Wodzionka śląska - królowa zup z jednego zaskakującego składnika

Wodzionka śląska - przepyszna zupa z czerstwego chleba
Autor: Shutterstock.com Wodzionka śląska - dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chleba
łatwy
15 min
4

Śląska wodzionka to niegdyś zupa dnia powszedniego. Gotowano ją "beztydzień". Wychowały się na niej całe pokolenia piłkarskich gwiazd Śląska. Do przygotowania tej taniej zupy potrzebne są: czerstwy chleb, czosnek, smalec ze skwarkami, przyprawa do zup w płynie oraz wrząca woda. To niesamowite, że z tak prostych składników można wyczarować nieziemski smaki i aromat! Dla Ślązaków wodzionka to królowa zup! Ma nawet swoją piosenkę! 

SKŁADNIKI

  • 5 kromek czerstwego chleba
  • 2 l wody
  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawa do zup w płynie
  • sól i piperz do smaku
  • natka pietruszki i koperek do dekoracji (ewentualnie szczypiorek)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czerstwy chleb pokruszyć do misek. 
  • Wodę zagotować. Dodać smalec ze skwarkami i zamieszać do rozpuszczenia.
  • Czosnek posiekać i rozetrzeć z 1/2 łyżeczki soli. 
  • Czosnek dodać do wrzącej wody. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. 
  • Dodać przyprawy do zup w płynie. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. 
  • Gorącą zupą zalać czerstwy chleb.
  • Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki i koperekiem. 
Czosnek - dlaczego warto go jeść?

21 przepisów na pyszny domowy chleb

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej