Pieczona karkówka z porem i jabłkiem: łatwy przepis na kotlety karkowe z piekarnika
2021-03-31
łatwy
0 min
4
Pieczona karkówka z jabłkiem i porem jest przepyszna. I do tego tak prosta w przygotowaniu. Oto łatwy przepis na kotlety karkowe z piekarnika! Polecam!
SKŁADNIKI
- 1,3 kg wieprzowego schabu karkowego, pokrojonego na kotlety
- 60 (4 łyżki) ml oleju
- 60 ml (4 łyżki) sosu sojowego
- 15 ml (1 łyżka) miodu płynnego
- 6 ząbków czosnku
- 2 jabłka, nieobrane, pokrojone na plastry
- 1 por, pokrojony na talarki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj olej, sos sojowy i miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pokryją tak przygotowaną marynatą kotlety karkowe i odstaw na 1 godzinę.
- Dno dużej blachy do pieczenia posmaruj olejem. Jeszcze lepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia, co zapobiega przywarciu kotletów do blachy.
- Na dnie blachy ułóż plastry jabłek oraz krążki pora.
- Na podkładzie z jabłek i pora rozłóż kotlety. Na kotletach ponownie rozłóż plastry jabłka i talarki pora.
- Przykryj blachę folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
- Piecz przez 60 minut w temperaturze 200°C.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad