Kurczak pieczony w całości: przepis na kurczaka [WIDEO]
Schabowe z kością z piekarnika: przepis na soczyste kotlety

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Do panierowanych schabowych pasuje zielona fasolka szparagowa
Ocena: 4,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kotlety schabowe z kością są przepyszne. Mają więcej smaku od zwyczajnych schaboszczaków. Jednak smażenie kotletów ze schabu z kością to zapryskana kuchnia i swąd spalenizny w całym domu. Można sobie ułatwić życie i kotlety upiec. Tak przygotowane kotlety schabowe w niczym nie ustępują kotletom tradycyjnie smażony, a nawet zyskują, bo są mniej kaloryczne.
Składniki
4 kotlety schabowe z kością
sól i pieprz
pół szklanki tartej bułki
2 jajka
4 łyżki masła
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie krok po kroku:
Kolety wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. Posolić i popieprzyć.
Jajka roztrzepać. Przygotować naczynie z tartą bułką.
Kotlety panierować w jajku i obficie w tartej bułce.
Panierowane kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na każdym kotlecie położyć po łyżce chłodnego masła.
Kotlety wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać około 20 minut.
Z miodu, musztardy, octu winnego i papryki przygotować glazurę.
Wyjąć kotlety, polać glazurą, ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze 5-7 minut.
Podawać z gotowaną fasolką szparagową (poza sezonem użyć mrożonej) oraz pieczonymi ziemniakami.