Kotlety mielone z kiszoną kapustą – wyjątkowo soczyste i pełne smaku!

Dieta bezglutenowa
Kotlety mielone z kiszoną kapustą to tradycyjny obiad w nowej, zaskakująco pysznej wersji! Zamiast bułki dodajemy do mięsa drobno posiekaną kapustę kiszoną, która nadaje kotletom niezwykłej soczystości i głębi smaku. Można je smażyć, piec lub gotować na parze – w każdej wersji smakują rewelacyjnie!
Dlaczego warto dodać do mielonych nietypowe dodatki?
Dodanie nietypowych składników do kotletów mielonych to świetny sposób na urozmaicenie ich smaku i konsystencji. Warzywa, kiszonki, sery czy przyprawy mogą nadać im soczystości, chrupkości lub wyrazistego aromatu. Takie dodatki sprawiają, że klasyczne danie zyskuje nowy charakter, a przy okazji może być zdrowsze i bardziej lekkostrawne.
Galeria: Kapusta kiszona DIY - jak zrobić kapustę kiszoną w słoiku na zimę?
SKŁADNIKI
- 400 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 duża biała cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekać drobno.
- Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę do zeszklenia.
- Kapustę odsączyć z nadmiaru soku i posiekać.
- Do mięsa dodać ostudzoną cebulkę, kapustę i jajko, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą, ale pamiętając o tym, że kapusta kiszona jest słona. Wymieszać wszystko razem.
- Z masy uformować 12 równych, okrągłych kotletów.
- Smażyć na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony lub piec w piekarniku 25 minut w 180°C (na każdym kotlecie położyć kawałeczek masła) lub gotować na parze 25-30 minut.