Pudding chlebowy z jabłkami i gruszkami - niedrogi deser z nadmiaru chleba

2021-03-29
Pudding chlebowy z jabłkami i gruszkami - niedrogi deser z nadmiaru chleba
Autor: Shutterstock Pudding chlebowy to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa.
łatwy
25 min
4

Jeśli zostało ci sporo chleba i chcesz o jakoś smacznie wykorzystać przygotuj pudding chlebowy. To pyszny i niedrogi deser, który pozwoli ci wykorzystać nie tylko czerstwy chleb, ale także powiędnięte owoce. Proponujemy dziś pudding chlebowy z jabłkami i gruszkami, ale w ten sam sposób można przygotować deser z innymi owocami.

SKŁADNIKI

  • 3 jabłka 
  • 3 gruszki
  • 1 garść rodzynek
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki wody
  • mielony cynamon
  • 8 cienkich kromek białego pieczywa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka i gruszki obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. 
  • Owoce włożyć do garnka, posypać cukrem i sporą szczyptą cynamony, zalać wodą i zagotować często mieszając.
  • Zmniejszyć ogień i dusić owoce aż lekko zmiękną, wystarczy ok. 7 min.
  • Miskę o pojemności do 1 l wyłożyć kromkami chleba bez skórki, tak, aby nie było między nimi przerw.
  • Wypełnić owocami i przykryć chlebem, obciążyć talerzykiem i wstawić do lodówki na kilka godzin.