Jak zrobić pyszną, włoską bruschettę?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jak zrobić smaczną i niedrogą przystawkę dla gości? Postaw na Włochy. To naród który kocha tradycyjne, pyszne i proste jedzenie. Najlepsza będzie chrupiąca bruschetta ze świeżymi pomidorami, czosnkiem i oliwą. Sprawdź, jak ją przygotować.
Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]
Jest jeszcze drugi sposób. Z niego korzystają Hiszpanie. Wystarczy przepołowić soczystego pomidora na pól. Następnie w ciepłą i rumianą czosnkową kromkę wetrzeć pomidora. To dużo prostsze, ale równie pyszne.
SKŁADNIKI
- bagietka / chleb
- oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- 5 pomidorów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeżą bagietkę lub chleb pokrój w kromki.
- Skrop je delikatnie oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Piecz, aż staną się złote.
- W międzyczasie zagotuj wodę w czajniku i sparz nią skórę pomidorów. Gdy zacznie delikatnie odchodzić obierz pomidory i pokrój je w kostkę. Następnie wrzuć do miseczki, wymieszaj z czosnkiem, bazylią i odrobiną oliwy.
- Weź dwa ząbki czosnku i natrzyj nimi cieplutkie grzanki
- Następie nałóż na nie pomidory.