Schabowe marynowane w majonezie - pokochasz je od razu!

Schabowe marynowane w majonezie - pokochasz je od razu!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dzięki  macerowaniu w majonezie kotlety  schabowe stają się miękkie, kruche i soczyste zarazem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schabowe marynowane w majonezie są delikatne i soczyste, po prostu rozpływają się w ustach. Mięso pozostawione na parę godzin w zalewie z majonezu, jajka i cytryny z dodatkiem świeżych ziół i przypraw, zyskuje na soczystości i kruchości.

Składniki

  • 4 duże kotlety ze schabu

  • 1 średnie jajko

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 łyżka siekanego koperku

  • 1 łyżka natki pietruszki

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

  • 4 łyżki bułki tartej

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kotlety rozbij na cienkie płaty.

  • Z jajka, majonezu, ziół cytryny  i przypraw przygotuj marynatę, Zanurz w niej kotlety i  odstaw je do lodówki na co najmniej 4 godziny, możesz też zostawić je na noc.

  • Kotlety po marynowaniu panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu.

Schabowe to ulubione weekendowe danie Polaków. Warto znać kilka sposobów na ich przyrządzanie. Znajdziecie je tutaj: Schabowe na 24 sposoby - przepisy na pyszne i nieoczywiste kotlety ze schabu Sposób z powyższego przepisu szczególnie polecamy wtedy, gdy trafi się nam niezbyt miękki schab. Dzięki zanurzeniu w zmiękczającej marynacie, kotlety będą pyszne.

Ocena: 2,7