Jak zrobić pyszną, włoską bruschettę?

2021-03-29
Jak zrobić pyszną włoską Bruschette?
Autor: pixabay.com Przystawka rodem z kuchni śródziemnomorskiej.
łatwy
20 min
4

Jak zrobić smaczną i niedrogą przystawkę dla gości? Postaw na Włochy. To naród który kocha tradycyjne, pyszne i proste jedzenie. Najlepsza będzie chrupiąca bruschetta ze świeżymi pomidorami, czosnkiem i oliwą. Sprawdź, jak ją przygotować.

Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]

Jest jeszcze drugi sposób. Z niego korzystają Hiszpanie. Wystarczy przepołowić soczystego pomidora na pól. Następnie w ciepłą i rumianą czosnkową kromkę wetrzeć pomidora. To dużo prostsze, ale równie pyszne.

SKŁADNIKI

  • bagietka / chleb
  • oliwa z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 5 pomidorów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeżą bagietkę lub chleb pokrój w kromki.
  • Skrop je delikatnie oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Piecz, aż staną się złote.
  • W międzyczasie zagotuj wodę w czajniku i sparz nią skórę pomidorów. Gdy zacznie delikatnie odchodzić obierz pomidory i pokrój je w kostkę. Następnie wrzuć do miseczki, wymieszaj z czosnkiem, bazylią i odrobiną oliwy.
  • Weź dwa ząbki czosnku i natrzyj nimi cieplutkie grzanki
  • Następie nałóż na nie pomidory.