Kotlety mielone z kiszoną kapustą: miękkie i soczyste

2022-03-03
Kotlety mielone z kiszoną kapustą: miękkie i soczyste
Autor: redakcja
łatwy
30 min
4

Kotlety mielone z kiszoną kapustą to obiadowy klasyk w nowej odsłonie smaku. Zamiast bułki do mielonego mięsa wystarczy dodać kiszonej kapusty. Kotlety można usmażyć, upiec lub ugotować na parze. 

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 duża biała cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę posiekać drobno. 
  • Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę do zeszklenia. 
  • Kapustę odsączyć z nadmiaru soku i posiekać.
  • Do mięsa dodać ostudzoną cebulkę, kapustę i jajko, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą, ale pamiętając o tym, że kapusta kiszona jest słona. Wymieszać wszystko razem.
  • Z masy uformować 12 równych, okrągłych kotletów.
  • Smażyć na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony lub piec w piekarniku 25 minut w 180°C (na każdym kotlecie położyć kawałeczek masła) lub gotować na parze 25-30 minut. 
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH

Galeria: Kapusta kiszona DIY - jak zrobić kapustę kiszoną w słoiku na zimę?