Schabowe z kością z piekarnika: przepis na soczyste kotlety

Schabowe z kością z piekarnika: przepis na soczyste kotlety

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Do panierowanych schabowych pasuje zielona fasolka szparagowa

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety schabowe z kością są przepyszne. Mają więcej smaku od zwyczajnych schaboszczaków. Jednak smażenie kotletów ze schabu z kością to zapryskana kuchnia i swąd spalenizny w całym domu. Można sobie ułatwić życie i kotlety upiec. Tak przygotowane kotlety schabowe w niczym nie ustępują kotletom tradycyjnie smażony, a nawet zyskują, bo są mniej kaloryczne. 

Składniki

  • 4 kotlety schabowe z kością

  • sól i pieprz

  • pół szklanki tartej bułki

  • 2 jajka

  • 4 łyżki masła

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżka octu winnego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kolety wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. Posolić i popieprzyć.

  • Jajka roztrzepać. Przygotować naczynie z tartą bułką.

  • Kotlety panierować w jajku i obficie w tartej bułce.

  • Panierowane kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na każdym kotlecie położyć po łyżce chłodnego masła.

  • Kotlety wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać około 20 minut. 

  • Z miodu, musztardy, octu winnego i papryki przygotować glazurę. 

  • Wyjąć kotlety, polać glazurą, ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze 5-7 minut.

  • Podawać z gotowaną fasolką szparagową (poza sezonem użyć mrożonej) oraz pieczonymi ziemniakami. 

Ocena: 3,0