Chrupiący kurczak w parmezanie zachwyca. Prosty przepis na domowy obiad

kurczak w parmezanie
Autor: Shutterstock Chrupiący kurczak w parmezanie nie ma sobie równych.
łatwy
30 min
4

Jeżeli szukacie nieobalanego przepisu na pierś kurczaka z patelni, wybierzcie tę łatwą recepturę. Chrupiący kurczak w parmezanie smakuje przepysznie. Mięso jest miękkie i soczyste, a panierka z dodatkiem włoskiego sera przyjemnie chrupie. Tak przyrządzona pierś kurczaka będzie zawsze smakować. Oto łatwy i szybki przepis na chrupiącego kurczaka w parmezanie.

Z czego zrobić chrupiącego kurczaka w parmezanie?

Na liście składników, które wykorzystuje się do przygotowania soczystej piersi kurczaka z patelni, znalazły się łatwo dostępne produkty. Wszystkie artykuły są do kupienia i większych, w mniejszych sklepach spożywczych. Aby zrobić chrupiącego kurczaka w parmezanie, należy przygotować:

  • piersi kurczaka
  • bułkę tartą lub panierkę Panko
  • starty ser parmezan
  • jajka
  • przyprawy – sól, pieprz, oregano, granulowany czosnek

Jak zrobić chrupiącego kurczaka w parmezanie?

Przygotowanie pysznego i chrupiącego kurczaka w panierce z parmezanem nie jest trudne. To szybki przepis na smażoną pierś kurczaka. Pokrojone na cieńsze kotlety piersi kurczaka zanurza się roztrzepanych jajkach, a następnie obtacza mieszanką bułki tartej, parmezanu i przypraw. Zamiast bułki tartej sprawdzi się japońska panierka Panko. Tak przygotowane filety z kurczaka wystarczy usmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju.

Jak podawać chrupiącego kurczaka w parmezanie?

Chrupiący kurczak w parmezanie to danie uniwersalne, które zachwyci smakiem i aromatem. Do smażonego kurczaka świetnie pasują pieczone ziemniaki lub frytki. Można podać go z ryżem lub kaszą. Idealnym dodatkiem są grillowane warzywa i lekki sos jogurtowy z ziołami. Dużym plusem tego dania jest to, że rewelacyjnie smakuje zaraz po przygotowaniu na ciepło i po ostygnięciu.

Jak przechowywać chrupiącego kurczaka w parmezanie?

Chrupiący kurczak w parmezanie jest dobry nawet następnego dnia po odgrzaniu. Kotlety, które zostaną, należy przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce. Na kolejny obiad można je odgrzać na patelni lub w piekarniku. Panierka zachowa chrupkość, jeżeli filety z kurczaka podgrzeje się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10 minut.

SKŁADNIKI

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 szklanka bułki tartej lub panierki Panko
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na pół, tak aby powstały 2 kotlety. Lekko robić tłuczkiem i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Bułkę tartą lub Panko przesypać do miski. Wymieszać ze startym parmezanem, czosnkiem granulowanym oraz oregano. Do drugiej miski wbić jajka i roztrzepać widelcem.
  • Kawałki kurczaka zanurzać w jajkach, a następnie obtoczyć w mieszance bułki tartej i parmezanu. Układać na desce.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z kurczaka z obu stron na średnim ogniu, aż nabiorą złotego koloru.
  • Podawać na ciepło z ziemniakami i surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej