. Panierowane w jajku z ziołami, czosnkiem i suszonymi pomidorami lub oliwkami obtacza się w bułce tartej i smaży z obu stron na maśle.
Czerstwy chleb można też wykorzystać do ugotowania sycącej zupy. Najlepszym przykładem jest tu pochodząca z kuchni śląskiej zupa wodzionka.