Kotlety mielone z kiszoną kapustą – wyjątkowo soczyste i pełne smaku!

Kotlety mielone z kiszoną kapustą: miękkie i soczyste
Autor: Archiwum serwisu
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Kotlety mielone z kiszoną kapustą to tradycyjny obiad w nowej, zaskakująco pysznej wersji! Zamiast bułki dodajemy do mięsa drobno posiekaną kapustę kiszoną, która nadaje kotletom niezwykłej soczystości i głębi smaku. Można je smażyć, piec lub gotować na parze – w każdej wersji smakują rewelacyjnie!

Dlaczego warto dodać do mielonych nietypowe dodatki?

Dodanie nietypowych składników do kotletów mielonych to świetny sposób na urozmaicenie ich smaku i konsystencji. Warzywa, kiszonki, sery czy przyprawy mogą nadać im soczystości, chrupkości lub wyrazistego aromatu. Takie dodatki sprawiają, że klasyczne danie zyskuje nowy charakter, a przy okazji może być zdrowsze i bardziej lekkostrawne.

Galeria: Kapusta kiszona DIY - jak zrobić kapustę kiszoną w słoiku na zimę?

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 duża biała cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę posiekać drobno. 
  • Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę do zeszklenia. 
  • Kapustę odsączyć z nadmiaru soku i posiekać.
  • Do mięsa dodać ostudzoną cebulkę, kapustę i jajko, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą, ale pamiętając o tym, że kapusta kiszona jest słona. Wymieszać wszystko razem.
  • Z masy uformować 12 równych, okrągłych kotletów.
  • Smażyć na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony lub piec w piekarniku 25 minut w 180°C (na każdym kotlecie położyć kawałeczek masła) lub gotować na parze 25-30 minut. 
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej