Kotlety mielone z kiszoną kapustą: miękkie i soczyste

2019-02-11
Kotlety mielone z kiszoną kapustą: miękkie i soczyste
Autor: redakcja
łatwy
30 min
4

Kotlety mielone z kiszoną kapustą to obiadowy klasyk w nowej odsłonie smaku. Zamiast bułki do mielonego mięsa wystarczy dodać kiszonej kapusty. Kotlety można usmażyć, upiec lub ugotować na parze. 

Składniki

400 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego

200 g kiszonej kapusty

1 duża biała cebula

1 jajko

sól i pieprz do smaku

łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę posiekać drobno. 

Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę do zeszklenia. 

Kapustę odsączyć z nadmiaru soku i posiekać.

Do mięsa dodać ostudzoną cebulkę, kapustę i jajko, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą, ale pamiętając o tym, że kapusta kiszona jest słona. Wymieszać wszystko razem.

Z masy uformować 12 równych, okrągłych kotletów.

Smażyć na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony lub piec w piekarniku 25 minut w 180°C (na każdym kotlecie położyć kawałeczek masła) lub gotować na parze 25-30 minut.