Schabowe panierowane po amerykańsku: lepszych jeszcze nie jedliście
Schabowe po amerykańsku to nic innego jak dobrze nam znane soczyste kotlety wieprzowe smażone w klasycznej panierce. Tajemnica soczystości tych pysznych kotletów to marynowanie w mieszaninie keczupu i kilku innych składników. Tak dobrych schabowych jeszcze nie jedliście! Pora spróbować!
Klasyczny schaboszczak
Kotlet schabowy jest w historii polskich kulinariów stosunkowo młodym nabytkiem. W kotletach ze schabu wieprzowego rozsmakowaliśmy się dopiero za czasów dynastii saskiej, czyli w epoce baroku. Jednak dopiero w XIX wieku panierowany i smażony kotlet zyskał prawdziwe uwielbienie. Aż do naszych czasów schabowe kotlety były synonimem bogactwa, sytości oraz niedzielnego obiadu. Zobacz: Najlepsze kotlety schabowe panierowane - przepis na schabowego krok po kroku
Schabowy - jeszcze więcej przepisów dla wielbicieli kotletów ze schabu:
Schabowe marynowane w majonezie - pokochasz je od razu!
Schabowe panierowane w płatkach owsianych - super chrupkie i pyszne
Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków i parmezanu
Schabowe z kością z piekarnika: przepis na soczyste kotlety
Kotlety schabowe w musztardowej kruszonce
SKŁADNIKI
- 6 kotletów wyciętych ze schabu środkowego lub karkowego
- 2 jajka rozmiar M
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli lub 1 mała cebula drobno posiekana
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- tarta bułka do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety zbić tłuczkiem do mięsa.
- Jajka rozkłócić z keczupem, majonezem, mąką pszenną i przyprawami.
- Kotlety smarować przygotowaną marynatą i układać jeden na drugim. Na koniec zalać resztą marynaty, zamknąć i wstawić do lodówki na 1-3 godziny.
- Po tym czasie wyjąć kotlety z lodówki i pozostawić na 20 minut, aby ociepliły się temperatury pokojowej. Uwaga: Nigdy nie smaż zimnych kotletów. Różnica temperatur wywoła szok i mięso będzie suche!
- Kotlety panierować w tartej bułce, a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Schabowe smażyć na średnim ogniu po 4 minuty z każdej strony. Zrumienić, ale nie przypalić.
- Gotowe kotlety podawać z frytkami i surówką ze świeżych warzyw.