Pudding chlebowy z jabłkami i gruszkami - niedrogi deser z nadmiaru chleba
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Jeśli zostało ci sporo chleba i chcesz o jakoś smacznie wykorzystać przygotuj pudding chlebowy. To pyszny i niedrogi deser, który pozwoli ci wykorzystać nie tylko czerstwy chleb, ale także powiędnięte owoce. Proponujemy dziś pudding chlebowy z jabłkami i gruszkami, ale w ten sam sposób można przygotować deser z innymi owocami.
SKŁADNIKI
- 3 jabłka
- 3 gruszki
- 1 garść rodzynek
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki wody
- mielony cynamon
- 8 cienkich kromek białego pieczywa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka i gruszki obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
- Owoce włożyć do garnka, posypać cukrem i sporą szczyptą cynamony, zalać wodą i zagotować często mieszając.
- Zmniejszyć ogień i dusić owoce aż lekko zmiękną, wystarczy ok. 7 min.
- Miskę o pojemności do 1 l wyłożyć kromkami chleba bez skórki, tak, aby nie było między nimi przerw.
- Wypełnić owocami i przykryć chlebem, obciążyć talerzykiem i wstawić do lodówki na kilka godzin.