Pieczona karkówka z porem i jabłkiem: łatwy przepis na kotlety karkowe z piekarnika

Pieczona karkówka z porem i jabłkiem: łatwy przepis na kotlety karkowe z piekarnika
Autor: Shutterstock Soczysta karkówka pieczona z porem i jabłkiem
łatwy
0 min
4

Pieczona karkówka z jabłkiem i porem jest przepyszna. I do tego tak prosta w przygotowaniu. Oto łatwy przepis na kotlety karkowe z piekarnika! Polecam!

SKŁADNIKI

  • 1,3 kg wieprzowego schabu karkowego, pokrojonego na kotlety
  • 60 (4 łyżki) ml oleju
  • 60 ml (4 łyżki) sosu sojowego
  • 15 ml (1 łyżka) miodu płynnego
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 jabłka, nieobrane, pokrojone na plastry
  • 1 por, pokrojony na talarki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj olej, sos sojowy i miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pokryją tak przygotowaną marynatą kotlety karkowe i odstaw na 1 godzinę.
  • Dno dużej blachy do pieczenia posmaruj olejem. Jeszcze lepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia, co zapobiega przywarciu kotletów do blachy.
  • Na dnie blachy ułóż plastry jabłek oraz krążki pora.
  • Na podkładzie z jabłek i pora rozłóż kotlety. Na kotletach ponownie rozłóż plastry jabłka i talarki pora. 
  • Przykryj blachę folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  • Piecz przez 60 minut w temperaturze 200°C.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej