Wodzionka śląska - królowa zup z jednego zaskakującego składnika
2022-01-17
łatwy
15 min
4
Śląska wodzionka to niegdyś zupa dnia powszedniego. Gotowano ją "beztydzień". Wychowały się na niej całe pokolenia piłkarskich gwiazd Śląska. Do przygotowania tej taniej zupy potrzebne są: czerstwy chleb, czosnek, smalec ze skwarkami, przyprawa do zup w płynie oraz wrząca woda. To niesamowite, że z tak prostych składników można wyczarować nieziemski smaki i aromat! Dla Ślązaków wodzionka to królowa zup! Ma nawet swoją piosenkę!
SKŁADNIKI
- 5 kromek czerstwego chleba
- 2 l wody
- 2 łyżki smalcu ze skwarkami
- 4 ząbki czosnku
- przyprawa do zup w płynie
- sól i piperz do smaku
- natka pietruszki i koperek do dekoracji (ewentualnie szczypiorek)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czerstwy chleb pokruszyć do misek.
- Wodę zagotować. Dodać smalec ze skwarkami i zamieszać do rozpuszczenia.
- Czosnek posiekać i rozetrzeć z 1/2 łyżeczki soli.
- Czosnek dodać do wrzącej wody. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Dodać przyprawy do zup w płynie. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
- Gorącą zupą zalać czerstwy chleb.
- Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki i koperekiem.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?