Chrupiący kurczak w parmezanie zachwyca. Prosty przepis na domowy obiad
Jeżeli szukacie nieobalanego przepisu na pierś kurczaka z patelni, wybierzcie tę łatwą recepturę. Chrupiący kurczak w parmezanie smakuje przepysznie. Mięso jest miękkie i soczyste, a panierka z dodatkiem włoskiego sera przyjemnie chrupie. Tak przyrządzona pierś kurczaka będzie zawsze smakować. Oto łatwy i szybki przepis na chrupiącego kurczaka w parmezanie.
Z czego zrobić chrupiącego kurczaka w parmezanie?
Na liście składników, które wykorzystuje się do przygotowania soczystej piersi kurczaka z patelni, znalazły się łatwo dostępne produkty. Wszystkie artykuły są do kupienia i większych, w mniejszych sklepach spożywczych. Aby zrobić chrupiącego kurczaka w parmezanie, należy przygotować:
- piersi kurczaka
- bułkę tartą lub panierkę Panko
- starty ser parmezan
- jajka
- przyprawy – sól, pieprz, oregano, granulowany czosnek
Jak zrobić chrupiącego kurczaka w parmezanie?
Przygotowanie pysznego i chrupiącego kurczaka w panierce z parmezanem nie jest trudne. To szybki przepis na smażoną pierś kurczaka. Pokrojone na cieńsze kotlety piersi kurczaka zanurza się roztrzepanych jajkach, a następnie obtacza mieszanką bułki tartej, parmezanu i przypraw. Zamiast bułki tartej sprawdzi się japońska panierka Panko. Tak przygotowane filety z kurczaka wystarczy usmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju.
Jak podawać chrupiącego kurczaka w parmezanie?
Chrupiący kurczak w parmezanie to danie uniwersalne, które zachwyci smakiem i aromatem. Do smażonego kurczaka świetnie pasują pieczone ziemniaki lub frytki. Można podać go z ryżem lub kaszą. Idealnym dodatkiem są grillowane warzywa i lekki sos jogurtowy z ziołami. Dużym plusem tego dania jest to, że rewelacyjnie smakuje zaraz po przygotowaniu na ciepło i po ostygnięciu.
Jak przechowywać chrupiącego kurczaka w parmezanie?
Chrupiący kurczak w parmezanie jest dobry nawet następnego dnia po odgrzaniu. Kotlety, które zostaną, należy przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce. Na kolejny obiad można je odgrzać na patelni lub w piekarniku. Panierka zachowa chrupkość, jeżeli filety z kurczaka podgrzeje się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10 minut.
SKŁADNIKI
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1 szklanka bułki tartej lub panierki Panko
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na pół, tak aby powstały 2 kotlety. Lekko robić tłuczkiem i doprawić solą oraz pieprzem.
- Bułkę tartą lub Panko przesypać do miski. Wymieszać ze startym parmezanem, czosnkiem granulowanym oraz oregano. Do drugiej miski wbić jajka i roztrzepać widelcem.
- Kawałki kurczaka zanurzać w jajkach, a następnie obtoczyć w mieszance bułki tartej i parmezanu. Układać na desce.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z kurczaka z obu stron na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru.
- Podawać na ciepło z ziemniakami i surówką.